Ο ελβετικός κολοσσός είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές εμπορευμάτων πρώτων υλών σε βιομηχανικούς πελάτες στον κόσμο
Μπορεί για τον Ευάγγελο Μυτιληναίο η «μάχη των μαχών» στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων να δοθεί για την ΔΕΠΑ, ενδεχομένως και για την ΔΕΗ, ωστόσο μια από τις πρώτες επιλογές του είναι η απόκτηση της ΛΑΡΚΟ. Σ’ αυτή την πρώτη μάχη, φαίνεται ότι δεν θα είναι μόνος, αλλά θα πορευτεί μαζί με ένα παλιό γνώριμο, την Glencore.
Ο όμιλος Μυτιληναίου βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με τον ελβετικό κολοσσό, που έχει δείξει κι αυτός ενδιαφέρον για τη ΛΑΡΚΟ, καθώς αξιωματούχοι του, πριν από την ανακοίνωση των αποκρατικοποιήσεων από το υπουργείο Οικονομίας είχαν επισκεφθεί κυβερνητικά γραφεία, κάνοντας γνωστό το ενδιαφέρον τους για τη ΛΑΡΚΟ. Η Glencore είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές εμπορευμάτων πρώτων υλών σε βιομηχανικούς πελάτες στον κόσμο, με 16 εργοστάσια σε 12 χώρες, στις οποίες απασχολούνται 50.000 εργαζόμενοι. Το 2010, ο τζίρος του ελβετικού κολοσσού ξεπέρασε τα 150 δισ. δολάρια.
Μια συνεργασία με την Glencore, θα ισχυροποιήσει σε μεγάλο βαθμό την υποψηφιότητα του Ευάγγελου Μυτιληναίου για τη ΛΑΡΚΟ. Το ενδιαφέρον τόσο του Έλληνα επιχειρηματία, όσο και των Ελβετών, έχει αυξηθεί, καθώς η ιστορική βιομηχανία, ενώ είχε βρεθεί σε αδιέξοδο, το 2010 μετατράπηκε σε ελκυστική επένδυση, παρουσιάζοντας σημαντική βελτίωση στα οικονομικά της στοιχεία, λόγω της μεγάλης αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης σε νικέλιο, του οποίου η τιμή ανά τόνο κινείται πλέον διεθνώς πάνω από 27.000 δολάρια ανά τόνο.
Η ΛΑΡΚΟ αύξησε το 2010 σε σχεδόν 14.000 τόνους την παραγωγή νικελίου, από λιγότερο από 8.000 τόνους ένα χρόνο πριν, ενώ για το 2011 αναμένει ακόμη μεγαλύτερη άνοδο της παραγωγής της, ευελπιστώντας να φτάσει τα επίπεδα των 18.500 τόνων, που ήταν η μέση παραγωγή της παλιότερα. Αν μάλιστα η τιμή του νικελίου, διατηρηθεί στα 25.000 δολάρια και πάνω, ο τζίρος της ιστορικής βιομηχανίας αναμένεται να κινηθεί στα 340 εκατ. ευρώ, προερχόμενος στο σύνολό του από εξαγωγές.
Η σχέση του Ευάγγελου Μυτιληναίου με την Glencore, χρονολογείται από παλιά. Το καλοκαίρι του 2008, το Αλουμίνιον της Ελλάδος και η Glencore είχαν υπογράψει συμφωνία μαμούθ για την πώληση άνυδρης αλουμίνιας παραγωγής της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ προς τον ελβετικό κολοσσό για τα προσεχή 10 χρόνια. Η αξία της σύμβασης είχε υπολογιστεί ότι θα ξεπεράσει το ποσό των 2 δισ. δολαρίων και οι ποσότητες τα 5 εκ. τόνους. Εκτός από αυτή τη συμφωνία, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι όμιλος Μυτιληναίου και Glencore είχαν προσεγγίσει από κοινού τη ΛΑΡΚΟ, αλλά ο διαγωνισμός δεν έγινε ποτέ.
Σε περίπτωση που οριστικοποιηθεί το deal Μυτιληναίου – Glencore, θα αποδυναμωθεί, όπως εκτιμούν κύκλοι της αγοράς η παρουσία της Cunico, της δεύτερης πολυεθνικής εταιρείας, με έδρα το Άμστερνταμ, η οποία έχει δηλώσει επισήμως με επισκέψεις αξιωματούχων της (όπως και η Glencore) σε κυβερνητικά γραφεία το ενδιαφέρον της για τη ΛΑΡΚΟ, όπως είχε κάνει και το 2009, είναι όμως μικρότερης δυναμικότητας από την Glencore.