Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου και της εταιρείας Euromedica διαμορφώθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο της χρήσης του 2016 σε 61,3 εκ. ευρώ και 31,2 εκ. ευρώ από 64,7 εκ. ευρώ και 34,9 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης.
Οπως αναφέρει η εισηγμένη, προ των επιπτώσεων από το rebate και claw back ανήλθε στο εξάμηνο του 2016 σε 78,0 εκ. ευρώ και 38,0 εκ. ευρώ έναντι 82,4 εκ. ευρώ και 40,5 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, σημειώνοντας μείωση της τάξης του 5,3% σε επίπεδο Ομίλου και 6,5% σε επίπεδο Εταιρείας.
Η μείωση του κύκλου εργασιών οφείλεται κατά κύριο λόγο στην περαιτέρω μείωση των αποζημιούμενων τιμών, σε σημαντικό αριθμό βασικών διαγνωστικών εξετάσεων υψηλής ζήτησης, στην οποία προέβη ο ΕΟΠΥΥ κατά την εξεταζόμενη χρονική περίοδο. Είναι ενδεικτικό, σημειώνει η Euromedica, ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016, τόσο στην Εταιρεία όσο και στον Όμιλο, υπήρξε αύξηση στον αριθμό των εξυπηρετούμενων περιστατικών. Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί ότι ο κύκλος εργασιών επηρεάστηκε και από τη σημαντική αύξηση του ΦΠΑ στις υπηρεσίες παροχής υγείας, από 13% σε 24%, την οποία η Εταιρεία απορρόφησε εν μέρει και δεν μετακύλισε εξ ολοκλήρου στους ασθενείς της.
Σε επίπεδο λειτουργικών αποτελεσμάτων, τόσο ο Όμιλος όσο και η Εταιρεία επέστρεψε στην κερδοφορία, με τα ενοποιημένα και εταιρικά κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) να διαμορφώνονται στο εξάμηνο του 2016 σε 11,9 εκ. ευρώ και 3,8 εκ. ευρώ έναντι ζημιών 3,2 εκ. ευρώ και 5,6 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης. Σημειώνεται ότι μη λαμβάνοντας υπόψη τις σχηματισθείσες προβλέψεις για rebate και το clawback, το EBITDA στο εξάμηνο 2016 ανέρχεται σε κέρδη 28,6 εκ. ευρώ και 10,5 εκ. ευρώ σε επίπεδο Ομίλου και Εταιρείας, από κέρδη 15,0 εκ. ευρώ και 0,4 εκ. ευρώ την 30/06/2015, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 90,7% και 2.378,8%. Η εν λόγω αύξηση είναι αποτέλεσμα εντατικών και στοχευμένων ενεργειών της Διοίκησης, με σκοπό τον εξορθολογισμό του λειτουργικού κόστους, την επίτευξη θετικών ταμειακών ροών και την αποτελεσματικότερη λειτουργία της Εταιρείας γενικότερα.
Στο πλαίσιο αυτό, τα λειτουργικά έξοδα του Ομίλου και της Εταιρείας κατά το εξάμηνο του 2016 παρουσίασαν μείωση της τάξεως του 24,9% και 30,3% αντίστοιχα σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο της συγκριτικής περιόδου.
Τα ενοποιημένα και εταιρικά αποτελέσματα προ φόρων βελτιώθηκαν σημαντικά και ανήλθαν στο εξάμηνο 2016 σε ζημίες 7,8 εκ. ευρώ και 9,1 εκ. ευρώ έναντι ζημιών 21,1 εκ. ευρώ και 16,9 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Στρατηγική – προοπτικές
Εντός του ασταθούς οικονομικού περιβάλλοντος που εξακολουθεί να επικρατεί στην Ελλάδα, η Διοίκηση του Ομίλου προσπαθεί να επιτύχει μία βιώσιμη χρηματοοικονομική δομή, η οποία θα διασφαλίζει την ικανότητα αποπληρωμής των υποχρεώσεών του και θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση της αναχρηματοδότησης του τραπεζικού δανεισμού.
Σημειώνεται ότι η Εταιρεία από τον Μάιο του 2015 έχει υπογράψει με το σύνολο των πιστωτριών τραπεζών Συμφωνία Αναστολής Πληρωμών (Standstill Agreement). Σε συνεργασία μαζί τους ανάθεσε σε διεθνείς ελεγκτικούς οίκους την εκπόνηση πενταετούς επιχειρηματικού σχεδίου, το οποίο και έχει ήδη ολοκληρωθεί. Το επιχειρηματικό σχέδιο που καταρτίστηκε αποτελεί τη βάση των συζητήσεων για τη λειτουργική και κεφαλαιακή αναδιάρθρωση του Ομίλου, οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Η Εταιρεία θα προβεί στις απαιτούμενες ανακοινώσεις, με την ολοκλήρωση των συζητήσεων και αφού πλέον θα υπάρχει ανακοινώσιμο σχέδιο ή οποιαδήποτε επίσημη κατάληξη.
Τέλος, συμπληρωματικά προς τα παραπάνω, λαμβάνουν χώρα και μια σειρά από ενέργειες που αποσκοπούν στη διαχείριση και ενίσχυση της ρευστότητας, στην επαναδιαπραγμάτευση πιστωτικών όρων με τους κύριους προμηθευτές, στον περαιτέρω περιορισμό του λειτουργικού κόστους, στην ολοκλήρωση ώριμων επενδύσεων, στην ενίσχυση της παρουσίας του Ομίλου σε αγορές του εξωτερικού, στην αύξηση του αριθμού των εξυπηρετούμενων ασθενών και στην ενίσχυση της συνεισφοράς του ιατρικού τουρισμού.