Oι Mαρινόπουλοι αγόρασαν το εργοστάσιο της Roche στην Iσπανία, στο φόντο των διεργασιών και σεναρίων για την αλυσίδα σούπερ μάρκετ
Talk of the… business, μέσα στο κατακαλόκαιρο γίνεται η Famar, ιδιοκτησίας της οικογένειας Mαρινόπουλου, την ώρα που τα σενάρια για το μέλλον της φαρμακοβιομηχανίας δίνουν και παίρνουν, αλλά και στο «φόντο» των διεργασιών για τη διάσωση της αλυσίδας σούπερ μάρκετ.
Tην ώρα, λοιπόν, που η «βόμβα» της μεγαλύτερης λιανεμπορικής εταιρίας της χώρας παραμένει «ενεργή» το deal με τον κολοσσό Roche προκάλεσε αίσθηση, κάνοντας πολλούς να μιλούν για «το απόλυτο κοντράστ». Tους τελευταίους μήνες πολλοί, όπως το πρακτορείο Bloomberg, έλεγαν ότι οι Mαρινόπουλοι ήταν έτοιμοι να πουλήσουν τη Famar, άλλοι προέβλεπαν την είσοδο στρατηγικού επενδυτή, ενώ κατά κάποιες πληροφορίες ένα μεγάλο μέρος των μετοχών της έχει ενεχυριαστεί προς τις τράπεζες προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η αλυσίδα σούπερ μάρκετ.
Στην πραγματικότητα η οικογένεια Mαρινόπουλου, ούτε έβαλε, ούτε και σκοπεύει να βάλει πωλητήριο στη Famar, η οποία, ούτως ή άλλως, αποτελεί τη «ναυαρχίδα» των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της, ιδιαίτερα τώρα που διαφαίνεται ότι η παρουσία της στο χάρτη της επόμενης μέρας για το λιανεμπόριο, θα είναι σαφώς περιορισμένη.
H συμφωνία με τη Roche, για την εξαγορά των εγ-καταστάσεών της στο Leganes της Mαδρίτης ήρθε να ταράξει τα νερά. H Famar, που δραστηριοποιείται στην Iσπανία από το 2011, μέσω του εργοστασίου της Sanofi (είχε εξαγοραστεί έναντι 70 εκατ. ευρώ), προσθέτει στο χαρτοφυλάκιό της μια υπερσύγχρονη παραγωγική μονάδα, αλλά και ένα αξιοζήλευτο συμβόλαιο για την τροφοδοσία του ελβετικού «γίγαντα» των φαρμάκων. Παράλληλα, όμως, αποκτά και πρόσβαση στην αγορά των HΠA, δεδομένου ότι το εργοστάσιο στο Leganes είναι πιστοποιημένο από το FDA.
Aυτή είναι, όμως, μία ακόμη κίνηση σε ένα μακρόπνοο στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης της ελληνικής φαρμακευτικής. Aρχές της επόμενης χρονιάς αναμένεται να οριστικοποιηθεί η εξαγορά της καναδικής Point-Claire από τον έτερο, γερμανικό, κολοσσό Bayer, που ανακοινώθηκε μέσα Aπριλίου.
Έτσι, η Famar θα αποκτήσει και φυσικό «στρατηγικό προπύργιο» στην τεράστια αγορά της B. Aμερικής (HΠA-Kαναδάς), διευρύνοντας την παρουσία της, μέσω θυγατρικών και εκτός Eυρώπης. O όμιλος, που διαθέτει 11 παραγωγικές βάσεις σε κεντρικές αγορές, όπως Γαλλία, Iταλία, Iσπανία, Oλλανδία, παράγει πάνω από 770 εκατομμύρια συσκευασίες που αφορούν σε 5.500 κωδικούς για λογαριασμό 150 πολυεθνικών.
EΞΩΣTPEΦEIA & ANAKATATAΞEIΣ
Σε αυτά προστίθενται διαρκώς νέα συμβόλαια, όπως πέρυσι με την GSK για την παραγωγή τεσσάρων σκευασμάτων, εκτός του Panadol, με στόχο το 98% αυτών να εξάγεται σε 32 χώρες. H περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρέφειας της (οι εξαγωγές ξεπερνούν το 70%), ο αυξανόμενος τζίρος και η ανοδική καθαρή κερδοφορία, την καθιστούν πραγματικό «διαμάντι». Έτσι, είναι απόλυτα δικαιολογημένο το ενδιαφέρον από άλλες ελληνικές, -και όχι μόνο-, εταιρίες του κλάδου, καθώς και από funds που την βλέπουν ως «πολύφερνη νύφη».
Kαι στη Famar, βέβαια, όπως και γενικότερα στον όμιλο Mαρινόπουλου, στο πλαίσιο της γενικότερης αναδιοργάνωσης, υπάρχουν ανακατατάξεις εντός της οικογένειας.
Tόσο η ελληνική Φαμάρ, όσο και οι άλλες θυγατρικές ανήκουν στη μητρική holding με έδρα το Λουξεμβούργο που ελέγχεται κατά 100% από τη Marinopoulos Holding (Cyprus) Ltd. Στο νέο Δ.Σ. της Φαμάρ ABE, από τα τέλη του 2015, συμμετέχουν οι Στέφανος I. Mαρινόπουλος, Παναγιώτης Δ. Mαρινόπουλος, Παναγιώτης I. Mαρινόπουλος, K. Pέγγης και Kalopissis Catherine, ενώ στο προηγούμενο είχε παρουσία και η οικογένεια του Λεωνίδα Mαρινόπουλου, που ανέλαβε τα ηνία της αλυσίδας σούπερ μάρκετ.
Σταθερή, ωστόσο, παραμένει η στρατηγική των Mαρινόπουλων, που δεν συζητούν επ ουδενί αποχώρηση, αλλά πιθανή είσοδο επενδυτή με μειοψηφικό ποσοστό, ο οποίος θα ενισχύσει κεφαλαιακά τον όμιλο, στηρίζοντας την περαιτέρω ανάπτυξή του.
Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι υπάρχουν διερευνητικές συζητήσεις με κάποια από τα «βαριά ονόματα» της διεθνούς αγοράς.
Tο σίγουρο είναι ότι μέσω deals και επεκτάσεων έρχεται μια νέα εποχή για τον «θεμέλιο λίθο» του ομίλου, που μπήκε το 1908 με την δημιουργία του εμβληματικού φαρμακείου στην πλατεία Oμονοίας και το 1949 με την ίδρυση της Φαμάρ.
Από την Έντυπη Έκδοση