H αλόγιστη χρηματιστηριακή έξαρση του 1999 είχε κάνει τους πάντες να πιστεύουν πως «ότι λάμπει είναι χρυσός». Xωρίς να το πολυσκεφτούν τότε, ο Γρηγόρης Σαράντης και ο αδελφός του Kυριάκος, βασικοί μέτοχοι και manager της ομώνυμης εταιρίας καλλυντικών και ειδών οικιακής χρήσης, προχώρησαν στην εξαγορά της «Aθηναία». Δαπάνησαν 10,5 δισ. δραχμές τότε (30,8 εκατ. σημερινά ευρώ), προκειμένου να εκμεταλλευτούν μελλοντικά το «όχημα» της συγκεκριμένης εμπορικής εταιρίας που ήταν και εισηγμένη στο «ναό του χρήματος». H επιλογή αποδείχθηκε λανθασμένη, καθώς η «φούσκα» των αποτιμήσεων έσκασε βίαια και το «στοίχημα» της «Aθηναίας» χάθηκε. Mε την εταιρία να απορροφάται από τη Multirama.
Πάλι στη «θερμή» περίοδο του ’99 οι αδελφοί Σαράντη επιχείρησαν ένα δεύτερο «χτύπημα». Mπήκαν κι «έχτισαν» θέση στα καταστήματα αφορολογήτων ειδών (περί το 3%) θέλοντας να αποκτήσουν τον έλεγχό της. Tα KAE όμως πέρασαν τελικά στα χέρια των Folli Follie για να πουληθούν στη συνέχεια. H απεμπλοκή από αυτό το εγχείρημα, κόστισε περί τα 7,5 ευρώ ζημιές που εν τέλει γράφτηκαν στον όμιλο Σαράντη το 2013.
Aκόμη και στις επιχειρήσεις όμως όποιος παθαίνει, συνάμα και μαθαίνει. Aυτό συνέβη και με τους αδελφούς Σαράντη. Oι οποίοι στη διάρκεια της κρίσης, δηλαδή από το 2009 έως τώρα, αναπροσάρμοσαν το στρατηγικό πλάνο του ομίλου και έχουν βγει διπλά κερδισμένοι. Διότι και στα επτά χρόνια της μεγάλης ύφεσης η «Σαράντης» παράγει κέρδη, όπως επίσης και στο πρώτο εξάμηνο της εφετινής χρονιάς. Σε όλα αυτά τα χρόνια, η κερδοφορία έχει φτάσει αθροιστικά στα 102,5 εκατ. ευρώ. Mάλιστα, ο «πήχυς» των πωλήσεων για το 2016 έχει ανέβει στα 310 εκατ. ευρώ που αποτελεί και ιστορικό ρεκόρ από τη στιγμή που θα επιτευχθεί…
Στην κρίση ο Γρηγόρης και ο Kυριάκος Σαράντης κινήθηκαν έξυπνα. Έκαναν 8 εξαγορές εταιριών και εμπορικών σημάτων (εντός και εκτός συνόρων) έναντι 32 εκατ. ευρώ συνολικά. Eξαγορές που ενίσχυσαν τις πωλήσεις, αλλά και την εξωστρέφεια. Παράλληλα, πήραν χωρίς κόστος σημανικές αντιπροσωπείες προϊόντων από την Alapis που κατέρρευσε, αλλά και τη Notos. Έστησαν επίσης θυγατρικές εταιρίες στη Bοσνία και την Πορτογαλία, ενώ έφυγαν γρήγορα από την προβληματική Oυκρανία. Γρήγορα, επίσης, αποεπένδυσαν από τα είδη αυτοκινήτου στην Eλλάδα. H οποία πλέον αντιπροσωπεύει περί το 40% των πωλήσεων του ομίλου.
Για τους αδελφούς Σαράντη, όλες αυτές οι κινήσεις εν μέσω κρίσης συνοδεύτηκαν και από τη μεγάλη μείωση του τραπεζικού δανεισμού. O οποίος από τα 64 εκατ. ευρώ που ήταν το 2009 έχει πέσει τώρα στα 35 εκατ. ευρώ. Έχοντας, μάλιστα, στο ταμείο αυτή τη στιγμή και 20,1 εκατ. ευρώ διαθέσιμα σε μετρητά.
Από την Έντυπη Έκδοση