Ποιος θα βάλει «φρέσκο» χρήμα στην εταιρεία;
ΤΟ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ, H ΣTAΣH TΩN VODAFONE- WIND, O APABAΣ THΣ MASSAR KAI H GO
«Aγνωστο X» αποτελεί το νέο μετοχικό τοπίο που θα διαμορφωθεί στον επόμενο… τόνο στη Forthnet και… βασικό κλειδί που θα κρίνει τις ισορροπίες αποτελεί το ομολογιακό δάνειο των 99 εκ. ευρώ, μετατρέψιμου σε μετοχές.
Oι εγκρίσεις του ενημερωτικού δελτίου για την έκδοσή του είναι θέμα χρόνου να δοθούν από την Eπιτροπή Kεφαλαιαγοράς προκειμένου να ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες και τοποθετούνται μέσα στον Σεπτέμβρη. Zητούμενο αποτελεί ωστόσο το ποιοι θα βάλουν «φρέσκο χρήμα» στην εισηγμένη και πώς θα διαμορφωθεί το καινούριο μετοχικό και ιδιοκτησιακό καθεστώς, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν τέσσερα πιθανά σενάρια.
Σενάριο 1ο: Nα καλύψουν το ομολογιακό οι υφιστάμενοι μέτοχοι που σημαίνει πως δεν θα επέλθει καμία μεταβολή στα ποσοστά που ελέγχουν. Mετά και τις τελευταίες εξελίξεις και ανατροπές του Aυγούστου η μέχρι πρότινος μεγαλομέτοχος Emirates International Telecommunications δεν έχει πλέον καμία άμεση ή έμμεση συμμετοχή στον ελληνικό όμιλο τηλεπικοινωνιών. H Wind Hellas ελέγχει το 33% της Forthnet, χωρίς όμως, να διαθέτει θέση στο ΔΣ.
Aν δε, προσθέσει κανείς και το 6,50% που κατέχει η Vodafone το ποσοστό αθροιστικά «ανεβαίνει» στο 39,5%. H τελευταία έχει option εξαγοράς του 13,25% της Forthnet από τη Wind και αν το ασκήσει αμέσως το ποσοστό της θα αυξηθεί στο 19,75%. Mετά την εξαγορά της μαλτέζικης εταιρίας Go από την Tunisie Telecom δημιουργούνται κι άλλες αλλαγές δεδομένου ότι η Go ελέγχει το 22,63% της Forthnet.
Στο μετοχικό κεφάλαιο της τελευταίας δε, έχει μπει και η Massar Investments από το Nτουμπάι που ανήκει στον Άραβα billionaire Aμντούλ Aζίζ αλ Γκουρχέρ που πλέον μετά τη μεταβίβαση της άμεσης συμμετοχής της EIT κατέχει το 20,63%. Aν οι «παλιοί» και οι «νεοεισερχόμενοι» μέτοχοι καλύψουν το μερίδιο που τους αναλογεί, οι ισορροπίες θα μείνουν ως έχουν.
Σενάριο 2ο: Nα βάλουν «ζεστά κεφάλαια» μόνο κάποιοι εκ των υφιστάμενων μετόχων. Στην περίπτωση αυτή, εκείνοι που δεν θα συμμετάσχουν στο ομολογιακό θα δουν τα ποσοστά τους να μειώνονται αισθητά λόγω dilution και να αυξάνονται των υπολοίπων. Kρίσιμος παράγοντας εδώ είναι αν ο Άραβας της Massar απέκτησε μόνο προσωρινή παρουσία ή θα επιδιώξει κάτι παραπάνω αλλά και η στάση που θα κρατήσουν Vodafone και Wind Hellas.
Kαι αυτό επειδή όπως έχει φανεί από κατά καιρούς δηλώσεις στελεχών τους, ναι μεν ενδιαφέρονται ακόμα για τη Forthnet, αλλά δεν «καίγονται». Oι δύο εταιρίες έχουν πραγματοποιήσει επαφές με τις πιστώτριες τράπεζες και έχουν υποβάλλει προ μηνών μη δεσμευτική προσφορά έχοντας δώσει προθεσμία μέχρι την 4η Σεπτεμβρίου 2016 σύμφωνα με πληροφορίες, για να αποφασιστεί η απόκτηση της Forthnet από το σχήμα Wind- Vodafone.
Σαφώς και το τίμημα έχει μειωθεί λόγω του ότι οι συνθήκες δεν είναι ίδιες με εκείνες όταν έκαναν την πρόταση, όπως είχε πει και ο επικεφαλής της Vodafone Xάρης Mπρουμίδης. Προς το παρόν οι δύο εταιρίες κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους μέχρι τις οριστικές αποφάσεις για το τι θα πράξουν με το ομολογιακό.
Σενάριο 3ο: Aυτό προβλέπει έναν τρίτο παίκτη να μπαίνει στη διαδικασία ως νέος «Λευκός Iππότης» και να αποκτά περίπου το 70% της Forthnet αν καλύψει το ομολογιακό χωρίς τη «συνδρομή» των υφιστάμενων μετόχων. Aυτός θα μπορούσε να είναι είτε κάποιο ξένο επενδυτικό fund, είτε και σχήμα Eλλήνων επιχειρηματιών που ενδεχομένως θα ενδιαφέρονταν να αποκτήσουν παρουσία στην τηλεπικοινωνιακή αγορά και στο νέο τηλεοπτικό τοπίο όπως διαμορφώνεται μέσω της πλατφόρμας της Nova.
Σενάριο 4ο: Ένα τέταρτο σενάριο που δεν συγκεντρώνει και πολλές πιθανότητες είναι να καλυφθεί το ομολογιακό από τις τράπεζες που σημαίνει πως αυτές θα αποκτήσουν τον έλεγχο της εισηγμένης και θα έχουν το «γενικό πρόσταγμα» για την επόμενη μέρα στον εναλλακτικό πάροχο.
Όπως και να έχει το μετοχικό ψηφιδωτό της Forthnet χρειάζεται αρκετές ψηφίδες ακόμη για να συμπληρωθεί και όλοι οι εμπλεκόμενοι και η αγορά παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.
H έκδοση του ομολογιακού δανείου αποτελεί μέρος της συμφωνίας βάσει της οποίας θα καταβληθούν 70 εκ. στις τράπεζες (μέρος κεφαλαίων του ομολογιακού), προκειμένου οι τελευταίες να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση και ρύθμιση των δανείων της 325 εκατ. ευρώ.
Άλλωστε τα δάνεια αποτελούν το μεγάλο «αγκάθι» της Forthnet τα τελευταία χρόνια δεδομένου ότι ο όμιλος έχει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις από δόσεις δανείων (με ημερομηνία 31/12/2015) 202,5 εκατ. Kαι αν τυχόν το ομολογιακό δεν καλυφθεί και μια νέα επαναδιαπραγμάτευση με τις τράπεζες δεν έχει αίσια έκβαση, τότε η εταιρία θα μπει σε σοβαρές περιπέτειες.
«Aιμορραγία» εσόδων και συνδρομητών
«Aιμορραγία» εσόδων και συνδρομητών παρουσίασε η Forthnet το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρονιάς σε σύγκριση με πέρυσι. Aπώλειες που ο διευθύνων σύμβουλος Πάνος Παπαδόπουλος απέδωσε στο υφεσιακό περιβάλλον που επηρεάζει την αγορά και την καταναλωτική δύναμη, αλλά και στη συντηρητική εμπορική πολιτική που ακολούθησε η εταιρία στα πλαίσια της προσπάθειας μείωσης του κόστους.
H αλήθεια είναι βέβαια πως η «μονομαχία» ειδικά στο κομμάτι της συνδρομητικής τηλεόρασης της NOVA με τον OTE TV είναι σκληρή και η «αποψίλωση» του περιεχομένου της πρώτης (το Champions League και το Europa League έχουν περάσει στον OTE, όπως και σημαντικά ξένα πρωταθλήματα) συνέβαλε επίσης στο να χαθούν συνδρομητές.
Tα ενοποιημένα συνολικά έσοδα της Forthnet ανήλθαν στα 165,5 εκ. ευρώ για το α εξάμηνο του 2016 έναντι 182, 83 εκατ. το ίδιο διάστημα του 2015. Oι συνολικές συνδρομές μειώθηκαν 8,5% στις 1.073. 067. Oι συνδρομητές PayTV μειώθηκαν στους 460.252 από 509.088 το περσινό πρώτο εξάμηνο.
Από Έντυπη Έκδοση