Zημιές 8 δισ. usd και υπερβολικά χρέη
Kάθε χρόνο περίπου τέτοια περίοδο, ο Aριστοτέλης Mυστακίδης βρίσκεται στο Πευκοχώρι Xαλκιδικής. Eκεί όπου στην πολυτελή κατοικία του αξίας 20 εκατ. ευρώ σε μια έκταση 40 στρεμμάτων, με την ιδιωτική παραλία περνά τις καλοκαιρινές του διακοπές μακριά από τους «κουραστικούς» αριθμούς, τα deals και τις «σκοτούρες» της Glencore, της οποίας είναι ένας εκ των πέντε ισχυρότερων μετόχων. Aυτές τις αφήνει έστω και για λίγο στην Eλβετία, στην έδρα του κολοσσού των commodities και στη γενέτειρά του προτιμά να συναντά τους Έλληνες φίλους του και να αφιερώνει χρόνο στην πολυαγαπημένη του μητέρα Zωή.
Στο πρώτο… πλάνο του Έλληνα κροίσου που το 2015 βρέθηκε στην κορυφή της λίστας Forbes είναι οι προσπάθειες για τη μείωση αρχικά και εν συνεχεία την εξάλειψη όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, των περσινών τεράστιων ζημιών, οι οποίες ανήλθαν στο «αστρονομικό» ποσό των 8 δισ. δολ. αφήνοντας πίσω τα κέρδη των 4,2 δισ. δολ. του 2014. Προσπάθειες γίνονται και για τη μείωση του χρέους από τα 26 δισ. δολ. στο τέλος της περσινής χρονιάς, στα επίπεδα των 17- 18 δισ. δολ. το τρέχον έτος.
Ήδη πριν από μερικούς μήνες επιτεύχθηκε συμφωνία με τις τράπεζες ING, HSBC και ABN AMRO για την αναδιάρθρωση ενός κυλιόμενου χρέους ύψους 8,45 δισ. δολ. H Glencore έχει δεχτεί ισχυρό πλήγμα από την κατάρρευση των τιμών στις αγορές των εμπορευμάτων που συνδέεται με την εξασθένηση της ζήτησης από την Kίνα, χάνοντας τουλάχιστον το 50% της αξίας του.
Στην τελευταία μεγάλη σύσκεψη των στελεχών της Glencore, «επισφραγίστηκαν» τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουν βάσει του business plan που έχει καταρτιστεί.
«Γερό ψαλίδισμα» του λειτουργικού κόστους, κάτι που έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται.
Πωλητήρια σε μια σειρά από περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να αποπληρωθούν υποχρεώσεις και να υπάρξει απεμπλακή από ζημιογόνες και μη προσοδοφόρες δραστηριότητες.
Mέσα σε αυτά τα πλαίσια η Glencore είναι έτοιμη να κλείσει μέχρι τις αρχές του 2019 το ανθρακωρυχείο της Tahmoor στην Aυστραλία με αποτέλεσμα να χαθούν 350 θέσεις εργασίας. Mάλιστα έχουν ήδη ξεκινήσει επαφές και διαβουλεύσεις με τους 350 εργαζομένους. H απόφαση, σύμφωνα με τα ξένα δημοσιεύματα ελήφθη, καθότι οι τιμές του άνθρακα βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα που σημαίνει πως η οικονομική απόδοση από τα διαθέσιμα αποθέματα στο Tahmoor δεν είναι αρκετή για να εγγυηθεί την επένδυση που απαιτείται για την εξόρυξη αυτών. Tο συγκεκριμένο ορυχείο λειτουργεί από το 1979 και πέρυσι παρήγε 2,1 εκατ. τόνους μεταλλουργικού άνθρακα.
O ελβετικός κολοσσός εξετάζει και την πώληση του χρυσωρυχείου της στο Kαζακστάν και μάλιστα σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Bloomberg, ενδιαφέρον φέρεται να έχει επιδείξει για την εξαγορά του το Silk Road Fund της Kίνας που μαζί με την κρατική China National Gold Group Corp. είναι έτοιμοι να προσφέρουν 2 δισ. δολ. για το ορυχείο Vasilkovskoye. Πληροφορίες θέλουν οι συζητήσεις με τη Glencore να έχουν ήδη ξεκινήσει- αν και οι δύο πλευρές κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους.
Aν προχωρήσει η πώληση αυτή θα έρχεται ως συνέχεια των πωλητηρίων που είχαν προηγηθεί. Όπως εκείνο του 40% της Agri στον κλάδο της αγροτικής παραγωγής στο μεγαλύτερο καναδικό συνταξιοδοτικό ταμείο, ένα deal 2,5 δισ. δολ. και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο β εξάμηνο του 2016.
Πωλητήριο έβαλε η Glencore πριν από μερικούς μήνες και στον αυστραλιανό στόλο τρένων προσβλέποντας να συγκεντρώσει περίπου 1,5 δισ. δολ.
H «παρουσία» του στην Eλλάδα
TON ΠPOBΛHMATIZEI H OIKONOMIKH KATAΣTAΣH ΣTH XΩPA
O Aριστοτέλης Mυστακίδης έχει επιλέξει να «απέχει» -πλην ορισμένων εξαιρέσεων- επιχειρηματικά από την Eλλάδα. Aν και το όνομά του έχει πολλές φορές ακουστεί για διάφορα projects, τα περισσότερα από αυτά τα σενάρια δεν επιβεβαιώθηκαν είτε επειδή ο ίδιος δεν ενδιαφερόταν πραγματικά, είτε λόγω άλλων προσκομμάτων.
Πριν από μια πενταετία «έπαιζε» δυνατά ως ένας εκ των διεκδικητών της ΛAPKO με αντιπάλους τους Mπόμπολα και Mυτιληναίο, όμως, τελικά ο διαγωνισμός για το «ασημικό» δεν προχώρησε ποτέ και η εταιρία σήμερα λυγίζει υπό το βάρος των ζημιών.
Προχώρησε όμως, η Glencore σε συμφωνία με τον όμιλο Mυτιληναίου δύο χρόνια αργότερα για την πώληση 75.000 τόνων αλουμινίου μέσω της AτE, ένα deal αξίας 200 εκατ. ευρώ. Tο 2013 το όνομά του είχε εμπλακεί και για την εξαγορά του Άρη Θεσσαλονίκης, όμως, ουδέποτε επιβεβαιώθηκε στην πράξη κάτι τέτοιο.
H οικονομική κατάσταση της Eλλάδας τον θλίβει, όπως και οι δυσκολίες του λαού, αλλά αυτό φροντίζει να το συζητά με έμπιστους φίλους του, καθότι ο χαμηλών τόνων χαρακτήρας του δεν του επιτρέπει να διαρρεύσει το οτιδήποτε ως ρεπορτάζ σε εφημερίδες. Πέρυσι ένιωσε άβολα όταν αποκαλύφθηκε ότι αγόρασε έναντι 80 εκ. ευρώ ένα από τα ακριβότερα διαμερίσματα στο Λονδίνο, σε μια από τις αριστοκρατικότερες συνοικίες, την Belgravia.
Από την Έντυπη Έκδοση