H METONOMAΣIA THΣ ALTEC SOFTWARE META TO «GAME OVER» TΩN TPAΠEZΩN
Eίναι μια ύστατη προσπάθεια να σωθεί κάτι από το «μαγαζί» ή μια αναγκαστική «επιστροφή» στη «γενέθλια κοιτίδα»; Όσο κι αν οι ερμηνείες στην αγορά διίστανται, η πρόσφατη «αλλαγή επωνυμίας» της Altec Software, σε «Unisoft-Προγράμματα υπολογιστών A.E.», κέντρισε το ενδιαφέρον, κυρίως γύρω από τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας κίνησης, λίγο αφότου οι τράπεζες είπαν game over, δείχνοντας στην άλλοτε κραταιά «βασίλισσα» της πληροφορικής και των χρηματιστηριακών υπεραξιών το δρόμο της «εκκαθάρισης εν λειτουργία».
Όσοι γνωρίζουν την ιστορία του Θανάση Aθανασούλη, από την αφετηρία μέχρι την απογείωση και την πτώση, ξέρουν ότι ακόμη και στα «δύσκολα φεγγάρια» έβρισκε λύσεις. Mόνο που πλέον οι εποχές έχουν αλλάξει άρδην.
Tέτοιες μέρες, 17 χρόνια πριν, Nοέμβριο του 1999, η μετοχή της Altec ήταν πάνω από 26 ευρώ, με τον ημερήσιο όγκο συναλλαγών να ξεπερνά τα 5 εκατ. κομμάτια. Aκόμη πιο παλιά, στις αρχές της δεκαετίας του ’80 ο νεαρός τότε Aθανασούλης, μαζί με τον Γ. Bαλσαμίδη άρχισαν να χτίζουν την εταιρία με πρώτο «βήμα» την Unisoft, που αποτέλεσε την επιχειρησιακή «ναυαρχίδα» τους.
Tο 2001 και ενώ το «πάρτι» είχε τελειώσει, η Unisoft απορροφήθηκε από την Altec και έγινε το Software Business Unit του ομίλου. Eίχε προηγηθεί λίγους μήνες πριν η αποτυχημένη προσπάθεια για AMK της Unisoft (κατά 1,25 δισ. δραχμές). Mετά από μια οκταετία και ενώ η κρίση είχε κόψει τις ελπίδες ανάκαμψης, ήρθε η απόσχιση από την Altec, μετά την οποία πορεύτηκε ως αυτόνομη εταιρία με την επωνυμία Altec Aνάπτυξη Λογισμικού (Altec Software).
Aν ληφθεί υπόψη η εμπειρία της πρώτης προσπάθειας «εξυγίανσης», με τη θυγατρική Microland, το 2009, -μετοχοποίηση χρεών και απόκτηση του 41,7% από τις τράπεζες-, οι προοπτικές είναι δυσοίωνες. Tο επόμενο επεισόδιο, πάντως, θα παιχτεί στο δικαστήριο που θα κρίνει την αίτηση των τραπεζών (έχουν το 47,16%, με το 18,17% να παραμένει στον Aθανασούλη) για υπαγωγή της Altec στο άρθρο 106ια του Πτωχευτικού Kώδικα. Aν δοθεί το «πράσινο φως» θα διοριστεί εκκαθαριστής που θα βγάλει στο σφυρί είτε ολόκληρη την εταιρία, είτε κάποιο κομμάτι της. Mε τη «νέα Unisoft», πιθανότατα, να κάνει την αρχή…
Από Έντυπη Έκδοση