Αρχίζουν οι έρευνες για κοιτάσματα σε Ιόνιο και Πατραϊκό
Οι PGS, TGS, Spectrum Noble Enterprise και Delek περιμένουν τη χρυσή ευκαιρία
Πέντε μεγάλες εταιρείες μελετών, από τις πιο εξειδικευμένες στον παγκόσμιο πετρελαϊκό χάρτη, θα βρίσκονται ανάμεσα στους μνηστήρες που θα διεκδικήσουν να πάρουν το πράσινο φως, για να πραγματοποιήσουν έρευνες στο Ιόνιο και τον Πατραϊκό Κόλπο.
Οι συγκεκριμένες εταιρείες έχουν εκφράσει ήδη το ενδιαφέρον τους, είτε σε επικοινωνία τους με το ΥΠΕΚΑ, όσο και σε επαφές που είχαν με κορυφαία στελέχη των ΕΛΠΕ, αναζητώντας δίαυλο επικοινωνίας. Οι εταιρείες, που θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο δηλώνοντας συμμετοχή στην πρόσκληση που θα απευθύνει το υπουργείο Ενέργειας είναι:
-PGS (Petroleum Geo-Services): Η εταιρεία έχει την τεχνογνωσία για την υλοποίηση δισδιάστατων και τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών, που έχουν χρησιμοποιηθεί μεταξύ άλλων στην Κύπρο, τη Γροιλανδία, την Ανατολική Αφρική. Η PGS συμμετείχε πρόσφατα στο Λονδίνο σε εκδήλωση για την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, στην οποία μετείχαν επίσης η BP, η Hess, η OMV και η Eni.
-TGS εταιρεία, που παρέχει multi client γεωλογικά δεδομένα και υπηρεσίες για την έρευνα πετρελαίου και φυσικού αερίου, με δραστηριότητα μεταξύ άλλων στην Ινδονησία, τα νησιά Φερόε, τον κόλπο του Μεξικού, τη Δυτική Αφρική κ.λ.π.
– Η Spectrum που προσφέρει multi client σεισμικές απεικονίσεις έχοντας παρουσία σε τέσσερις ηπείρους. Μεταξύ άλλων, η Spectrum έχει συνεργαστεί με την PGS στις έρευνες που έγιναν στη λεκάνη του Λεβαντινίου, δηλαδή τη λεκάνη που εκτείνεται στην ανατολική Μεσόγειο, όπου και εντοπίστηκε το περίφημο κοίτασμα Λεβιάθαν. H αμερικανική Noble Enterprise, η οποία έχει αναλάβει την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων στο Ισραήλ, την Κύπρο και προσβλέπει και στο Λίβανο, μόλις γίνουν οι παραχωρήσεις στο θαλάσσιο χώρο μέσα στο 2011.
Οι Ισραηλινοί
Ο ισραηλινός όμιλος Delek, που είναι γνωστός στην Ελλάδα και την Κύπρο, εξαιτίας της συμμετοχής του στο κονσόρτσιουμ εκμετάλλευσης του περίφημου κοιτάσματος Λεβιάθαν μαζί με την αμερικανική Noble. Εκείνο που δεν είναι γνωστό ευρύτερα είναι ότι η Delek είναι εκ των μικρομετόχων της Noble, κατέχοντας ποσοστό 4% των μετοχών της αμερικανικής εταιρείας, που εκτός του Λεβιάθαν, έχει εξασφαλίσει από την κυπριακή κυβέρνηση τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του περίφημου οικοπέδου 12.
Στο παρελθόν, η Delek είχε ενδιαφερθεί για την εξαγορά του δικτύου της Shell, το οποίο τελικά κατέληξε στον όμιλο της Motor Oil. Μάλιστα, στην προώθηση της συγκεκριμένης εταιρείας αναμένεται να παίξει ρόλο και η απόβαση στην Αθήνα της ισραηλινής αντιπροσωπείας, που θα συνοδεύει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό στο επίσημο ταξίδι του.
Οπως λέγεται, το ενεργειακό κομμάτι είναι πρώτο στην ατζέντα των κυβερνητικών επαφών, αφού το Ισραήλ επιδιώκει να παίξει σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή και απ’ τη στιγμή που θεωρεί νευραλγικής σημασίας τα κοιτάσματα στη Ν. Α. Μεσόγειο.
Από το καλοκαίρι που είχε επισκεφθεί ο πρόεδρος του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, τη χώρα μας είχε προτείνει στον Έλληνα πρωθυπουργό την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού για τη διοχέτευση αυτών των κοιτασμάτων στην Ευρώπη. Ο αγωγός θα ξεκινούσε από την Χάιφα του Ισραήλ, θα περνούσε νοτίως της Κύπρου, θα συνέχιζε μέσω του χερσαίου χώρου της Κρήτης, στα Κύθηρα και Αντικύθηρα, με κατεύθυνση Πάτρα, Αστακό, Ηγουμενίτσα, και κατάληξη στο Μπάρι της Ιταλίας.
Με αυτό τον τρόπο, θα αξιοποιούνταν όλα τα κοιτάσματα της Δυτικής Ελλάδας (Ήπειρος και Ιόνιο). Εκτός παιχνιδιού βεβαίως, δεν θα μείνουν τα ΕΛΠΕ, αλλά και ο Όμιλος Βαρδινογιάννη. Η διοίκηση των ΕΛΠΕ, βρίσκεται σε αναζήτηση συνεταίρων για τη διεκδίκηση των πρώτων πετρελαϊκών παραχωρήσεων.
Τα στελέχη του ελληνικού ομίλου έχουν αποφασίσει να διεκδικήσουν μέσω κοινοπραξιών μερίδιο στο κομμάτι των διαγωνισμών, που θα γίνουν για τις πετρελαϊκές παραχωρήσεις και ορισμένες εμφανίζονται να χτυπούν την πόρτα του ελληνικού ομίλου, καθώς θεωρούν ότι θα δημιουργηθούν ευκαιρίες στην περιοχή και πρέπει να κινηθούν δυναμικά. Ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από τον όμιλο Βαρδινογιάννη, που συμμετείχε στη διαβούλευση και κατέθεσε προτάσεις για τη δημιουργία του φορέα.
Η Ανώνυμη Εταιρεία
Ο Εθνικός Φορέας Υδρογονανθράκων, θα έχει τη μορφή Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και 100% συμμετοχή του Δημοσίου. Η δραστηριότητα της εταιρείας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
– Τη διαχείριση των δικαιωμάτων του Δημοσίου στην αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
– Τη διερεύνηση και αξιολόγηση του δυναμικού της χώρας σε υδρογονάνθρακες, τη συλλογή επεξεργασία και αποτίμηση των δεδομένων από τις έρευνες, που έχουν γίνει ή θα γίνουν στο μέλλον, την υποβολή εισηγήσεων προς την πολιτική ηγεσία για τις περιοχές, που θα παραχωρηθούν για έρευνα.
– Την προετοιμασία και διεξαγωγή των διαγωνισμών για την προσέλκυση πετρελαϊκών εταιριών, που θα αναλάβουν τις έρευνες. Ένα θαλάσσιο κοίτασμα του μεγέθους του Πρίνου (περίπου 100 εκατ. βαρέλια) απαιτεί επενδύσεις ύψους 1,2 δισ. δολαρίων για την ανακάλυψη και ανάπτυξή του, οι δαπάνες παραγωγής για 25 χρόνια είναι 1,5 δισ., τα έσοδα συνολικά είναι 7.5 δισ. δολάρια και οι φόροι που εισπράττει το Δημόσιο 3 δισ. δολάρια.
Ο Πρίνος και η Aegean Energy
Η χώρα μας καταναλώνει περίπου 440.000 βαρέλια πετρελαίου, από τα υψηλότερα ανά κεφαλή ποσοστά στην Ευρώπη, και πληρώνει γύρω στα 15 δισ. ευρώ κατά έτος για εισαγωγές αργού και προϊόντων. Τη δεκαετία του 1980, η χώρα παρήγαγε περί τα 25.000 βαρέλια ημερησίως μόνο από το κοίτασμα του Πρίνου καλύπτοντας σχεδόν το 15% των αναγκών της.
Σήμερα, ο Πρίνος παράγει 5.000 βαρέλια την ημέρα, χάρη σε ένα γενναίο επενδυτικό πρόγραμμα της Aegean Energy, που έχει την ευθύνη λειτουργίας και ανάπτυξης του ευρύτερου κοιτάσματος, η οποία και παρέλαβε το κοίτασμα πριν 2 χρόνια σε κατάσταση πλήρους υποβάθμισης (η παραγωγή είχε πέσει κάτω από τα 1.000 βαρέλια). Κατάκολο, Νομός Ηλείας, Νομός Ιωαννίνων, Θερμαϊκός Κόλπος, Επανωμή, Θρακικό Πέλαγος, Μυτιλήνη, Δωδεκάνησα και Κρήτη είναι μόνο ορισμένες από τις περιοχές, όπου βάσει γεωλογικών και γεωφυσικών ερευνών, αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις και βάσει γεωτρήσεων, έχουν εντοπιστεί ενδιαφέροντα κοιτάσματα.
Τελευταίες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ένα συνολικό πετρελαϊκό δυναμικό στον ελλαδικό χώρο της τάξης των 2.0-2.5 δισ. βαρελιών, βάσει των ήδη γνωστών στοιχείων. Με την Ελλάδα να παραμένει από τις λιγότερο ερευνηθείσες περιοχές της Μεσογείου, πράγμα που σημαίνει ότι το πραγματικό δυναμικό μπορεί να είναι αρκετά υψηλότερο.