Ανοίγει νέο «κανάλι» εσόδων διεκδικώντας μερίδιο σε έναν ανερχόμενο κλάδο
Κατά καιρούς ο Νέστωρ Παπαθανασίου, όπως έχει παραδεχτεί ο ίδιος, έχει δεχτεί κρούσεις και προτάσεις από ισχυρούς διεθνείς ομίλους για εξαγορά της ΕΛΤΟΝ Χημικά, όμως, η απάντηση ήταν πάντα η ίδια: «η εταιρία δεν πωλείται», κόβοντας την «όρεξη» των ενδιαφερόμενων μνηστήρων παρά το ότι πολλές φορές το τίμημα ήταν δελεαστικό.
Παλαιάς κοπής επιχειρηματίας, όπως τον χαρακτηρίζουν όσοι τον γνωρίζουν καλά, προτίμησε να βαδίσει σε… μοναχικό δρόμο και παρά την «φουρτούνα» της κρίσης στην ελληνική οικονομία, τις «Συμπληγάδες» των capital controls και το αβέβαιο συνολικά περιβάλλον, οι επιλογές του τού έχουν… βγει μέχρι σήμερα.
Τα τελευταία χρόνια ποντάρει πολλά στην εξωστρέφεια. Έτσι πέρυσι πραγματοποίησε άνοιγμα στην αγορά της Τουρκίας εξαγοράζοντας το 70% μιας εμπορικής εταιρίας της γείτονος που δραστηριοποιείται στην προώθηση πρώτων υλών και χημικών πρώτων υλών με έδρα την Κωνσταντινούπολη. Το αποτέλεσμα είναι οι πωλήσεις στην Τουρκία να παρουσιάζουν άνοδο 52%.
Φέτος ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΤΟΝ Χημικά ανοίγει καινούριους δρόμους. Αυτή τη φορά σε νέες δραστηριότητες. Πιο συγκεκριμένα ετοιμάζεται να μπει στην αγορά των logistics.
Η εταιρία διευρύνει τον σκοπό της και θέλει να αξιοποιήσει τις υποδομές για αποθήκευση και μεταφορές που διαθέτει μεταξύ αυτών και τα έξι κέντρα διανομής σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βουκουρέστι, Κλουζ, Σόφια και Βελιγράδι συνολικής δυναμικότητας 22.000 τ.μ. για να παρέχει τέτοιες υπηρεσίες και σε άλλες εταιρίες του χημικού κλάδου.
Πρόκειται άλλωστε για μια αγορά εκείνη των logistics με σημαντικές προοπτικές, καθότι η Ελλάδα υστερεί σε σύγκριση με άλλες χώρες σε κατάλληλους χώρους και υποδομές για να εξυπηρετηθούν οι εταιρίες, και έτσι η ΕΛΤΟΝ ανοίγει και ένα νέο «κανάλι» για επιπλέον έσοδα. Ταυτόχρονα εισέρχεται σε έναν κλάδο με συνολική «πίτα» κοντά στα 20 δις ευρώ ή 11% του ΑΕΠ με σημαντική συμβολή δηλ. στην ελληνική οικονομία και η οποία θα μπορούσε να είναι και μεγαλύτερη λόγω της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας μας, αν υπήρχαν οι κατάλληλες υποδομές και η διευκόλυνση των σχετικών διαδικασιών για την γρηγορότερη και καλύτερη «υποδοχή» των εμπορευμάτων.
Βέβαια, είναι ταυτόχρονα ένας κλάδος, όπου ο ανταγωνισμός είναι έντονος καθότι σε αυτόν δραστηριοποιούνται εταιρίες όπως η Goldair, Foodlink, Sarmed κ.α., ενώ και πολλοί διεθνείς παίκτες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον όπως διαφαίνεται και από τους διεθνείς διαγωνισμούς για τα εμπορευματικά κέντρα με αιχμή του δόρατος το Θριάσιο.
Ο Νέστωρ Παπαθανασίου έτσι συνεχίζει να «χτίζει» βήμα- βήμα το στρατηγικό του σχέδιο για την εταιρία προκειμένου να ενισχύσει περαιτέρω τα έσοδα και τις πωλήσεις της επιχείρησής του. Μάλιστα βρίσκεται και στην αναζήτηση νέων χώρων προκειμένου να επεκτείνει τις δραστηριότητές του και για τον λόγο αυτό συνεργάζεται στενά με τους απαιτούμενους συμβούλους. Πάντως, ο επιχειρηματίας δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε κάποια επιθετική κίνηση εξαγοράς εφέτος καθώς προτιμά να τηρήσει μια περισσότερο «αμυντική» στάση δεδομένης της αβεβαιότητας που επικρατεί στην οικονομία και λόγω του «εκρηκτικού μείγματος» της υψηλής φορολόγησης που πλήττει το σύνολο της επιχειρηματικότητας και της συνέχισης των capital controls. Μάλιστα, γι’ αυτόν τον λόγο και τη φετινή χρονιά η εταιρία δεν θα προχωρήσει στη διανομή μερίσματος.
Η ΕΛΤΟΝ Χημικά παρόλ’ αυτά κινείται με «πυρομαχικά» την αύξηση του κύκλου εργασιών της κατά 10% και βελτιωμένη κερδοφορία στο πρώτο πεντάμηνο, αλλά και τις άριστες σχέσεις που διατηρεί με τις τράπεζες. Στην ελληνική αγορά παρά την κρίση και την υποχώρηση της ζήτησης, η εγχώρια δραστηριότητά της κινείται ανοδικά σε ποσοστό της τάξεως του +6% και αυτό είναι κυρίως αποτέλεσμα των διευρυμένων μεριδίων αγοράς που εμφανίζει η εταιρία.
Όμως, όπως έχει δηλώσει ο Νέστωρ Παπαθανασίου «θα θέλαμε όχι μόνο να διευρύνουμε τα μερίδια αγοράς μας, αλλά και να μεγαλώνει η πίτα». Και αυτό επειδή ανησυχεί μήπως και με τη συνεχιζόμενη μείωση των διαθέσιμων εισοδημάτων των Ελλήνων θα επηρεαστούν πτωτικά στο μέλλον και οι δραστηριότητες των πελατών της εταιρίας του.
Τα περσινά κέρδη του μειώθηκαν κατά 22% λόγω των επαναλαμβανόμενων δαπανών και απομειώσεων, ενώ μέρος της στρατηγικής του είναι και η συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών σε χαμηλά επίπεδα.
ΣΕ ΣΕΡΒΙΑ, ΤΟΥΡΚΙΑ, ΡΟΥΜΑΝΙΑ, ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η «ακτινογραφία» των πωλήσεων στο εξωτερικό
Ένα από τα «γερά χαρτιά» που έχει τραβήξει ο Νέστωρ Παπαθανασίου είναι εκείνο της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης μείωσης της εξάρτησης της ΕΛΤΟΝ Χημικά από την ελληνική αγορά και την τόνωση του εξωστρεφούς προσανατολισμού της.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι πωλήσεις στο εξωτερικό ανέρχονται σε πάνω από 35% των συνολικών πωλήσεων, και οι επιμέρους αγορές παρουσιάζουν άνοδο. Πιο συγκεκριμένα, στη Σερβία κινούνται με θετικό πρόσημο +10%, στην Τουρκία με +52%, στη Ρουμανία με +20% και με τριψήφιο ποσοστό στην Ουκρανία. Μάλιστα, όλες οι θυγατρικές του εξωτερικού αναμένεται φέτος να κλείσουν με κερδοφόρο αποτέλεσμα.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΤΟΝ Χημικά θεωρεί πολύ καλές τις προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη στην τουρκική αγορά, όπου η εταιρία βρίσκεται σε φάση ριζικής αναδιοργάνωσης και από το 2017 αναμένεται πως θα παρουσιάσει ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη. Επίσης, η αλλαγή διοίκησης που έγινε στη Σερβία αποδίδει ήδη καρπούς.
Από την Έντυπη Έκδοση