Αντιμέτωπες με τρεις κατηγορίες προκλήσεων βρίσκονται οι ελληνικές επιχειρήσεις, υποστήριξε ο κ. Γιάννης Πανιάρας, πρόεδρος του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και Γενικός Διευθυντής Τομέα Ελλάδος της ΤΙΤΑΝ στην εκδήλωση-παρουσίαση του Bravo Sustainability Performance Directory.
Όπως είπε ο κ. Πανιάρας, «στον κοινωνικό πυλώνα αντιμετωπίζουμε υψηλά ποσοστά ανεργίας, φυγή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, μείωση ή και απώλεια εισοδημάτων».
Στον οικονομικό πυλώνα, «το παρατεινόμενα δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον και η συρρικνωμένη αγορά έχουν αυξήσει τον αριθμό επιχειρήσεων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν, που λειτουργούν με χαμηλή ή καθόλου κερδοφορία και χωρίς ρευστότητα».
Τέλος, στον περιβαλλοντικό πυλώνα «υπάρχουν και εντείνονται σημαντικές προκλήσεις στην περιβαλλοντική διαχείριση, όπως για παράδειγμα στην ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων και στην ενεργειακή αποδοτικότητα».
«Η υπεύθυνη διακυβέρνηση, η υπεύθυνη επιχειρηματικότητα και η υπεύθυνη κατανάλωση αποτελούν απάντηση στην ανάγκη μετάβασης προς ένα κοινωνικό μοντέλο που θα αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις. Για τη μετάβαση αυτή χρειάζεται ανοικτός και ειλικρινής διάλογος, με βάση στοιχεία και κοινά αποδεκτά δεδομένα από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη», υποστήριξε ο πρόεδρος του Συμβουλίου του ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (ΒΙΑΝ).
Ο κ. Πανιάρας παρουσίασε και τρεις σημαντικές αλλαγές, που αποτελούν παράλληλα και ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις, καθώς και τους άλλους φορείς στη χώρα μας. Πρώτον, «η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, η λεγόμενη COP21. Τέθηκε πρόσφατα σε εφαρμογή, μετά και την επικύρωσή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αποτελεί την τελευταία ευκαιρία αντιμετώπισης του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, περιορίζοντας τις εκπομπές και την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη. Η επόμενη σύνοδος στο Μαρακές, η COP22, θα είναι η πρώτη σύνοδος υλοποίησης της Συμφωνίας».
Το Συμβούλιο ΒΙΑΝ χαιρετίζει «την επικύρωση της συμφωνίας και από την Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα και συμμετέχουμε στη διαβούλευση για την υλοποίησή της. Ήδη από το 2012 έχουμε συγχρηματοδοτήσει μελέτη της McKinsey για τη μεταλλαγή προς μία οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα (low carbon economy) και μέλη μας επενδύουν σε σχετικές τεχνολογίες».
Το δεύτερο θέμα συνδέεται με την κυκλική οικονομία, «ένα νέο μοντέλο θεώρησης της ζωής ενός προϊόντος από το αρχικό στάδιο του σχεδιασμού του μέχρι την κατανάλωση και επαναξιοποίησή του, με στόχο την ουσιαστική μείωση της ανάγκης σε φυσικούς πόρους από τη μία, και της παραγωγής αποβλήτων από την άλλη».
Το ΒΙΑΝ «συμμετείχε, χρηματοδότησε και παρουσίασε φέτος μελέτη της E&Y για την εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας στην Ελλάδα, και συνεργαζόμαστε με τα αρμόδια υπουργεία για την υλοποίησή της. Αρκετές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται ήδη σε τομείς που στηρίζουν την κυκλική οικονομία και πιστεύουμε πως πολλές ακόμα θα δουν αυτό το μοντέλο σαν ευκαιρία για καινοτομία και ανάπτυξη».
Τρίτον, «οι νέοι στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών για το 2030, τα λεγόμενα SDGs. Έχουν υιοθετηθεί στο σύνολό τους και από την ελληνική κυβέρνηση και αποτελούν το πλήρες πλαίσιο βιώσιμης ανάπτυξης του Πλανήτη, με το οποίο όλοι, πολίτες, επιχειρήσεις και κυβερνήσεις, πρέπει να ευθυγραμμίσουν και να εντείνουν τις δράσεις τους. Οι 17 στόχοι των SDGs είναι μεγάλοι, όπως και οι προκλήσεις. Σαν παράδειγμα: καταπολέμηση της φτώχειας, φθηνή και καθαρή ενέργεια, βιώσιμες πόλεις και κοινότητες και κυρίως η αρμονική συνεργασία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για την επίτευξη αυτών των στόχων».
Το Συμβούλιο ΒΙΑΝ του ΣΕΒ συμμετέχει «στον δημόσιο διάλογο υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και στην προβολή των στόχων και των σχετικών εργαλείων στην επιχειρηματική κοινότητα».