Στον εκκαθαριστή της ΑΤΕ ο πρώτος λόγος για την χρηματοδότηση της εταιρείας
Στερημένη ρευστότητας, η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης περιμένει εναγωνίως τα πρώτα 5 εκατ. ευρώ, από το σύνολο των 12 εκατ. που προβλέπει το πλάνο εξυγίανσης της εταιρείας.
Την εκταμίευση θα επιτρέψει η αποδοχή της εισήγησης της διοίκησης της ΕΒΖ από τον εκκαθαριστή της ΑΤΕ (βασικός μέτοχος της βιομηχανίας) –εισήγηση που απεστάλη την περασμένη Πέμπτη και που θα υποβληθεί προς έγκριση στην προσεχή Γενική Συνέλευση της 26ης Αυγούστου.
Στην συνέχεια πρόκειται να ενημερωθεί σχετικά η Τράπεζα Πειραιώς, προκειμένου να προχωρήσει η εκταμίευση του προαναφερθέντος ποσού και να εξυπηρετηθούν οι εισαγωγές, καθώς, παρά το ότι το 2016 μέχρι στιγμής θεωρείται ιδιαίτερα καλή χρονιά για την Αγορά ζάχαρης σε παγκόσμια κλίμακα, αφού η έλλειψη προϊόντος ευνόησε την αύξηση της τιμής του προϊόντος, η ΕΒΖ καλλιέργησε μόλις 70.000 στρέμματα. Η οικονομική ανεπάρκεια της εταιρείας όμως δεν επιτρέπει εισαγωγές μεγάλης κλίμακας και για τον λόγο αυτόν η έναρξη της χρηματοδότησης κρίνεται ως απολύτως ζωτικής για το μέλλον της εταιρείας σημασίας.
Πιέζουν οι τευτλοπαραγωγοί
Από την πλευρά των τευτλοπαραγωγών, οι πιέσεις αυξάνονται, καθώς απαιτούν την εξόφληση μέχρι τα ερχόμενα Χριστούγεννα τα περίπου 5,5 εκατ. ευρώ που η ΕΒΖ τους οφείλει από πέρυσι. Η εταιρεία ευελπιστεί ότι θα καταφέρει να τους εξοφλήσει, μαζί με τους εφετινούς πιστωτές της.
Το ΔΣ της ΕΒΖ, στις 20 Ιουλίου αποδέχθηκε το «Σχήμα Δανειακής Αναδιάρθρωσης», που καταρτίστηκε τον περασμένο Μάρτιο και στοχεύει στην διευθέτηση οφειλών 149,5 εκατ. ευρώ από δανεισμό. Στο πλάνο εξυγίανσης προβλέπεται περίοδος χάριτος δύο ετών για τις δόσεις κι ενός έτους για επιβάρυνση τόκων, βάθος εξόφλησης δεκαετίας και διαγραφή ενός μεγάλου μέρους των οφειλών. Στο κείμενο αυτό αναφέρεται και η νέα χρηματοδότηση των 12 εκατ. ευρώ.
Σε αντιστάθμισμα, η ΕΒΖ εισφέρει με τμήμα της ακίνητης περιουσίας της και ρευστό που θα εξασφαλίσει από την πώληση θυγατρικών της εταιρειών στην Σερβία.
Η πρόβλεψη που αναφέρεται στο συγκεκριμένο πλάνο εξυγίανσης είναι η επιστροφή στην κερδοφορία εντός τριετίας, η προσαρμογή της στρατηγικής πωλήσεων σε νέες φόρμες και η διεύρυνση των δραστηριοτήτων της εταιρείας σε συγγενείς προς το αντικείμενό της τομείς.