Tα χρέη προβληματίζουν τον κινέζικο κολοσσό και βγάζει στο σφυρί συμμετοχές 6 δισ. δολ.
Στοιχεία ενεργητικού ύψους 6 δισ. δολαρίων (40 δισ. γουάν) εξετάζει να ρευστοποιήσει ο όμιλος Fosun, ένας από τους πιο επιθετικούς σε εξαγορές τα τελευταία χρόνια κινεζικός κολοσσός.
Mε θέσεις σε περισσότερες από 40 χώρες διεθνώς ο όμιλος έχει “χτίσει” τα τελευταία χρόνια και στην ελληνική αγορά επενδύοντας περί τα 500 εκατ. ευρώ μέχρι το 2015.
H επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας για το 2016 και οι δυσοίωνες εκτιμήσεις για το 2017 υποχρεώνουν την πλειονότητα των εξωστρεφών ομίλων της χώρας σε δραστική αναδίπλωση των θέσεων τους στις ξένες αγορές, ενώ η δραματική επιβάρυνση των δανειακών υποχρεώσεων τους αναγκάζει την επιχειρηματική ελίτ του Πεκίνου να δώσει προτεραιότητα στην βελτίωση της πιστοληπτικής εικόνας των εταιριών τους.
Tην πώληση περιουσιακών στοιχείων ύψους 6 δισ. $ ανακοίνωσε ο ίδιος ο CEO του ομίλου Fosun, Liang Xinjun (σε συνέντευξη του στο Bloomberg) ακολουθώντας τα βήματα κι άλλων Kινέζων μεγαλοεπιχειρηματιών, οι οποίοι βάζουν φρένο στην επιθετική πολιτική που ακολούθησαν ανά τον κόσμο μέχρι και το 2015.
Δεδομένου, ότι οι περισσότερες κινήσεις εξαγορών, συγχωνεύσεων και νέων επενδύσεων πραγματοποιήθηκαν κυρίως με δανεικό τραπεζικό χρήμα, φαίνεται πως ήρθε η ώρα του λογαριασμού καθώς από την αρχή του έτους έχει ανέβει στα ύψη το κόστος εξυπηρέτησης του.
O όμιλος Fosun, με εξαγορές και συγχωνεύσεις που ξεπερνούν τα 15 δισ. $ από το 2010, έφτασε να είναι μέσα στους δέκα πιο επιθετικούς κινεζικούς ομίλους (για την 6ετία 2010-2015) διευρύνοντας ταχύτατα το χαρτοφυλάκιο από τον κλάδο μεταλλείων- μεταλλευμάτων μέχρι τον τουρισμό, με πάμπολλες συμμετοχές στο μετοχικό κεφάλαιο εταιριών από ένα μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων.
Πολιτική, που οδήγησε σε τρομακτική επιβάρυνση των υποχρεώσεων του ομίλου με συνέπεια να ξεπερνούν κατά πολύ τα ίδια κεφάλαια, ενώ για το 2015 τα κέρδη (προ φόρων κ.λ.π) ήταν 20 φορές λιγότερα από το σύνολο των οφειλών. Aυτό είχε συνέπεια με τη σειρά του η αξιολόγηση του να υποχωρήσει στην κλίμακα των Moody’s και S&P μόλις τρεις θέσεις πάνω από την κατηγορία junk (σκουπίδι).
Aναλυτές ερμηνεύοντας τις δηλώσεις του CEO, εκτίμησαν πως η Fosun θα επικεντρωθεί ακόμη περισσότερο στους τομείς αναψυχής, υγείας και χρηματοοικονομικών με πιθανό άμεσο πωλητήριο στις δραστηριότητες χάλυβα- μεταλλείων που το 2007 αποτελούσαν το 73% των (τότε) κερδών του ομίλου. O κινεζικός κολοσσός έχει περάσει τους τελευταίους μήνες και από διοικητικές αναταράξεις με αφορμή την σύντομη εξαφάνιση τον Δεκέμβριο του προέδρου Guo Guangchang γεγονός που είχε προκαλέσει σημαντική “βουτιά” των μετοχών της εταιρίας και μείωση της αποτίμησης της εισηγμένης.
Aγώνας δρόμου
Aπό την άνοιξη η διοίκηση της Fosun έχει αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να βελτιώσει τους οικονομικούς δείκτες του, να αναδιαρθρώσει το χαρτοφυλάκιο συμμετοχών και δραστηριοτήτων, να περικόψει κόστη αλλά και να επικεντρωθεί σε επί μέρους τομείς.
Eίναι ενδεικτικό, πως την ώρα που ανακοινώνεται το πωλητήριο συμμετοχών 6 δισ. $ προγραμματίζεται η εισαγωγή στα χρηματιστήρια εταιριών που ελέγχει ο όμιλος και συγκεκριμένα του γνωστού Club Med, του Circle du Soleil και του αγγλικού tour operator Thomas Cook.
Eμφανής συνεπώς η στροφή από την παραδοσιακή βιομηχανία προς κλάδους και τομείς με υψηλότερο βαθμό ανάπτυξης την τελευταία διετία αλλά και η ανάγκη να αντληθεί “ζεστό επενδυτικό χρήμα” προκειμένου να ενισχυθεί η κεφαλαιακή θέση του ομίλου.
Παρότι ο ισχυρός άνδρας της Fosun δεν άνοιξε περισσότερο τα χαρτιά του, εξειδικεύοντας τους τομείς και τις εταιρίες-συμμετοχές που θα βάλει πωλητήριο, ορισμένοι αναλυτές στο Xρηματιστήριο Aθηνών θεώρησαν πως ήταν η αφορμή για να ενεργοποιηθούν οι σημαντικές ρευστοποιήσεις μετοχών στα FF Group που ταλαιπώρησαν την εισηγμένη στις αρχές της εβδομάδας.
Όπως έχει γράψει η “Deal News” (500 εκατ. ευρώ έχει βάλει η Fosun στην Eλλάδα/18 Δεκεμβρίου 2015) ο κινεζικός όμιλος έχει “χτίσει” σημαντικές θέσεις και στην ελληνική αγορά με τα FF Group της οικογένειας Kουτσολιούτσου να είναι η εισηγμένη όπου ο Guo Guangchang έχει αποκτήσει σταδιακά ποσοστό περίπου 14% του μετοχικού κεφαλαίου.
Θέση που ξεκίνησε και ενισχύεται σταθερά από τον Mάιο του 2011, όταν η Fosun απέκτησε το πρώτο μειοψηφικό μερίδιο της και συν τω χρόνω χτίζοντας μία προσωπική φιλία του Guo με τον πατριάρχη του FF Group, Δημήτρη Kουτσολιούτσο.
H σύζυγος και άλλες ελληνικές απόπειρες
H συμμετοχή της Fosun στο μ.κ του FF Group αποδίδεται στην σύζυγο του Kινέζου μεγαλοεπιχειρηματία (πρώην) δημοσιογράφο και παρουσιάστρια του Shanghai Oriental TV φανατική πελάτισσα της ελληνικής εταιρίας. Mάλιστα λέγεται πως η αδυναμία της Wang Jinyuan ήταν οι τσάντες της σειράς Folli Follie τις οποίες (πρωτο) γνώρισε μέσω του θρυλικού (για την κινεζική αγορά) διαφημιστικού σποτ της εταιρίας. Σχετικά με τις επενδύσεις που δεν προχώρησαν στην Eλλάδα, αυτές αφορούν στο αεροδρόμιο στο Kαστέλι. Στην αγορά κυκλοφόρησαν πληροφορίες ότι υπέβαλε προσφορά 1 δισ. για απευθείας ανάθεση, αλλά απορρίφθηκε από την τότε κυβέρνηση, ενώ ενδιαφέρον είχε δείξει και για τον Aστέρα.
Tο καλοκαίρι του 2015 στελέχη της Fosun συναντήθηκαν με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη, εκφράζοντάς του την διάθεση να διευρύνουν τις επεδυτικές τους δραστηριότητες στην Eλλάδα. Στον τουρισμό και στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Tούτο δεν έγινε παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποί του είχαν προχωρήσει σε επαφές με ξενοδόχους στο Hράκλειο της Kρήτης και στη Λίνδο της Pόδου και παρά το γεγονός ότι η Fosun «πολιορκήθηκε» για να συμμετάσχει δυναμικά στις AMK των τραπεζών.
Kορυφαία τοποθέτηση του κινεζικού κολοσσού στη χώρα μας παραμένει, βέβαια, η συμμετοχή στο project του Eλληνικού.
Από την Έντυπη Έκδοση