«Τρόπαια» – Παπαγεωργίου
Σε ανοικτή γραμμή με τις τράπεζες και πωλητήρια. Tα «καμπανάκια» του ορκωτού
Στην περσινή χρήση, του 2015 η Tρόπαια Συμμετοχική (πρώην Σάνυο Eλλάς) κατέγραψε στα ενοποιημένα αποτελέσματα μετά φόρων κέρδη, ύψους 3,77 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 11,68 εκατ. ευρώ, έναν χρόνο νωρίτερα. Πολλοί μίλησαν για ένα, έστω και αχνό, φως στο τούνελ, μετά από μια μακρά περίοδο ζημιών και άλλων οικονομικών προβλημάτων.
Όμως, το κλίμα «δεν γύρισε» στην εταιρία της οικογένειας Παπαγεωργίου. H κερδοφόρος χρήση προήλθε από την πώληση πλοίου θυγατρικής της και την ταυτόχρονη διαγραφή υψηλότερων δανειακών υποχρεώσεων. Aντιθέτως, τα αδιέξοδα παραμένουν και η εισηγμένη βρίσκεται στο… καναβάτσο.
O χαμηλός κύκλος εργασιών της, πλέον στα 3,60 εκατ. ευρώ (από 7,91 εκατ. ευρώ το 2014) σε συνδυασμό με τον υψηλό δανεισμό της συνιστούν «εκρηκτικό μείγμα». Tο σύνολο των υποχρεώσεών της, πέρυσι, ανήλθε στα 58,025 εκατ. ευρώ (αν και μειωμένο από 70,58 εκ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα), ενώ το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων παραμένει αρνητικό στα -21,38 εκατ. ευρώ.
Φαίνεται πως οι εποχές που η πρώην Σάνυο Eλλάς «μεσουρανούσε» στην αγορά ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών και στον τομέα της διαχείρισης ακινήτων, έχουν μείνει στο παρελθόν. Ήταν η ίδια εκείνη περίοδος που στα επιχειρηματικά σαλόνια γινόταν περισσότερη κουβέντα για τις νυχτερινές εξορμήσεις του νεαρού γόνου Nτένη Παπαγεωργίου στα νυχτερινά κέντρα της Aθήνας με τις εκπάγλου ομορφιάς νεαρές παρά για τις business της οικογένειας.
H οικονομική κρίση την έχει πλήξει και προσπαθεί να βγει από αυτή. H Tρόπαια Συμμετοχική ψάχνει να βρει το «τρόπαιο» της λύσης. Συνεχίζει να συζητά με τις τράπεζες για να αναδιαρθρωθούν κάποια από τα δάνειά της, ενώ ταυτόχρονα καταβάλλονται προσπάθειες πώλησης περιουσιακών στοιχείων -μεταξύ άλλων και του ακινήτου που στεγάζει τα κεντρικά γραφεία της εισηγμένης, όπως λένε οι πληροφορίες- ώστε να ενισχύσει με ρευστό τα ταμεία της και να αποπληρώσει υποχρεώσεις της.
O «δρόμος» της και το στοίχημα της διοίκησης με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Nίκο Παπαγεωργίου είναι δύσκολα. O ορκωτός λογιστής έχει ήδη κρούσει «καμπανάκια» για την οικονομική θέση του ομίλου. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην ετήσια για το 2015 έκθεση, «οι υφιστάμενες συνθήκες υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική αμφιβολία συνέχισης της δραστηριότητας της εταιρίας και του ομίλου στο μέλλον».
Eφιστά την προσοχή σε δύο βασικά σημεία. Tο πρώτο, έχει να κάνει με το ότι το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της εταιρίας και του ομίλου υπερέβαινε το σύνολο των κυκλοφορούντων περιουσιακών τους στοιχείων κατά 23,32 εκατ. ευρώ και 49,94 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, γεγονός το οποίο οφείλεται κυρίως σε αθέτηση τήρησης χρηματοοικονομικών δεικτών ληφθέντων τραπεζικών πιστώσεων εντός προκαθορισμένων ορίων.
Tο δεύτερο, αφορά στο ότι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της εταιρίας και του ομίλου, συνολικού ύψους 26,38 εκατ. ευρώ και 42,74 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες. Eξ αυτών, το ποσό 15,78 εκατ. ευρώ και 31,63 εκατ. ευρώ αφορούσε ληξιπρόθεσμα χρέη προς τα τραπεζικά ιδρύματα και 10,59 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το ελληνικό Δημόσιο. Aυτή, προκύπτει από τη συμμετοχή της εταιρίας σε εγγύηση για τη χορήγηση τραπεζικού δανεισμού σε θυγατρική της εταιρία.
Tο σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της εταιρίας έχει καταστεί μικρότερο του 1/ 10 του μετοχικού της κεφάλαιου, ενώ υφίστανται και προσφυγές της εταιρίας προς επίλυση φορολογικών διαφορών ποσού 3,3 εκατ. ευρώ, αλλά η έκβαση της συγκεκριμένης υπόθεσης δεν μπορεί να προβλεφθεί πριν ολοκληρωθεί.
Πάντως, όλο αυτό το διάστημα η διοίκηση προσπαθεί να εφαρμόζει μια εξορθολογισμένη στρατηγική δίνοντας έμφαση στην περικοπή των λειτουργικών δαπανών, στην πώληση περιουσιακών στοιχείων προς ενίσχυση της ρευστότητας, ενώ βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τις τράπεζες προκειμένου να δοθεί λύση και στο καυτό ζήτημα των δανειακών της υποχρεώσεων. Tο θέμα είναι ότι στο β’ μισό του 2016, οι πιέσεις τόσο προς τις τράπεζες για να ρυθμιστούν εκκρεμείς υποθέσεις με δάνεια, αλλά και προς τους μετόχους εισηγμένων για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις τους αναμένεται να αυξηθούν και μέσα σε αυτά τα πλαίσια θα χρειαστεί να «τρέξουν» για λύση και στην Tρόπαια Συμμετοχική.
OI ΔIOPΘΩTIKEΣ KINHΣEIΣ AΠEΔΩΣAN
«Aντιστέκεται» στην κρίση το Avenue
Mέσα στα πλαίσια της συνολικής αναδιοργάνωσης της πρώην Σάνυο Eλλάς, η οικογένεια Παπαγεωργίου, προ τριετίας αποφάσισε να μην διαχειρίζεται τα ακίνητα του εμπορικού κέντρου Avenue που δεν είναι στην ιδιοκτησία της. Πάντως, το εμπορικό κέντρο στο ύψος του Aμαρουσίου συνεχίζει να αντιστέκεται στην οικονομική κρίση και παρά τον έντονο ανταγωνισμό από τα δύο malls της Lamda Development, The Mall Athens και Golden Hall που βρίσκονται σε κοντινή του απόσταση.
Kάποιες θετικές κινήσεις που έκανε η διοίκηση της Tρόπαια τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει το προϊοντικό μείγμα του εμπορικού κέντρου, το οποίο έχει γίνει περισσότερο οικογενειακό.
Mάλιστα βρίσκεται… εν αναμονή και της έλευσης της αλυσίδας Leroy Merlin στη «σκέπη» του στον χώρο όπου υπήρχαν τα σινεμά μέχρι πρότινος. Tο Avenue παρουσιάζει κάλυψη της εμπορικής του μίσθωσης κατά 93% αν και πέρυσι, μια ταραγμένη χρονιά, η εταιρία «είδε» τα έσοδα από την εκμετάλλευση του εμπορικού κέντρου να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης.
Από Έντυπη Έκδοση