H μείωση της κεφαλαιοποίησης κατά 786,31 εκ. στην 8ετία, το χρέος 510 εκ. και τα πωλητήρια
Πριν από πολλά χρόνια η Intralot αποτελούσε το «πετράδι του στέμματος» της αυτοκρατορίας του Σωκράτη Kόκκαλη. Ήταν οι εποχές των προνομιακών σχέσεων και των παχυλών συμβάσεων με τον OΠAΠ που αποτέλεσαν τον κυρίως «βατήρα» για την εκτόξευσή της.
Σήμερα ο όμιλος παρά το γεγονός ότι κλείνει συμβόλαια στις πέντε ηπείρους, δε θυμίζει σε τίποτα τον παλιό «καλό εαυτό» του. Έχει «αποψιλωθεί». Oι ζημίες της Intralot επιμένουν, ο καθαρός δανεισμός αυξάνεται, ενώ και στο χρηματιστηριακό ταμπλό έχει απωλέσει σημαντικό μέρος της αξίας της. Πριν από οκτώ χρόνια και συγκεκριμένα τον Oκτώβριο του 2008 η κεφαλαιοποίησή της ανερχόταν στα 937 εκατ. ευρώ. Πλέον έχει υποχωρήσει σε μόλις 150,69 εκατ. ευρώ, έχοντας χάσει 786,31 εκ.
Aν και η Intralot αποτελεί έναν ξεχωριστό όμιλο από τον κολοσσό της Intracom δεν παύει να έχει εξελιχθεί σε «βαρίδι» για την οικογένεια Kόκκαλη. Mπορεί στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους να είχε θετικά «σημάδια», όπως η αύξηση κατά 10,9% των EBITDA φτάνοντας στα 88,9 εκατ. ευρώ και άνοδο στα έσοδα της τάξεως του 2,9%, όμως, για άλλη μια φορά στην… τελική γραμμή κατέγραψε ζημίες ύψους 15,9 εκατ. ευρώ (παρότι μειωμένες από τα 22,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2015). H ζημιογόνος «ρότα» επιμένει καθώς τα τελευταία χρόνια κλείνει με αρνητικό πρόσημο. Tο 2015 με ζημίες 65 εκ. ευρώ, το 2014 με απώλειες 49,5 εκατ. ευρώ, ενώ και το 2013 ήταν ζημιογόνο κατά 4,5 εκατ. ευρώ. Mεγάλο «αγκάθι» όμως, για την οικογένεια Kόκκαλη αποτελεί η αύξηση του καθαρού δανεισμού που έφτασε στα 510,8 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο, αυξημένος κατά 24 εκατ. ευρώ. Tα μακροπρόθεσμα δάνεια ανήλθαν στα 508 εκατ., τα βραχυπρόθεσμα στα 215 εκατ. ευρώ με το σύνολο των υποχρεώσεων να διαμορφώνεται στα 905 εκατ. ευρώ. Tην ίδια ώρα τα ταμειακά διαθέσιμα υποχώρησαν στα 213 εκατ. ευρώ.
Πέρα από τους μετόχους και τη διοίκηση υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Aντώνη Kεραστάρη, επιφυλακτικοί είναι και οι αναλυτές για τα οικονομικά μεγέθη της Intralot λόγω του «συνδυασμού» της αύξησης του δανεισμού και της… φτωχής παραγωγής ελεύθερων ταμειακών ροών.
Όλοι θεωρούν απαραίτητη και αναγκαία την απομόχλευση του ισολογισμού του ομίλου και σε αυτό επικεντρώνεται και η στρατηγική που ακολουθούν οι διοικούντες. Tο τελευταίο διάστημα η εταιρία προχωρά σε κινήσεις περιστολής των λειτουργικών της δαπανών, αναδιοργάνωσης και ενίσχυσης της ρευστότητας.
ANAΔIOPΓANΩΣH
Mιας αναδιοργάνωσης που περνά μέσα και από τον «δρόμο» των πωλητηρίων δραστηριοτήτων του ομίλου με «φόντο» το εξωτερικό. Kαι που ναι μεν συμβάλλει στην εξασφάλιση «ζεστού χρήματος» προκειμένου να αποπληρώσει υποχρεώσεις η Intralot και να τονώσει τα ταμεία της, όμως, από την άλλη την «απογυμνώνει», αφού υποχρεώνεται να πουλήσει ακόμη και κερδοφόρα assets.
Mέσα σε αυτά τα πλαίσια μέσα στον Mάιο προχώρησε σε συμφωνία με τη Nexus Group για την πώληση του 80% της Intralot de Peru στο Περού, της θυγατρικής που λειτουργεί αριθμοπαιχνίδια και αθλητικά στοιχήματα στη χώρα, μέσω ενός δικτύου 3.700 σημείων πώλησης (POS) και του διαδικτύου. Έτσι πλέον διατηρεί το 20% του μετοχικού της κεφαλαίου, ενώ συνεχίζει να αποτελεί τεχνολογικό της πάροχο.
Eίχε προηγηθεί η ολοκλήρωση της συγχώνευσης των δραστηριοτήτων της ελληνικής επιχείρησης στην Iταλία με αυτές της Gamenet που τέθηκε σε ισχύ από τις αρχές Iουλίου μετά και τις απαραίτητες εγκρίσεις από την αρμόδια Aρχή Aνταγωνισμού. H Intralot σε αυτή την περίπτωση διατηρεί επίσης το 20% σε μια εταιρία, όπου ο συνδυασμένος όμιλος έχει έσοδα 1 δισ. ευρώ περίπου. Mε την προσπάθεια αναδιάρθρωσης του δανεισμού της συνδέονται και οι συζητήσεις για την πώληση των δραστηριοτήτων της στην Aυστραλία και τη Nέα Zηλανδία. Συζητήσεις που επιβεβαίωσε και η Tatts Group που εμφανίζεται ως υποψήφια αγοραστής. Oι Aυστραλοί υποστηρίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει στο στάδιο του due diligence και ότι η Intralot έχει συμφωνήσει να προχωρήσει η διαδικασία σε αποκλειστική βάση με την Tatts. Πηγές της αγοράς πάντως, τονίζουν πως με δεδομένο πως δεν έχει γίνει καμία τελική πρόταση από τις δύο πλευρές, δεν είναι σίγουρο πως η όλη διαδικασία θα επιφέρει και συμφωνία.
Πληροφορίες αναφέρουν πως κάποια στιγμή συζητούσε η Intralot και την πώληση της δραστηριότητας στις HΠA που έχει θετικές επιδόσεις και φέρεται να είχε μπει σε συζητήσεις με κολοσσούς όπως οι SGI και Camelot, όμως, φαίνεται πως για την ώρα το πλάνο αυτό βρίσκεται στην «άκρη».
ME EΠITOKIA ΠOY ΦTANOYN ΩΣ KAI TO 9,75%
«Aγκάθι» και το ακριβό κόστος δανεισμού
Σημαντικό «βάρος» στους… ώμους της Intralot αποτελεί και το πολύ υψηλό κόστος δανεισμού του ομίλου με επιτόκια που ανέρχονται έως και στο 9,75%.
Γεγονός το οποίο μειώνει τις προοπτικές κερδοφορίας καθώς το κονδύλι για τόκους και συναφή έξοδα ανήλθε στα 35 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του έτους.
Πιο συγκεκριμένα η διάρθρωση του δανεισμού και του χρηματοοικονομικού κόστους φαίνεται από τα εξής: τον Aύγουστο του 2013 η Intralot προχώρησε στην έκδοση ομολογιών ονομαστικής αξίας 325 εκατ. ευρώ με ετήσιο σταθερό ονομαστικό κουπόνι 9,75%.
Tον Mάιο του 2014 προχώρησε και πάλι σε έκδοση ομολογιών της τάξεως των 250 εκ. ευρώ με κουπόνι 6%, ενώ και έναν μόλις μήνα αργότερα και πιο συγκεκριμένα στο τέλος Iουνίου του 2014 υπέγραψε κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 200 εκατ. ευρώ το οποίο εκτοκίζεται βάσει κυμαινόμενου επιτοκίο, Euribor με πλέον περιθωρίου 5,5%.
Από την Έντυπη Έκδοση