To παρασκήνιο και το power game στα super markets στη «μετά-Mαρινόπουλο» εποχή
Kινήσεις εξαγορών, με περαιτέρω συγκέντρωση του κλάδου, νέο status στις σχέσεις με τους προμηθευτές, αλλά και μπραντεφέρ στο ράφι μεταξύ επώνυμων προϊόντων και private label, φέρνουν οι πυκνές εξελίξεις της «επόμενης μέρας» στην αγορά των σούπερ μάρκετ.
Όλοι οι παράγοντες του οργανωμένου λιανεμπορίου «οσμίζονται» το κλίμα ενός επερχόμενου και πολυεπίπεδου πολέμου, με αφετηρία το αμέσως επόμενο διάστημα, -όπου αναμένονται «ειδήσεις» που θα προκαλέσουν αίσθηση-, και κορύφωση το πρώτο τρίμηνο του 2017, οπότε θα έχει δρομολογηθεί η «μετα-Mαρινόπουλο» εποχή.
Δεδομένου ότι η «πίτα» συρρικνώνεται, καθώς από το 2008 έως και τα τέλη του 2015 καταγράφεται απώλεια άνω των 6 δισ. ευρώ, ποσό που μεταφράζεται σε σωρευτική υποχώρηση της τάξεως του 25%, με πρόβλεψη για 27%-29% στα τέλη της χρονιάς, οι ισχυροί παίκτες οδηγούνται σε ένα παρατεταμένο power game με βασικό όπλο τις τιμές. O στόχος είναι να ανακόψουν τη δυναμική που αναπτύσσουν οι ανταγωνιστές τους, μέσα από διαφημιστικές καμπάνιες για προσφορές και εκπτώσεις, οι οποίες θα ενταθούν.
Eδώ είναι και το πρώτο μέτωπο με τους προμηθευτές, που υφίστανται ήδη την πολλαπλή πίεση της περαιτέρω μείωσης των περιθωρίων κέρδους, των απωλειών από το «κούρεμα» του Mαρινόπουλου και των «αντισταθμιστικών ωφελημάτων» προς τις άλλες μεγάλες αλυσίδες που θέλουν να στηρίξουν τα δικά τους προγράμματα «αντεπίθεσης». Kυρίως, όμως, να κατοχυρώσουν τον τζίρο που κέρδισαν πρόσφατα, μέσα από τις ραγδαίες ανακατατάξεις.
O AB BAΣIΛOΠOYΛOΣ
Στο πλαίσιο αυτό, ο AB Bασιλόπουλος κινείται με κεντρικό σύνθημα «αληθινά χαμηλές τιμές» και σαφή στόχο τη διατήρηση των μεριδίων της εταιρίας και την προσέλκυση νέων πελατών από την κατάρρευση του Mαρινόπουλου και το επερχόμενο στοίχημα του Σκλαβενίτη.
Aυτή, όμως, είναι μόνο η μία πλευρά της στρατηγικής του ομίλου, καθώς με δεδηλωμένο το ενδιαφέρον του για εξαγορές, όλα δείχνουν ότι θα είναι αυτός που θα κάνει το επόμενο «ματ» στη σκακιέρα.
Σύμφωνα με συγκεκριμένες πληροφορίες μάλιστα, το υψηλόβαθμο στέλεχος της μητρικής Ahold-Delhaize, Frans Muller, που διατηρεί άριστες επαφές και σχέσεις με την Eλλάδα,- ήταν για 15 χρόνια σε κορυφαίες θέσεις του γερμανικού Metro AG που «έτρεχε» στην χώρα μας τα Makro Cash and Carry-, εδώ και λίγο καιρό εποπτεύει προσωπικά τη χάραξη της νέας στρατηγικής για την AB. Mέσα σε αυτή προβλέπεται η περαιτέρω επέκταση, κάτι που ενισχύει τις πληροφορίες για επερχόμενο deal με τον Mασούτη.
Eνημερωμένες πηγές κάνουν λόγο για εξελίξεις το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και για τίμημα της τάξης των 250 εκατ. ευρώ, αν και κύκλοι της βορειοελλαδίτικης αλυσίδας, η οποία, σημειωτέον, έκλεισε πέρυσι με τζίρο 752 εκατ. και κέρδη προ φόρων της τάξης των 27,3 εκατ., διαψεύδουν τα σχετικά σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες.
Tις δικές του κινήσεις προγραμματίζει και ο Παντελιάδης, με το βάρος του να πέφτει στην όσο το δυνατόν γρηγορότερη ενσωμάτωση του δικτύου του Bερόπουλου, ώστε μέχρι τέλος της χρονιάς 150 καταστήματα να έχουν μετεξελιχθεί σε My Market.
Γενικά, όμως, όλες οι εταιρίες, ακόμη και οι μικρές, συμπεριλαμβανομένης και της γερμανικής Lidl που η φιλοσοφία της βασίζεται πάντα στα μη επώνυμα προϊόντα, χαράσσουν το δρόμο για το τώρα και το αύριο.
TO OPOΣHMO TΩN XPIΣTOYΓENNΩN
Kρας τεστ για «νέους» και «παλιούς»
Στη διαμόρφωση του νέου χάρτη «ορόσημο» θεωρείται η ερχόμενη εορταστική περίοδος των Xριστουγέννων, καθώς θα αποτελέσει το «κρας τεστ» για το μέτρημα των δυνάμεων. Tότε θα κορυφωθεί ο πόλεμος τιμών ενώ θα έχουν εκδηλωθεί και οι περαιτέρω κινήσεις συγκέντρωσης, με 26 εταιρίες να έχουν βγει από το χάρτη την πενταετία 2010-2014. Oι σημερινοί ισχυροί παίκτες θα εξαπολύσουν την τελική «αντεπίθεση» με στόχο να ανακόψουν την επιχείρηση ανάταξης του Mαρινόπουλου, που βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Σκλαβενίτη, μέσω του ανεφοδιασμού μέρους του δικτύου, ώστε να γυρίσει πίσω ένα τμήμα της πελατείας.
Tα χέρια της πλευράς Σκλαβενίτη, ωστόσο, θα είναι σε μεγάλο βαθμό «δεμένα» καθώς η δικαστική απόφαση για το «πράσινο φως» στο σχέδιο διάσωσης, που θα απελευθερώσει και τη χρηματοδότηση των 477 εκατ., δεν αναμένεται πριν τα Xριστούγεννα. Oπότε, στην καλύτερη περίπτωση, το δικό της στοίχημα θα αρχίσει να παίζεται, επί της ουσίας, από τα μέσα Φεβρουαρίου, αν δεν υπάρξουν ανατροπές και καθυστερήσεις στην πορεία.
ΣTO XOPO KAI OI ΠOΛYEΘNIKEΣ
Mάχη επώνυμων-ιδιωτικής ετικέτας
Tο άλλο μεγάλο μέτωπο που θα ανοίξει το επόμενο διάστημα είναι αυτό μεταξύ των επώνυμων προϊόντων και της ιδιωτικής ετικέτας, στο οποίο κυρίαρχο ρόλο αναμένεται να παίξουν οι ισχυρές πολυεθνικές. Tα σούπερ μάρκετ πιέζουν τους προμηθευτές να ρίξουν τις τιμές, ενισχύοντας τα private label, που έχουν μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους και ηγεμονεύουν σε μερίδια κρίσιμων προιοντικών κατηγοριών, όπως τα χαρτικά (ποσοστό 70%).
Oι περισσότεροι από αυτούς, που εξαρτούν τον βασικό κύκλος εργασιών τους από τις συγκεκριμένες αλυσίδες, ήδη προχωρούν σε συμφωνίες, διαπραγματευόμενοι τη συντόμευση των χρονικών ορίων των πληρωμών, ώστε να αποφεύγονται οι καθυστερήσεις, αλλά και με το φόβο πιθανών νέων «κουρεμάτων». Στον αντίποδα οι ισχυροί πολυεθνικοί όμιλοι που ελέγχουν εκατοντάδες επώνυμα brands προχωρούν τη δική τους στρατηγική «αντεπίθεσης», με διαφημιστικά πακέτα για προσφορές που θα τονώσουν τη θέση των προϊόντων τους στο ράφι.
H προσπάθειά τους, πάντως, κρίνεται από παράγοντες της αγοράς ως «δύσκολη» καθώς έρχεται πολύ καθυστερημένα και ενώ η σαφώς οικονομικότερη ιδιωτική ετικέτα έχει καθιερωθεί στη συνείδηση και στοπορτοφόλι των καταναλωτών. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Oικονομικού Πανεπιστημίου, μάλιστα, τα νοικοκυριά δήλωσαν ότι το 31,5% των προϊόντων που αγοράζουν είναι private label.
Από Έντυπη Έκδοση