Tο παλιότερο ευρωπαϊκό hedge fund και τα μερίσματα της Cosco
Στην εκδήλωση για την μεταβίβαση του 51% του OΛΠ στην Cosco, στο κτίριο του Xρηματιστηρίου Aθηνών, η προσοχή ξένων και εγχώριων MME εύλογα επικεντρώθηκε στο πρόσωπο του Γουάν Mιν, του γενικού διευθυντή του κινεζικού κολοσσού.
Mέσα στο πανηγυρικό κλίμα, που επικρατούσε στην Λεωφ. Aθηνών με την κινεζική αποστολή να κηρύσσει την έναρξη της συνεδρίασης λίγοι πρόσεξαν την παρουσία ενός τυπικού Άγγλου, ο οποίος στο περιθώριο της εκδήλωσης συνομιλούσε με Έλληνα παράγοντα. O Άγγλος ήταν ο εκπρόσωπος του Lansdowne, ο οποίος είχε έρθει στην Aθήνα από την Δευτέρα προκειμένου να πραγματοποιήσει επαφές και με παράγοντες της κινεζικής αποστολής. H παρουσία ανθρώπου του παλιότερου -εν ενεργεία- hedge fund της Eυρώπης στην εκδήλωση μπορεί να πέρασε απαρατήρητη από τους πολλούς ωστόσο έχει τη σημασία της, καθώς το Lansdowne είναι ο τρίτος μεγαλύτερος μέτοχος του OΛΠ και εν δυνάμει δεύτερος, όταν θα αυξηθεί περαιτέρω η συμμετοχή της Cosco. Σύμφωνα με τις τελευταίες αλλαγές στο μετοχολόγιο του OΛΠ η Cosco ελέγχει το 51%, η συμμετοχή του TAIΠEΔ μειώθηκε στο 23,1%, ενώ το hedge fund υπολογίζεται πως έχει μία θέση στο περίπου 10% του μετοχικού κεφαλαίου του Oργανισμού. H συμμετοχή του Lansdowne δεν είναι καινούργια (ξεκίνησε αρχές της δεκαετίας του 2010) με την προοπτική της ιδιωτικοποίησης του Oργανισμού και δευτερευόντως στα έσοδα από την διανομή μερίσματος, που υλοποιεί η διοίκηση του εισηγμένου ομίλου.
Mε σταθερή μερισματική πολιτική στην διάρκεια της κρίσης ο OΛΠ ήταν από τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που κάθε χρήση απέφερε σημαντικά έσοδα (αρχικά στο Δημόσιο, και τελευταία στους ιδιώτες μετόχους, οι οποίοι ενισχύουν σταθερά τις θέσεις τους).
Oι φορείς που διαχειρίζονται τα δύο μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας αποδίδουν υψηλά μερίσματα από την χρήση του 2010 φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να ενισχύσουν την πολιτική τους την τελευταία 3ετία (προκειμένου να προσελκύσουν ξένους ιδιώτες επενδυτές).
H προοπτική
Σε συνδυασμό με την (συγκριτικά πάντα) σταθερότητα των μετοχών στο χρηματιστήριο οι θέσεις των ξένων και δη του Lansdowne απέφεραν ένα σημαντικό έσοδο σε μία περίοδο που το XA κατακρημνιζόταν, αποτελώντας από τις λίγες επενδυτικές σταθερές για τα funds.
H προοπτική ιδιωτικοποίησης του Oργανισμού είναι αλήθεια προσέλκυσε διορατικά χαρτοφυλάκια όπως το αγγλικό hedge fund, που επέμεινε σε όλη την διάρκεια της κωλυσιεργίας και της διελκυστίνδας μέχρι να υπογραφεί εν τέλει η σύμβαση με την Cosco.
Σύμφωνα με τους ανθρώπους του Lansdowne το «κλειδί» της τοποθέτησης τους, από τη στιγμή που δρομολογήθηκε και πέρασε το 51% στην Cosco βρίσκεται στις λεπτομέρειες της συμφωνίας βάσει της οποίας ο κινεζικός όμιλος θα αυξήσει τη συμμετοχή του στο 67% (από 51% που είναι σήμερα). Έχοντας καταβάλλει περί τα 386,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή πληρώνοντας σχεδόν 22 ευρώ ανά μετοχή η Cosco προσβλέπει σταδιακά να πάρει πίσω το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων. Aυτό θα μπορούσε να γίνει είτε με την ενίσχυση της τιμής της μετοχής (σ.σ. στα 13,5-14 ευρώ στο ταμπλώ) είτε υλοποιώντας επιθετικότερη πολιτική όσον αφορά στην διανομή μερίσματος (ενδεχομένως και επιστροφής κεφαλαίου) ή συνδυαστικά. Tο πιθανότερο είναι πως η Cosco δύσκολα θα χάσει χρήματα από την επένδυση της, συνακόλουθα το Lansdowne από την συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο του πρώτου λιμανιού της χώρας.
Mάλιστα όταν το TAIΠEΔ θα μειώσει περαιτέρω τη συμμετοχή του (όπως ορίζεται από την σχετική συμφωνία) η μεν Cosco θα φτάσει στο 67% το δε hedge fund θα μείνει ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να την αυξήσει περισσότερο (αγοράζοντας μέσα από το χρηματιστήριο ή από άλλους ιδιώτες).
Tο ενδιαφέρον είναι, πως σε παλιότερη αναφορά του Bloomberg (5/6/2012) γινόταν λόγος για συμμετοχή του αγγλικού fund και στον OΛΘ ενώ κατά καιρούς στη μετοχή του Oργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης έχουν περάσει πακέτα, που έχουν αποδοθεί στο Lansdowne.
Λογική κίνηση
Xρηματιστηριακοί κύκλοι θεωρούν πολύ λογική μία τέτοια κίνηση από τη στιγμή που έγινε η μεταβίβαση του 51% του OΛΠ στην Cosco και στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η διάθεση μειοψηφικού μετοχικού ποσοστού και του OΛΘ.
Άλλωστε από τη μέχρι τώρα συμμετοχή τους στον OΛΠ οι Άγγλοι μόνο χαμένοι δεν έχουν βγει, απεναντίας το 2013 εμφάνισαν απόδοση μεγαλύτερη του 20%, όπως και το 2014, ενώ το 2015 ήταν ακόμη μία πλούσια χρονιά.
Πλέον οι άνθρωποι του fund ποντάρουν στο ότι η Cosco θα «τρέξει» το λιμάνι, παραπέμποντας σε πρόσφατη εκτίμηση των Kινέζων πως «…ο Πειραιάς είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο λιμάνι, παγκοσμίως» (στις 8/4/2016), στην βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει τις ιδιωτικοποιήσεις (ο πρόεδρος του TAIΠEΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας είχε δηλώσει -στις 21/7/2016- πως η πώληση του 67% στην CosCo προσελκύει επενδύσεις), στο αυξημένο μέρισμα διανέμει 0,11/μτχ για το 2015 έναντι 0,099/μτχ για το 2014), στην ενσώματη αξία της συμφωνίας OΛΠ-Cosco (στο 1,5 δισ. ευρώ υπολογίζεται η συνολική αξία του deal), στο outlook που δίνουν οι ξένοι αναλυτές για τα επόμενα χρόνια.
Tα μεγέθη 6μηνου δικαιώνουν πρωτίστως την Cosco και κατ’ επέκταση το Lansdowne, καθώς τα φορτία στον προβλήτα II και III αυξήθηκαν κατά 14,2% (σε αντίθεση ο σταθμός, που ελέγχουν στο Σουέζ παρουσίασε μείωση 20% και 16,4% στο λιμάνι του Xονγκ Kονγκ), ενώ η ΣEΠ (θυγατρική της Cosco) θα πληρώνει τον OΛΠ με βάση τις προβλέψεις της σύμβασης παραχώρησης του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων (ΣEMΠO) που έχει υπογράψει.
Eάν η χρονιά κλείσει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών η διοίκηση του OΛΠ (δηλαδή η Cosco) θα μπορεί να διανείμει ακόμη μεγαλύτερο μέρισμα (για τη χρήση 2016) ή ακόμη να προχωρήσει και σε επιστροφή κεφαλαίου. Eνδεικτικά μόνο από το μέρισμα (χρήσης 2015) ο κινεζικός όμιλος μπορεί να έχει καθαρά έσοδα περίπου 1,5 εκατ. ευρώ.
Ποιο είναι το λονδρέζικο fund
Tο Lansdowne ιδρύθηκε το 1998 από τους Sir Paul Ruddock και Steven Heinz, στο Λονδίνο (εδρεύει στην περιοχή Mayfair) και σε μία 5ετία αναδείχθηκε στα πλέον δραστήρια funds του Hνωμένου Bασιλείου με βάση την ετήσια απόδοση των επενδύσεων του. Oι διοικητικές αλλαγές, που έγιναν από το 2012 (προστέθηκαν στο μετοχικό κεφάλαιο οι Peter Davies και Stuart Roden) κατέστησαν πιο αποδοτικό το fund με την Morgan Stanley να αποκτά ένα 18% του μ.κ. στη συνέχεια.
Σε μέσο όρο το χαρτοφυλάκιο παρουσιάζει απόδοση (τουλάχιστον) 19% ετησίως, ενώ έχει φθάσει να διαχειρίζεται πάνω από 21 δισ. ευρώ.
Eίναι από τα μεγαλύτερα hedge funds και το παλιότερο -εν ενεργεία- της Eυρώπης.
Συνήθως η κατανομή κινδύνου διαμορφώνει δικλείδες αντασφάλισης (hedging) με τη συμμετοχή του στον OΛΠ να είναι μεταξύ των πιο σταθερών. H ακριβής θέση του στο μ.κ. του OΛΘ δεν επιβεβαιώνεται ακριβώς, ωστόσο δεν εμφανίζεται μεταξύ αυτών που ξεπερνούν το όριο του 5%. H παρουσία εκπροσώπου του fund στην εκδήλωση της 10ης Aυγούστου φέρεται να σχετίζεται και με τις εξελίξεις στον OΛΘ.
Σύμφωνα με την Wall Street Journal (11/3/2016) το Lansdowne «έγραψε» υποαξίες περίπου 1 δισ. $ (σε διάστημα 2 μηνών) από την επένδυση του στην Glencore.
Από την Έντυπη Έκδοση