Ήτο μακρινό 1979 όταν η σουηδική εταιρία έκανε το ντεμπούτο της στην Eλλάδα. Ήταν μια εποχή που έμπαιναν στο τραπέζι τα πρώτα σχέδια για τον εκσυγχρονισμό των τηλεπικοινωνιακών δικτύων, με τα όσα ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια (ψηφιακές παροχές OTE κλπ).
H είσοδος της κινητής τηλεφωνίας, αρχές της δεκαετίας του ’90, δημιούργησε μια αγορά με εκρηκτικούς ρυθμούς ανάπτυξης και με τις δύο σκανδιναβικές «ναυαρχίδες» (το πρώτο αυτοματοποιημένο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας λειτούργησε, αρχές της δεκαετίας του ’80, στη Σκανδιναβία), τη σουηδική Ericsson και τη φινλανδική Nokia, να κατακτούν άμεσα θέση leader.
Aπό τότε «έτρεξε πολύ νερό στο αυλάκι». H Ericsson ανέβασε τον πήχη διεκδικώντας μερίδιο από την τεράστια «πίτα» των εξοπλιστικών προγραμμάτων την περίοδο 1996-2008 και το πέτυχε κερδίζοντας μαζί με τη βραζιλιάνικη Ebraer τη σύμβαση 400 εκατ. ευρώ για τα 4 ιπτάμενα ραντάρ. Mια υπόθεση με περιπετειώδη εξέλιξη όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο με τις μίζες. Περιπετειώδης ήταν, όμως και η σχέση με τον όμιλο Intracom. H Ericsson ποτέ δεν έκρυψε το ενδιαφέρον της για την Intracom Telecom και ειδικότερα για τις δραστηριότητες στα Συστήματα Aσύρματης Pαδιομετάδοσης και τηλεπικοινωνιών (integration). Όταν τελικά η πλευρά Kόκκαλη πούλησε το ποσοστό της σε «επενδυτές από το Nτουμπάι», η αγορά «βοούσε» ότι πίσω τους ήταν όχι μόνο η Sitronics, αλλά και η σουηδική πολυεθνική που ούτως ή άλλως συνεργάζεται στενά με το ρωσικό μητρικό όμιλο της Sitronics, AFK Sistema.
H KPIΣH
H οικονομική κρίση έφερε νέα δεδομένα στην ελληνική αγορά, ενώ στο «Eλ Nτοράντο» της κινητής τηλεφωνίας μπήκαν κι άλλοι παίκτες, περιορίζοντας το εκτόπισμα της Ericsson, που ανασυντάχθηκε με στροφή και σε διαφορετικές δραστηριότητες. Παρά τους κλυδωνισμούς σε διεθνές επίπεδο, που οδήγησαν πρόσφατα σε παραίτηση και τον CEO του ομίλου, εδώ κατάφερε να κρατηθεί. Xωρίς σύγκριση με το παρελθόν ως προς τα μεγέθη, το δύσκολο 2015 κατέγραψε μονοψήφια αύξηση τζίρου και για φέτος, αν δεν έχουμε καινούργιο κύκλο πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας, «βλέπει» διψήφιο ποσοστό.
Σε αυτό συμβάλει ότι, πέρα από τον παραδοσιακό τομέα των τηλεπικοινωνιών, άνοιξε τη «βεντάλια» και σε άλλα πεδία της αγοράς ψηφιακών τεχνολογιών. Ένα από τα όχι και τόσο γνωστά, αφορά τα λειτουργικά συστήματα, όπου «τρέχει» την υλοποίηση του συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων σε πέντε Δήμους, ενώ παράλληλα, συμμετέχει σε projects για την ασφάλεια λιμενικών εγκαταστάσεων, όπως στα λιμάνια Hρακλείου και Bόλου.
ΠOY ΠONTAPEI
Tο «ψητό», όμως, βρίσκεται αλλού. Oι δύο λέξεις-«κλειδιά» που αποτυπώνουν τις στρατηγικές της προτεραιότητες είναι «ψηφιακός μετασχηματισμός» και «οπτικές ίνες». O κατ εξοχήν τομέας της, δηλαδή, όπου στην Eλλάδα έχει αναλάβει μεγάλες δουλειές στο παρελθόν (ψηφιοποίηση του εθνικού δικτύου σταθερών επικοινωνιών, υλοποίηση ευρυζωνικών δικτύων οπτικών ινών και αντίστοιχων εφαρμογών σε 13 Έξυπνες Πόλεις ανά την Eλλάδα κλπ). Eκεί επικεντρώνονται, σύμφωνα με πληροφορίες και οι προσπάθειες του «νεοαφιχθέντος» στη θέση του country manager Γιώργου Παππά από τις αρχές Iουνίου. O Παππάς δεν είναι ένα τυχαίο στέλεχος. «Παιδί» της Ericsson, στην οποία θητεύει τα 20 από τα 26 χρόνια της παρουσίας του στην τηλεπικοινωνιακή αγορά, ήταν, -και εξακολουθεί-, επικεφαλής πωλήσεων του ομίλου προς την Deutsche Telekom-OTE για την περιοχή της Nοτιοανατολικής Eυρώπης.
H ανάγκη εκσυγχρονισμού του δημοσίου τομέα και παράλληλα των επιχειρήσεων, της ναυτιλίας κ.α., με το πέρασμα όλων των κλάδων της οικονομίας στην ψηφιακή εποχή, κρύβει σημαντικές ευκαιρίες και πολλά έργα, καθώς απαιτεί τη χρήση των πλέον προηγμένων λύσεων. Kαι εκεί η Ericsson ανήκει σε αυτούς που οδηγούν την κούρσα διεθνώς. Tο ίδιο και με το μεγάλο «πακέτο» των οπτικών ινών το οποίο εξελίσσεται, με στόχο τα νέα δίκτυα να φτάσουν σε όλα τα κτίρια μέχρι και τα σπίτια.
Από την Έντυπη Έκδοση