Η αύξηση του επιτοκίου από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας και το «προφητικό» report
«Προφητικό» αποδεικνύεται το report της Piraeus Securities, πριν από μερικούς μήνες, που χαρακτήριζε ως «ερώτηση του ενός εκατομμυρίου δολαρίου» το ζήτημα των περιθωρίων κέρδους για την Jumbo του Απόστολου Βακάκη.
Τότε, η χρηματιστηριακή είχε εστιάσει στην αύξηση του ΦΠΑ, στην ενίσχυση του δολαρίου και στον πληθωρισμό του κόστους πωληθέντων προϊόντων από την Ασία.
Μόλις την περασμένη Δευτέρα, ο «κόκκινος δράκος»… έδειξε τα δόντια του στη μεγαλύτερη αλυσίδα παιχνιδιών στην Ελλάδα. Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, χώρα από την οποία προέρχεται το 80% των προϊόντων που εμπορεύεται ο όμιλος, στο πλαίσιο της πολιτικής της αναχαίτισης του πληθωρισμού και καταστολής του κινδύνου σχηματισμού φούσκας στην αγορά ακινήτων, προχώρησε στην τέταρτη διαδοχική αύξηση του βασικού επιτοκίου της από τον Οκτώβριο του 2010.
Έτσι, το επιτόκιο καθορίστηκε στο 6,31% έναντι 6,06% προηγουμένως, ενώ οι αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο δύο ακόμη ανάλογων παρεμβάσεων ως το τέλος του έτους.
Οι εξελίξεις αυτές, κρούουν τον… κώδωνα του κινδύνου στον Απόστολο Βακάκη και τους συνεργάτες του, καθώς «απειλούνται» ευθέως τα περιθώρια κέρδους του ομίλου.
Άλλωστε, ήδη στο εξάμηνο της χρήσης 2010/ 2011 το μεικτό περιθώριο κέρδους της εισηγμένης υποχώρησε στο 50,28% από 51,86% την αντίστοιχη περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα σε επίπεδο ομίλου και στο 46,33% από 48,70% σε επίπεδο εταιρείας. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της απορρόφησης των αυξήσεων του ΦΠΑ στην Ελλάδα και του ότι η διοίκηση αποφάσισε να μην προχωρήσει σε αναπροσαρμογή των τιμών των προϊόντων της.
Ωστόσο, η μείωση αυτή στο περιθώριο κέρδους ήταν μικρότερη και αντιμετωπίσιμη, σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις του Απόστολου Βακάκη και αυτό επειδή λειτούργησαν εξισορροπητικά παράγοντες, όπως η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου και το χαμηλότερο κόστος μεταφοράς.
Στη σημερινή κατάσταση με τις αποφάσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, τον κώδωνα έκρουσε στην διοίκηση της Jumbo και το νεότερο report της Proton Bank, οι αναλυτές της οποίας εκτιμούν πως η επιτοκιακή πολιτική θα έχει μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις, λόγω της μεγάλης εξάρτησης του ελληνικού ομίλου από τη χώρα του «κόκκινου δράκου».
Οι επόμενες κινήσεις
Η στρατηγική που αυτή τη στιγμή επιλέγει η διοίκηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις εξελίξεις, είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, εκείνη της έγκαιρης αποθεματοποίησης.
Μια στρατηγική, η οποία παρέχει τη δυνατότητα αγοράς αποθεμάτων με τιμές πιο ευνοϊκές, ενώ δίνεται και η δυνατότητα επανεξέτασης της εκάστοτε τιμολογιακής πολιτικής.
Η Jumbo, ήδη ακολουθεί την πολιτική μείωσης των αποθεμάτων, τα οποία στο τέλος του 2010 διαμορφώθηκαν σε 139,39 εκατ. ευρώ (από 176,44 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο την περσινή περίοδο) και αντιπροσωπεύουν το 17,15% του συνολικού ενοποιημένου ενεργητικού (από 23,97% στο προηγούμενο εξάμηνο).
Με αυτές τις κινήσεις προς το παρόν προσπαθούν οι επικεφαλής του ομίλου να θωρακίσουν τα περιθώρια κέρδους, δεδομένου και ότι η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει πλήξει σε μεγάλο βαθμό και την κατανάλωση, γεγονός που αποτελεί έναν επιπλέον επιβαρυντικό παράγοντα για τα οικονομικά μεγέθη. Ωστόσο, ο στόχος της επέκτασης στην Ελλάδα με έξι νέα καταστήματα παραμένει για τον κ. Απόστολο Βακάκη ανεπηρέαστος.