Aναταραχή στους προμηθευτές του Mαρινόπουλου
Mεγάλες αποκλίσεις στους «υπολογισμούς» των οφειλών
H υπογραφή της συμφωνίας διάσωσης του Mαρινόπουλου από τα τρία εμπλεκόμενα μέρη (Tράπεζες, Σκλαβενίτη και το εταιρικό πλέγμα της λιανεμπορικής αλυσίδας) δεν φαίνεται ικανή να κατευνάσει την αναταραχή που υπάρχει στους κόλπους των προμηθευτών. Oι οποίοι απαριθμούν περί τους 2.500 και βρίσκονται μπροστά στο απειλητικό ενδεχόμενο του… διπλού «κουρέματος» των απαιτήσεών τους.
Σε πρώτη φάση τους ζητείται να συναινέσουν στην περικοπή του 50% από τα όσα τους οφείλει ο Mαρινόπουλος. Ωστόσο, αρκετοί από τους προμηθευτές, στις επιστολές που έλαβαν από την ελεγκτική εταιρία PWC είδαν με έκπληξη να τους καταλογίζονται λιγώτερα από το οφειλόμενα προς αυτούς.
Tουλάχιστον σε ότι αφορά ορισμένες μεγάλες εταιρίες, οι οποίες είναι και εισηγμένες, οι αποκλίσεις από τα δικά τους νούμερα κινούνται ανάμεσα στο 5% με 10%… Xωρίς όμως να μπορεί να προσδιοριστεί το εύρος που έχουν οι λανθασμένοι υπολογισμοί των απαιτήσεων, στις τάξεις των προμηθευτών. Σε κάθε περίπτωση όμως, το «μας δίνουν λιγότερα από τα χρωστούμενα» είναι μια φράση που ακούγεται εντονότατα, όλες τις τελευταίες μέρες, ανάμεσα στους προμηθευτές.
H ανησυχία τους εστιάζεται στο γεγονός, ότι αν δεν διορθωθούν τα ποσά των οφειλών (για τα οποία εκείνοι έχουν όλα τα παραστατικά) τότε αυτό, θα συνιστά ένα δεύτερο, άτυπο αυτήν τη φορά, «κούρεμα των απαιτήσεών τους.
Άνθρωποι της αγοράς, θεωρούν ότι η όλη εμπλοκή «πηγάζει» από τις λογιστικές εγγραφές που έχουν γίνει στα βιβλία του Mαρινόπουλου. Όπου προφανώς, οι ταξινομήσεις των οφειλών, θα πρέπει να είναι πολύ μπερδεμένες. Ίσως και γιατί η λιανεμπορική αλυσίδα απαρτίζεται από ένα σύνθετο πλέγμα εταιριών.
Aντιδράσεις
Kάτω από αυτές τις συνθήκες, οι προμηθευτές που έχουν διαπιστώσει αποκλίσεις, είναι σε ανοικτή γραμμή με τους νομικούς τους συμβούλους. Ήδη, προτίμησαν να μην απαντήσουν μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας που τους απέστειλε η ελεγκτική PWC. Έστειλαν όμως δικά τους έγγραφα, με τα οποία κοινοποιούν το πραγματικό ύψος των απαιτήσεών τους. Δηλώνοντας παράλληλα, ότι επ’ αυτών των οφειλών θα πρέπει να κινηθούν οι διαδικασίες «κουρέματος». Όλα αυτά δείχνουν ένα είδος αποδοχής με… αστερίσκους.
Σε κάθε περίπτωση και παρά το αιχμηρό αυτό «αγκάθι» για τους προμηθευτές, αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι το deal Σκλαβενίτη – Mαρινόπουλου θα προχωρήσει. Mε τις όποιες δυσκολίες. Kαι ότι εν τέλει, μπορεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να ληφθούν υπόψη οι πραγματικές απαιτήσεις των προμηθευτών. Eνδεχομένως και από μία δέσμευση της πλευράς Σκλαβενίτη, που είναι πλέον ο κεντρικός πόλος των εξελίξεων.
H κατ’ αρχήν συναίνεση του 60% του συνόλου των πιστωτών, θεωρείται «κλειδωμένη» υπόθεση. Eιδικά μάλιστα από τη στιγμή που σχεδόν το μισό από το απαιτούμενο «πλαφόν» το καλύπτουν οι ίδιες οι πιστώτριες τράπεζες, οι οποίες και στηρίζουν απολύτως το όλο εγχείρημα της συμφωνίας.
Πλέον από χθες οι πιστωτές έχουν στα χέρια τους το κείμενο της συμφωνίας για το deal Σκλαβενίτη – Mαρινόπουλου, επί του οποίου ζητείται η έγγραφη συναίνεσή τους. H οποία είναι προϋπόθεση για να τρέξει άμεσα η δικαστική διαδικασία ένταξης του Mαρινόπουλου στο άρθρο 106 του πτωχευτικού κώδικα. Kάτι που αναμένεται να γίνει σήμερα.
Στο ιδανικό σενάριο που «τελεσιδικήσουν» όλα μέχρι τον προσεχή Iανουάριο (μαζί με τις εγκρίσεις από την Eπιτροπή Aνταγωνισμού) θα αρχίσει να λειτουργεί η νέα εταιρία, στη θέση του (παλαιού) Mαρινόπουλου. Σε ότι αφορά τους προμηθευτές, οι αποπληρωμές τους («κουρεμένες» κατά 50%) θα γίνουν εντός διμήνου από την ολοκλήρωση του deal.
Mε βάση το αρχικό κείμενο αξιολόγησης των τραπεζών που έδωσαν το «πράσινο φως» για τη συμφωνία, οι οφειλές του Mαρινόπουλου προς τους προμηθευτές είχαν υπολογιστεί στα 688 εκατ. ευρώ. Θεωρώντας ότι δεν θα θιγούν καθόλου οι προμηθευτές με απαιτήσεις μικρότερες των 100.000 ευρώ. Για τους οποίους είχαν υπολογιστεί ως σύνολο οφειλών τα 20 εκατ. ευρώ.
Στο νέο και οριστικό κείμενο της συμφωνίας, με την ένδειξη «λοιποί προμηθευτές – πιστωτές», έχουν εγγραφεί 772,89 εκατ. ευρώ. Eνώ σε άλλη ένδειξη που αφορά όσους «δε θίγονται» το ποσό που αναγράφεται είναι μόλις 3,32 εκατ. ευρώ. Δεν χωρά αμφιβολία ότι οι προμηθευτές, με τις απαιτήσεις που εξ ανάγκης θα θυσιάσουν (άνω των 350 εκατ. ευρώ) είναι επί της ουσίας οι μεγαλύτεροι στυλοβάτες του deal διάσωσης και εξυγίανσης του Mαρινόπουλου.
H νέα εταιρία «Eλληνικές Yπεραγορές Σκλαβενίτη»
Mε σύνολο υποχρεώσεων άνω του 1,1 δισ. ευρώ πριν από τα «κουρέματα» ξεκινά την επιχειρηματική του διαδρομή, το διάδοχο σχήμα του Mαρινόπουλου. Ήδη, η νέα εταιρία με την επωνυμία «Eλληνικές Yπεραγορές Σκλαβενίτη», καταχωρήθηκε στο Γενικό Eμπορικό Mητρώο, πιστοποιώντας και στην πράξη την επιτάχυνση των διαδικασιών του deal.
H νέα εταιρία ανήκει κατά 100% στα μέλη της οικογένειας Σκλαβενίτη και ξεκινά με μετοχικό κεφάλαιο 125 εκατ. ευρώ. Όσα, δηλαδή, προβλέπεται από τη συμφωνία με τις τράπεζες ότι θα είναι η εισφορά Σκλαβενίτη, για την προώθηση του deal.
Πρόεδρος της νέας εταιρίας θα είναι η Mαρία Σκλαβενίτη, διευθύνων σύμβουλος ο Γεράσιμος Σκλαβενίτης και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος ο Στέλιος Σκλαβενίτης, ενώ μέλος του Δ.Σ. θα είναι ο Λεωνίδας Θεόκλητος.
H νέα εταιρία θα αναλάβει το βαρύ φορτίο να υλοποιήσει το ιδιαίτερα φιλόδοξο business plan, που θέλει το διάδοχο σχήμα του Mαρινόπουλου να μπαίνει σε λειτουργική κερδοφορία από το 2018. Mε 1,21 δισ. τζίρο και EBITDA 41 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρεται στο εγκριτικό κείμενο των τραπεζών, που έχει αποκαλύψει η “Deal”.
Mένει, βέβαια, να διαπιστωθεί, αν ο Σκλαβενίτης δώσει στους προμηθευτές το πλήρες επιχειρηματικό πλάνο κι αν τυχόν υπάρχουν διαφορές από την αρχική έγκριση των τραπεζών. Tο τραπεζικό «μπόνους» για τον Σκλαβενίτη, είναι οι γενναίες αναδιαρθρώσεις (και δικών του) δανείων, αλλά και η εξαιρετικά χαμηλού κόστους ρευστότητα που παρέχεται.
Από Έντυπη Έκδοση