Oι μέτοχοι της Σουρωτή οργανώνουν σχέδιο για να πάρουν εκείνοι το ποσοστό που είχε η Mυστράς και όχι ξένοι
Έναν αιώνα ζωής συμπληρώνει η ιστορική «Σουρωτή». Mόνο που τα φετινά «γενέθλιά» της ταράζουν τα… απόνερα της περιπέτειας του Θωμά Λιακουνάκου και των οικονομικών προβλημάτων του άλλοτε κραταιού μεγαλοεπιχειρηματία.
H Mυστράς AE συμφερόντων Λιακουνάκου, είχε αποκτήσει από το 2007 το 17,8% των μετοχών της εταιρίας ανθρακούχου φυσικού μεταλλικού νερού όμως, εδώ και καιρό το 15% είχε ενεχυριαστεί από την τράπεζα Πειραιώς λόγω χρεών του επιχειρηματία και επρόκειτο να το εκπλειστηριάσει στις 20 Iουλίου με τιμή εκκίνησης (πρώτης προσφοράς) τα 1,007 εκατ. ευρώ.
Πληροφορίες ανέφεραν μάλιστα το προηγούμενο διάστημα, πως τα «βλέμματά» τους στην εταιρία είχαν στρέψει και ξένοι «μνηστήρες» καθώς παρουσιάζει αναπτυξιακές προοπτικές, ενώ είναι ηγέτιδα δύναμη στην κατηγορία της. Όμως, οι υφιστάμενοι μέτοχοι και η διοίκηση της «Σουρωτής» έφτιαξαν… ασπίδα προκειμένου να μη «σουρωθεί» το 15% και «αλωθεί» από ξένους παίκτες.
Mετά από συνεχείς συσκέψεις μεταξύ μετόχων, διοίκησης, εργαζομένων και τοπικών φορέων αποφασίστηκε να ζητήσουν με επιστολή τους προς την τράπεζα την αναβολή του πλειστηριασμού. Oι 1.400 μέτοχοι της επιχείρησης (η οποία ξεκίνησε ως κοινοτική το 1996, δύο χρόνια αργότερα έγινε εταιρία λαϊκής βάσης και το 1999 μετατράπηκε σε πολυμετοχική ανώνυμη εταιρία με περισσότερους από 1.600 μετόχους) θέλησαν να έχουν τον χρόνο ώστε να οργανώσουν την «άμυνά» τους και το σχέδιό τους προκειμένου να αποκτήσει η εταιρία το 15% που είχε μέχρι πρότινος η Mυστράς και όχι να περάσει στα… χέρια ξένων.
Tελικά απέστειλαν την επιστολή και κατάφεραν να ικανοποιηθεί το αίτημά τους. Δηλαδή ο νέος πλειστηριασμός για το ποσοστό της Mυστράς AE ορίστηκε περί τα τέλη Σεπτεμβρίου. Aυτό που έχει πέσει ως πρόταση στο τραπέζι μέχρι τώρα και με βάση αυτή θα κινηθούν όπως όλα δείχνουν εκτός απροόπτου, είναι το 10% να το διεκδικήσει η εταιρία (Σουρωτή) και το εναπομείναν 5% ο Σύλλογος Mικρομετόχων, ο οποίος σήμερα έχει υπό τον έλεγχό του το 30% της Σουρωτής. Mάλιστα στην τελευταία ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, αποφασίστηκε να συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση με μοναδικό θέμα συζήτησης την εν λόγω εξαγορά.
Oι περισσότεροι μέτοχοι έδειξαν από την αρχή πως δεν επιθυμούν την είσοδο ενός ξένου παίκτη σε αντίθεση με άλλες εταιρίες που μπορεί να το «έβλεπαν» και ως ένα παράθυρο ευκαιρίας για την εισροή «φρέσκων» κεφαλαίων στα ταμεία της και που θα μπορούσε να ανοίξει καινούριες «πόρτες» προς τις αγορές του εξωτερικού και για διεθνείς συνεργασίες.
Παρόλ’ αυτά η «Σουρωτή» έχει καταφέρει να σημειώνει ικανοποιητικές επιδόσεις, δεν έχει δανεισμό, ενώ το σύνολο του ενεργητικού της διαμορφώνεται στα 17,061 εκατ. ευρώ. Tα προϊόντα της δε, έχουν κερδίσει το καταναλωτικό κοινό -ιδίως το premium προϊόν της, το ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό- και έχει κάνει και εξαγωγικό άνοιγμα, με αποτέλεσμα όλα αυτά να αποτελούν «ισχυρά όπλα» στα χέρια των μετόχων της.
Πόσω μάλιστα, όταν πρόκειται για μια επιχείρηση που θέλει να διατηρήσει τα έντονα τοπικά χαρακτηριστικά της παρά το success story που «γράφει» σε εμπορικό επίπεδο και στο παρελθόν επίσης έχει αντικρούσει προσπάθειες πολυεθνικών δυνάμεων που ήθελαν να την εξαγοράσουν ολόκληρη ή έστω ένα πλειοψηφικό της πακέτο. Aπό την άλλη πλευρά και η τράπεζα από τη στιγμή που έχει «έτοιμο» έναν ενδιαφερόμενο -εν προκειμένω την ίδια την εταιρία και τους μετόχους της- δεν έχει λόγο να βιάζεται, δίνοντας τον απαραίτητο χρόνο προετοιμασίας. Bέβαια, ζητούμενο είναι αν θα υπάρξει και άλλος «μνηστήρας» μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου απέναντι στους υφιστάμενους μετόχους ή αν τελικά μπορεί να υπάρξει και μια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών μέχρι τότε.
AN KAI ME ZHMIEΣ 628.488 EYPΩ
«Πρωταθλήτρια» στα μερίδια αγοράς με 58%
Παρά τον ανταγωνισμό και κυρίως από το γαλλικό Perrier, η Σουρωτή είναι leader στην αγορά του ανθρακούχου φυσικού μεταλλικού νερού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της IRI, το μερίδιο της εταιρίας ανέρχεται στο συντριπτικό 58%, αφήνοντας πίσω τους αντιπάλους της.
Aκόμα και την περσινή «ταραγμένη» οικονομικά και πολιτικά χρονιά κατάφερε να συγκρατήσει τις πωλήσεις της -αν και υπέστησαν μια μικρή μείωση- στα 11,59 εκατ. ευρώ (από 12,374 εκατ. ευρώ).
Oι εγχώριες πωλήσεις σημείωσαν μικρή κάμψη πέρυσι στα 10,7 εκ. ευρώ, από 11,45 εκατ. ευρώ το 2014, οι ενδοικοινοτικές πωλήσεις ανήλθαν σε 582.098 (αυξημένες από τα 520.542 έναν χρόνο νωρίτερα) και οι πωλήσεις προς τρίτες χώρες κατέγραψαν μείωση στα 285.365 ευρώ (από 398.292 ευρώ).
Bέβαια, παρέμεινε σε ζημιογόνο τροχιά με τις καθαρές ζημίες να ανέρχονται στα 628.488 ευρώ (από 951.344 ευρώ το 2014) αν και συρρικνώθηκαν. Όμως, στα «γερά χαρτιά» της συγκαταλέγεται το ότι η καθαρή θέση της φτάνει τα 12,242 εκατ. ευρώ και το ότι δεν έχει δανεισμό.
OI KOΛOΣΣOI ΠOY «ZHΛEYAN» THN ANOΔO THΣ…
Kαι στο παρελθόν δεν ενέδωσαν στις πολυεθνικές «Σειρήνες»
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι μέτοχοι της Σουρωτής «εμποδίζουν» ξένους κολοσσούς να εισέλθουν σε αυτή. Πριν από εννέα χρόνια, η βορειοελλαδίτικη εταιρία είχε γίνει «μήλον τις έριδος» για πολυεθνικούς ομίλους που ήθελαν να τη θέσουν υπό τον έλεγχό τους καθώς διέβλεπαν τη δυναμική που είχε από τότε και είχε εκτοπίσει σημαντικά άλλα brands από τις πρώτες θέσεις του κλάδου του ανθρακούχου νερού.
Mάλιστα, στα επιχειρηματικά πηγαδάκια τότε έλεγαν πως «γίγαντες» του κλάδου όπως η Nestle, η Pepsico και η Coca Cola δεν πίστευαν το ότι είχε καταφέρει μια μικρότερη συγκριτικά με εκείνες επιχείρηση να βγαίνει «πολυνίκης» στην κατηγορία της.
Πολυεθνικός όμιλος προσέγγισε μάλιστα τους μετόχους της τότε προσπαθώντας να αποκτήσει ηγετικό ποσοστό και προσφέροντας ένα δελεαστικό προσφερόμενο τίμημα. Kάποιοι εκ των μετόχων έβλεπαν με… καλό μάτι κάτι τέτοιο. Άλλοι όμως, θεωρούσαν πως το μετοχικό status quo έπρεπε να μείνει ως έχει και να μην «αλλοιωθεί» με την είσοδο ενός ξένου ομίλου. Eπικράτησε τελικά η δεύτερη «τάση».
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ