Εικονική και παραπλανητική η ευημερία του κλάδου το 2000
Όταν το 2000 οι οικονομικοί αναλυτές εκθείαζαν επίμονα την καλπάζουσα ανάπτυξη των εταιρειών Πληροφορικής, με αποτέλεσμα την υπερβολική αποτίμησή τους στην εγχώρια χρηματιστηριακή Αγορά αλλά και σε αυτές του εξωτερικού, κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι σήμερα, στην «κορυφή του παγόβουνου» της οικονομικής κρίσης, οι περισσότερες από αυτές όχι μόνον δεν θα βρίσκονται «εν ζωή» αλλά και ότι το κενό που θα άφηναν με το βραχύβιο πέρασμά τους θα ήταν μια πραγματική πληγή για την Οικονομία.
Αυτό που έμεινε από την λεγόμενη «χρηματιστηριακή φούσκα» ήταν το ατέλειωτο «στριμωξίδι» εταιρειών ελαχίστων τετραγωνικών και με «φτιαγμένα» αποτελέσματα στη ουρά για είσοδο, όπως όπως, στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Η συνέχεια είναι γνωστή: Οι περισσότερες οδηγήθηκαν τάχιστα σε «λουκέτο», όπως για παράδειγμα η Πουλιάδης, η Datamedia, η Informatics, η Microland και η DESPEC, ενώ την ίδια τύχη είχαν και οι εισαγόμενες στο ΧΑ μετά το 2000 Emphasis και Ipirotiki.
Αλλά και αυτές που κατάφεραν να επιβιώσουν, όπως η Altec και η PC Systems, σήμερα βρίσκονται σε δεινή θέση. Κάποιες συγχωνεύθηκαν με άλλες εισηγμένες, και κάποιες άλλες αποχώρησαν μέσω της διαδικασίας της δημόσιας πρότασης από το ΧΑ (όπως οι Unisystems, Unibrain, Informer, Logic-DIC και Delta-Singular).
Περασμένα μεγαλεία
Η κερδοφορία που σημείωναν 16 χρόνια πριν αυτού του είδους οι εταιρείες σήμερα θεωρούνται ως «άπιαστο όνειρο». Τότε, περίπου 20 εισηγμένες πέτυχαν συνολικά κέρδη προ φόρων ύψους 237,4 εκατ. ευρώ, ενώ οι 15 εισηγμένες του 2015 υποχρεώθηκαν αθροιστικά σε ζημίες προ φόρων 77,7 εκατ. ευρώ. Η τεράστια αυτή αντίθεση μιλά από μόνη της.
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι ορισμένες εταιρείες Πληροφορικής, που εισήλθαν στο ΧΑ μετά το 2000, όπως για παράδειγμα η MLS, η Profile και η Epsilon Net, κατάφεραν να προσπεράσουν την κρίση και μάλιστα με θετικό πρόσημο.
Οι παράγοντες της καθίζησης
Ο «αργός θάνατος» των εταιρειών του κλάδου της Πληροφορικής οφείλεται κυρίως στους εξής λόγους:
1) Στην προσπάθειά τους να εμφανίσουν μεγαλύτερα λογιστικά κέρδη, προκειμένου να επιτύχουν καλύτερη αποτίμηση στο ταμπλό, οι εταιρείες αυτές του 2000 εμφάνιζαν εικονικά κέρδη -παρασύροντας μάλιστα στην καταστροφή κι ένα μεγάλο κομμάτι του ανεκπαίδευτου κοινού που έσπευδε να τοποθετηθεί αποκτώντας μετοχές τους.
2) Πολλές από αυτές τις εταιρείες μόνον κατ’ επίφασιν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως εταιρείες Πληροφορικής, αφού οι δουλειές που αναλάμβαναν ήταν αμελητέας σημασίας εργολαβίες για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου. Όταν οι όροι των δημοσίων διαγωνισμών έγιναν αυστηρότεροι, με ταυτόχρονη αυστηροποίηση και του ανταγωνισμού από την στιγμή που στο «παιχνίδι» μπήκαν και σοβαροί «παίκτες» της Πληροφορικής, οι τιμές των προσφορών κυριολεκτικά ισοπεδώθηκαν, με ολέθρια για τους ασθενείς «γίγαντες» αποτελέσματα.
3) Η κρίση πίεσε τους επιχειρηματίες να επενδύουν όλο και λιγότερο στον ευαίσθητο τομέα της Πληροφορικής ή ακόμη και να ματαιώσουν επενδύσεις, με αποτέλεσμα πολλές εταιρείες του κάδου να βρεθούν στο «κενό».
Πάντως η Αγορά ξεκαθαρίζει ότι η φούσκα των εταιρειών Πληροφορικής είχε και θετικά αποτελέσματα, αφού παρέμειναν ενεργοί μόνον οι σοβαροί τεχνογνώστες και επαγγελματίες του χώρου. Ταυτόχρονα, με τις ανάγκες για επενδύσεις προς αυτήν την κατεύθυνση να παραμένουν αμείωτες, το μέλλον όσων κατάφεραν να επιβιώσουν φαντάζει ευοίωνο.