Τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με το ενδεχόμενο να οδηγηθεί σε τροχιά αποεπένδυσης ο ελληνικός τουρισμός εάν δεν υπάρξουν φορολογικά κίνητρα, κρούει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Louis Hotels Ιάσων Περδίος, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Τονίζει ότι η υψηλή φορολόγηση σε συνδυασμό με τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές αλλά και οι συνεχείς αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία, αποτελούν τους βασικότερους παράγοντες αποθάρρυνσης υποψήφιων επενδυτών για κατασκευή νέων ξενοδοχειακών μονάδων που θα μπορούσαν να προσφέρουν θέσεις εργασίας.
To έμπειρο στέλεχος ενός από τους μεγαλύτερους ξενοδοχειακούς Ομίλους σε Κύπρο και Ελλάδα με 21 ξενοδοχεία (12 στην Κύπρο και 9 στην Ελλάδα), δηλώνει ότι όταν ένας επιχειρηματίας αποφασίσει να προχωρήσει σε μια επένδυση βάσει τραπεζικής δανειοδότησης, βασίζεται σε μελέτες βιωσιμότητας της επιχείρησής του για 15 χρόνια. Όταν όμως υπάρχουν συνεχείς ανατροπές από την ελληνική κυβέρνηση στη φορολογική νομοθεσία όλα αυτά δεν έχουν νόημα και τινάζονται στον αέρα, αναφέρει.
«Πως είναι δυνατόν να έρχεται σήμερα το κράτος και να τιμωρεί τον τουρισμό με ΦΠΑ 24% στη διατροφή και 13% στη διαμονή όταν τα αντίστοιχα ποσοστά σε άλλες χώρες κυμαίνονται από 5% έως 9%» δηλώνει ο κ. Περδίος και υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία να επιβάλει φόρο σε εθνικά προϊόντα, όπως το κρασί και το ούζο.
«Αγοράζεις από τον προμηθευτή 2,65 ευρώ το δίλιτρο το ούζο και πληρώνεις 12,35 ευρώ, εκ των οποίων τα 9,70 ευρώ πάνε ως φόρος στο ελληνικό κράτος. Τιμωρείς πολλαπλά τη χώρα σου. Πρώτα τον παραγωγό που κάνει κόπο να δημιουργήσει το συγκεκριμένο προϊόν, σε δεύτερη μοίρα τον καταναλωτή που είναι αναγκασμένος να πληρώσει περισσότερο ή να περιορίσει την κατανάλωση και σε τρίτη την ίδια σου τη χώρα, καθώς βγαίνει εκτός ανταγωνισμού», συμπληρώνει.
Αναφορικά με το εργατικό κόστος που το χαρακτηρίζει πολύ υψηλό ο Διευθύνων Σύμβουλος της Louis Hotels, τονίζει πως ο εργαζόμενος και ο εργοδότης στην Ελλάδα στα απλά επαγγέλματα αγγίζουν σε ασφαλιστικό κόστος το 41% και στα βαρέα στο 47% όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Κύπρο είναι 19%.
«Όλα αυτά είναι κίνητρα για αδήλωτη εργασία καθώς όταν κάποιος ξέρει ότι θα πληρώσει 50% ασφαλιστικές εισφορές προτιμά να έχει αδήλωτο τον εργαζόμενο, να του δίνει κάτι περισσότερο σε καθαρά λεφτά παρά να πληρώνει το κράτος. Στην Ελλάδα δυστυχώς αυτοί που τελικά πληρώνουν είναι οι μεγάλες εταιρείες και οι Όμιλοι που είναι συνεπείς με το κράτος και με αποτέλεσμα να έχουν ένα τεράστιο κόστος στις επιχειρήσεις τους και αυτό τους στερεί τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε μεγαλύτερες επενδύσεις σε δυναμικό αλλά και σε υποδομές».
Για τον εταιρικό φόρο (συντελεστές φορολόγησης επιχειρήσεων) ο κ. Περδίος αναφέρει ότι αποτελεί άλλη μία πληγή καθώς στην Ελλάδα είναι της τάξης του 29% ενώ στην Κύπρο 12% και το στέλεχος της Louis Hotels διερωτάται: «όλα αυτά που σας έχω περιγράψει είναι κίνητρα για να επενδύσει κανείς στον τουρισμό στην Ελλάδα;»
Για τις κρατήσεις του 2017, αναφέρει ότι τα μηνύματα είναι θετικά καθώς Ελλάδα και Κύπρος θεωρούνται ασφαλείς προορισμοί, ενώ αναφερόμενος στην πλήρη ανακαίνιση του ξενοδοχείου «Colossos» στην Καλλιθέα της Ρόδου με νέα ονομασία «Amada Colossos Resort», τονίζει ότι αυτή έχει προγραμματιστεί από το γνωστό επιχειρηματία κ. Αρη Σουλούνια. Προσθέτει ότι το υπερσύγχρονο ξενοδοχείο θα έχει 1600 κλίνες, 17 εστιατόρια και μπαρ, υδροπάρκο, πισίνες εξωτερικές και θερμαινόμενες και όλες τις διευκολύνσεις που μπορεί να παρέχει ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων.