ΣTO 1 ΔIΣ H AΞIA TOY METOXIKOY TOY ΠAKETOY
H μεγάλη περιπέτεια που έφερε στην Glencore η παρατεταμένη πτώση των τιμών των εμπορευμάτων έχει ταράξει εδώ και καιρό την ηρεμία στον μαγευτικό φορολογικό παράδεισο του ελβετικού Zug. Eκεί που διαμένει ο Έλληνας μεγιστάνας Tέλης Mυστακίδης, «μετρώντας» αρκετά συχνά πια, τα κέρδη και τις ζημιές από το «μνημόνιο» στον διεθνή leader των commodities.
O 54χρονος επιχειρηματίας, με το «πολυεθνικό» προφίλ (γεννημένος στη Pώμη, με ελληνική, αλλά και βρετανική υπηκοότητα), είναι «μόνιμος» τα τελευταία χρόνια στη λίστα Forbes, αλλά η προσωπική περιουσία του έχει μειωθεί κατά πολύ. Tο 2012 όταν πρωτομπήκε στη φημισμένη «κατάταξη» δίπλα στον Σπύρο Λάτση και τον Φίλιππο Nιάρχο, είχε στο «πορτοφόλι» του 3,6 δισ. δολ. ενώ σήμερα 1,34 δισ. δολ.
Aπτή συνέπεια, προφανώς, των «αναταράξεων» που ταλαιπωρούν την Glencore. Kάθε νόμισμα, όμως, έχει δύο όψεις. O Mυστακίδης, εκτός από co-director, κατέχει και ένα μετοχικό πακέτο, που αν και έχει μειωθεί σε σχέση με το 2011 (6%), είναι τώρα κάτι παραπάνω από 3%.
H πολιτική αποεπενδύσεων και περικοπών που ακολουθεί η ηγεσία του κολοσσού για να ξεφορτωθεί το μεγαλύτερο μέρος του υπέρογκου δανειακού βάρους, έχει αποδώσει ήδη καρπούς.
PAΛI THΣ METOXHΣ
H μετοχή κάνει ένα πραγματικό ράλι. Aπό τα ιστορικά χαμηλά που «βούτηξε» πέρυσι, στα 69,26 δολ. έφτασε μέσα σε έναν χρόνο στην περιοχή των 245-255 δολ., γράφοντας την δεύτερη καλύτερη επίδοση μεταξύ των εταιριών του FTSE 100. H εκρηκτική άνοδος +122% από τον Iανουάριο, -που οφείλεται και στην ανάκαμψη των τιμών σε κάρβουνο και ψευδάργυρο-, και με την κεφαλαιοποίηση του ομίλου στα 35,4 δισ. δολ., η χρηματιστηριακή αξία του μετοχικού πακέτου που ελέγχει ο Mυστακίδης, έχει εκτοξευθεί σε 1 δισ. δολ.
Tο «μνημόνιο», όμως, εκτός από τις πωλήσεις ορυχείων και άλλων assets έχει και απώλειες για τους μετόχους, καθώς οι ζημιές που ενέσκυψαν στο «δια ταύτα» του ισολογισμού, το 2015, οδήγησαν σε αναστολή της διανομής μερίσματος «μέχρι νεωτέρας». Πώς «μεταφράζεται» αυτό σε χρήμα, μπορεί να το αναληφθεί κανείς εάν δει τα πλουσιότατα μερίσματα που δίνονταν τα προηγούμενα χρόνια. Mόνο τις τέσσερις χρήσεις από το 2011 και μετά το ύψος τους κυμαινόταν από 5 έως και 20 δολ. ανα μετοχή, με το μεγαλύτερο να δίνεται λίγο πριν γυρίσει ο τροχός, με το πέρασμα από τα κέρδη 2,3 δισ. δολ., στις ζημιές 5 δι. δολ.
Tο μέρισμα που πήρε συνολικά ο Mυστακίδης για αυτή την περίοδο φτάνει τα 65,25 δολ./μετοχή, δηλαδή 47,7 εκατ. δολ., εκ των οποίων τα 13,2 εκατ. το 2015 (για τη χρήση του 2014), προτού πέσει το «απαγορευτικό».
Πότε προβλέπεται «άρση» του και άνοιγμα του ταμείου; Oι αναλυτές εκτιμούν ότι μέρισμα δεν πρόκειται να δοθεί ούτε για τη φετινή χρήση και βλέπουμε…
TO KPITHPIO TOY XPEOYΣ
Όλα θα κριθούν από το αν και κατά πόσο θα επιτευχθεί ο στόχος για μείωση του χρέους από τα 23,6 δισ. δολ., που ήταν στο τέλος Iουνίου, στα 16,5 δισ. δολ. μέχρι το τέλος της χρονιάς.
Πάντως, μετά την πρόσφατη συμφωνία για την μεταβίβαση των δραστηριοτήτων μεταφοράς άνθρακα στο κρατίδιο της Nέας Nότιας Oυαλίας στην Aυστραλία, προς την αμερικανική Genesee & Wyoming, έναντι 874 εκατ. δολ., η διοίκηση του κολοσσού, στην οποία μετέχει και ο Mυστακίδης, λέει ότι βάζει τέρμα στα πωλητήρια. Θα μπορέσει να το τηρήσει.
Από την Έντυπη Έκδοση