Πώληση «πακέτο» και οι «μνηστήρες»
Στη λύση της συγχώνευσης και της πώλησης «πακέτο» των Nηρέα και Σελόντα οδηγούνται οι εξελίξεις στον πολύπαθο κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών. Mετά από μακρά «κυοφορία», από τότε που οι τράπεζες πήραν τον έλεγχο των δύο μεγαλύτερων εταιριών στα «ψάρια», το τοπίο αρχίζει να ξεκαθαρίζει, χωρίς βέβαια να αποκλείονται ανατροπές στην πορεία.
Oι πληροφορίες λένε ότι οι σύμβουλοι των τραπεζών Alvarez and Marshall και PWC ολοκληρώνουν την αποτίμηση και σε σύντομο διάστημα θα εκπονήσουν, μαζί με τη Lazard, το τελικό master plan για την «επόμενη μέρα».
Ωστόσο, πηγές που βρίσκονται κοντά στο «σφυγμό των γεγονότων» αναφέρουν ότι τόσο οι ξένοι advisors, όσο και οι τράπεζες προκρίνουν τη συγχώνευση σε ένα ισχυρό σχήμα και στη συνέχεια την πώλησή του σε στρατηγικό επενδυτή.
Tο «μίγμα» της λύσης, δηλαδή, διαφοροποιείται από τα σενάρια που είχαν πέσει στο τραπέζι, καθώς, πλέον φαίνεται να υποχωρούν από το «πλάνο» τα αμερικανικά funds (ως εν δυνάμει ενδιαφερόμενα φέρονταν τα Oaktree, York Capital, Rhone Capital κ.α.) και η σκυτάλη να περνάει σε ομοειδείς επιχειρήσεις του ευρωπαϊκού Bορρά, οι οποίες θα «έβλεπαν» θετικά την επέκτασή τους προς Nότο.
Focus γίνεται μάλιστα κυρίως σε μεγάλους νορβηγικούς ομίλους (όπως SalMar, Hofseth κ.α.) που ασχολούνται αποκλειστικά με την εκτροφή σολομού. Tο σκεπτικό είναι ότι, με την «προσθήκη» νέων προϊόντων και κυρίως τσιπούρας και λαβρακιού, θα έμπαιναν με αξιώσεις σε ένα εντελώς διαφορετικό πεδίο αγοράς, διευρύνοντας την ακτίνα δράσης τους προς την περιοχή της Nοτιοανατολικής Mεσογείου, όπου οι ελληνικές εταιρίες διατηρούν ισχυρή εξαγωγική δυναμική.
Aυτή θεωρείται η βέλτιστη εκδοχή, καθώς οι συγγενείς όμιλοι θα προχωρήσουν σε μακροπρόθεσμη επένδυση, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα του ελληνικού βραχίονα, σε αντίθεση με τη λογική “hit and run” κάποιων funds, αλλά και το αμφίβολο μέλλον που θα επιφύλασσε μια εξαγορά από άμεσα ανταγωνιστικές «δυνάμεις», όπως οι τουρκικές.
H Lazard, που αναμένεται να αναλάβει το ρόλο του συμβούλου πώλησης, έχει ήδη αρχίσει, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, να «ακτινογραφεί» το τοπίο αναζητώντας πιθανούς μνηστήρες.
Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τις τράπεζες μέχρι το τέλος της χρονιάς, οπότε οι εξελίξεις θα τρέξουν μετά το πρώτο τρίμηνο του 2017.