Το μπλόκο δύο τραπεζών στην αναδιάρθρωση έφερε στο «κόκκινο» την εισηγμένη
Η ιταλική Unicredit και η Γενική της Societe Generale ζητούν να εξοφληθεί το 70% των οφειλών της εταιρείας προς αυτές
Σε τεντωμένο σκοινί, έτοιμο να… σπάσει βρίσκονται οι σχέσεις του Γιώργου Δαυίδ με τις πιστώτριες τράπεζες, από τις οποίες έχει ζητήσει αναχρηματοδότηση δανείων και κεφαλαιακή ενίσχυση της Nutriart.
Είναι σε τέτοιο σημείο τεταμένες αυτές οι σχέσεις, που ο ισχυρός άνδρας της Coca Cola, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, απειλεί να «κλείσει» την μεγάλη βιομηχανία αλεύρων και αρτοσκευασμάτων, αν δεν γίνει δεκτή η αίτησή του.
Η αρχή έγινε, με την διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου «Κατσέλης» (η Nutriart προήλθε από συγχώνευση των εταιριών Αλλατίνη και Υιοί Κατσέλη) στη Θεσσαλονίκη.
Συνεργάτες του Γιώργου Δαυίδ, εκφράζουν έντονους φόβους, ότι η έκρηξη του μεγαλοεπιχειρηματία δεν θα αργήσει, καθώς η Nutriart βρίσκεται πλέον στο «κόκκινο», και έχει να αντιμετωπίσει την άρνηση δύο τραπεζών, της ιταλικής Unicredit και της Γενικής Τράπεζας, θυγατρικής της Societe Generale, να συμφωνήσουν στην αναδιάρθρωση των δανείων. Αυτές οι δύο τράπεζες αποτελούν το «κόκκινο» πανί για τον Γιώργο Δαυίδ.
Η Nutriart, από τότε που άλλαξε χέρια και πέρασε από το Νίκο Κατσέλη στο Γιώργο Δαυίδ, προσπαθεί να βρει το βηματισμό της. Η επιθυμία του ισχυρού άνδρα της Coca Cola να αποκτήσει τον έλεγχο της «Κατσέλης» ήταν μεγάλη, λόγω της αναγνωρισιμότητας και των υψηλών πωλήσεων και δεν περίμενε πως κάποια μέρα θα αποτελούσε «βαρίδι» για τον όμιλο Δαυίδ.
Η κατάσταση άρχισε να γίνεται δύσκολη για τη Nutriart, ήδη από τη χρήση του 2009, όταν κάτω από το βάρος των ζημιών 8,6 εκατ. ευρώ παραβίασε τους όρους δανειακών συμβάσεων, με αποτέλεσμα το σύνολο των μακροπρόθεσμων δανείων της, να καταστεί βραχυπρόθεσμο. Έτσι, ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες για την αναχρηματοδότηση των δανείων, οι οποίες όμως διήρκεσαν μήνες, χωρίς κανένα αποτέλεσμα, μέχρι σήμερα.
Αβέβαιο το μέλλον
Τα πράγματα δυσκόλεψαν ακόμα περισσότερο τώρα. Η Nutriart έκλεισε το 2010 με ενοποιημένες ζημιές, μετά από φόρους ύψους 54,5 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 8,6 εκατ. ευρώ το 2009 και με αρνητικά κεφάλαια 13,48 εκατ. ευρώ, που έθεσαν την μετοχή της εταιρείας σε επιτήρηση.
Το χειρότερο όμως ήταν το καμπανάκι κινδύνου για την ίδια την επιβίωση της εταιρείας, που έκρουσε ο ορκωτός ελεγκτής, όταν επεσήμανε ότι «υπάρχουν συνθήκες ουσιώδους αβεβαιότητας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική αμφιβολία για τη συνέχιση της δραστηριότητας του ομίλου».
Αφορμή για τη… δραματική αυτή επισήμανση, ήταν το γεγονός ότι, εκτός των μεγάλων ζημιών και της επιτήρησης, οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του ομίλου προς τα πιστωτικά ιδρύματα στις 31 Δεκεμβρίου 2010 ανήλθαν στα 95,3 εκατ. ευρώ και για τη μητρική στα 89,1 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με το Γιώργο Δαυίδ, είναι αδύνατον μέσα στο 2011 να αποπληρωθούν αυτά τα δάνεια στο σύνολό τους και αν δεν συμφωνήσουν οι τράπεζες, τότε το επόμενο βήμα θα είναι η ρευστοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης και η διακοπή λειτουργίας της. Λέγεται μάλιστα ότι σε συνεργάτες του είχε πει ότι «δεν είναι δυνατόν να δανείζω εγώ την επιχείρηση και οι τράπεζες να μας αγνοούν».
O κ. Δαυίδ, είχε δανείσει τη βιομηχανία 10 εκατ. ευρώ, μέσω της εταιρείας Tinola Holdings, η οποία είναι μέτοχος της Nutriart, για κεφάλαιο κίνησης, μέχρι να τελεσφορήσει η αναδιάρθρωση των δανείων.
«Κόντρα» τραπεζών
Το πρόβλημα για το Γιώργο Δαυίδ και τη Nutriart, προσκρούει στα αντικρουόμενα συμφέροντα των τραπεζών, καθώς η ιταλική Unicredit και η Γενική της Societe Generale αρνούνται να συμμετάσχουν στην αναχρηματοδότηση της Nutriart και να εξοφληθεί το 70% των οφειλών της εταιρείας προς αυτές.
Οι δύο τράπεζες έχουν χορηγήσει μικρά ποσά στη Nutriart, όμως το αίτημά τους αυτό δεν γίνεται δεκτό από τις άλλες δύο Τράπεζες Εθνική και Εμπορική της Credit Agricole, οι οποίες έχουν συμφωνήσει στην αναδιάρθρωση και στη μετατροπή μέρους του βραχυπρόθεσμου δανεισμού σε μακροπρόθεσμο, αλλά και την κεφαλαιακή ενίσχυση της εταιρείας του Γιώργου Δαυίδ. Πληροφορίες μάλιστα λένε ότι στελέχη της Εθνικής και της Εμπορικής, έχουν προτείνει στις Unicredit και Γενική να εξοφληθούν το 50% των δανείων τους, που είναι μικρά.
Φαίνεται όμως, ότι μέχρι στιγμής, η ιταλική τράπεζα και ο γαλλικός όμιλος που ελέγχει την Γενική δεν συμφωνούν, με αποτέλεσμα η αναχρηματοδότηση και η αναδιάρθρωση των δανείων της Nutriart να καθυστερεί εδώ και μήνες και να καθίσταται πλέον, μονόδρομος για τη συνέχιση της λειτουργίας της Nutriart.
Μονόδρομος το σχέδιο της Ernst & Young
Όταν η κατάσταση στη Nutriart είχε αρχίσει να γίνεται… επικίνδυνη, ο Γιώργος Δαυίδ ανέθεσε στην Ernst & Young να συντάξει μια μελέτη αναδιάρθρωσης, την οποία ο ισχυρός άνδρας της Coca Cola ενέκρινε και την θεωρεί μάλιστα μονόδρομο για τη λύση του προβλήματος.
Η μελέτη της Ernst & Young, προβλέπει μεταξύ άλλων, τη μετατροπή του μεγαλύτερου μέρους του βραχυπρόθεσμου δανεισμού σε μακροπρόθεσμο. Το 50% που προτείνουν Εθνική και Εμπορική, αποτελεί μία λύση, όχι όμως την ιδανικότερη, όπως εκτιμούν στη Nutriart.
Το σχέδιο προβλέπει επίσης, εκτός από την αναχρηματοδότηση των δανείων, την ανάγκη νέας χρηματοδότησης της εταιρείας με ποσό ύψος 15 εκατ. ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για αναγκαίες επενδύσεις, για περιορισμό τους λειτουργικού κόστους της εταιρείας και για την κάλυψη των επιπτώσεων από την κρίση.
Οι τράπεζες (τουλάχιστον η Εθνική και η Εμπορική) προτείνουν τη χορήγηση πρόθεσης χρηματοδότησης από τα πιστωτικά ιδρύματα 10 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα 5 εκατ. ευρώ να δώσει η Tinola Holdings. Παράλληλα, να κεφαλαιοποιηθούν τα 6,5 εκατ. ευρώ, που έχουν ήδη εκταμιευθεί από την Tinola Holdings προς τη Nutriart.
Με την προοπτική αυτή, όπως λένε οι πληροφορίες, συμφωνεί ο Γιώργος Δαυίδ, αρκεί να υπάρξει ομοφωνία των τραπεζών σύντομα για το σχέδιο αναδιάρθρωσης των δανείων και κεφαλαιακής ενίσχυσης.