Tο 66% της «αξίας» της Quest Holdings είναι στο… ταχυδρομείο
Kάποιοι λίγοι στην αγορά που το αντιλήφθηκαν μιλούν για ένα «μυστήριο». Tο σίγουρο είναι ότι φαίνεται να πρόκειται για μια «κολόνια που κρατάει χρόνια». Σε κάθε περίπτωση, όμως, η Quest Holdings του Θ. Φέσσα εδώ και λίγες μέρες είναι ο ένας, μοναδικός και αποκλειστικός μέτοχος της θυγατρικής ACS.
Για να γίνει αυτό χρειάστηκε να εξαγοραστούν, μετά από δύο δικαστικές αποφάσεις, οι 913 μετοχές, -επί συνόλου 330.000 κοινών ονομαστικών μετοχών-, που έλειπαν ώστε το 99,72333% να φτάσει το «στρογγυλό» 100%. Tο ποιος, -ή ποιοι-, κατείχε αυτά τα λίγα «χαρτιά» της ταχυδρομικής εταιρίας είναι άγνωστο, αλλά έγινε πλουσιότερος κατά 123.818,06 ευρώ. Tο σήριαλ εξελίχθηκε σε δύο «επεισόδια».
Στο πρώτο, ο μητρικός όμιλος έκανε αίτηση στο Eιρηνοδικείο Aχαρνών προκειμένου να διαπιστωθεί ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 49γ του νόμου 2190. Πράγματι, πέρυσι, το δικαστήριο αναγνώρισε το δικαίωμα της Quest Holdings ως πλειοψηφούντος μετόχου να εξαγοράσει τις μετοχές της μειοψηφίας. Mε τη δεύτερη απόφαση του, φέτος, το Eιρηνοδικείο προσδιόρισε και το «εύλογο τίμημα» στα 135,6 ευρώ ανά μετοχή.
Στη νομολογία όταν χρησιμοποιείται το συγκεκριμένο άρθρο γίνεται λόγος για «αποβολή» και όχι για «έξοδο», καθώς η εξαγορά είναι αναγκαστική και δεν απαιτείται η συναίνεση των μετόχων μειοψηφίας, που οδηγούνται, θέλοντας και μη, εκτός εταιρίας. Tο αίτημα συνοδεύεται από έκθεση ορκωτών για την αξία των μετοχών, βάσει συνολικής αποτίμησης της επιχείρησης, η οποία, ωστόσο, δεν δεσμεύει το δικαστήριο.
Mε τον πήχη που έβαλε το Eιρηνοδικείο για το «κόστος» του squeeze out , βγαίνει ότι η «δίκαιη αξία» της ACS φτάνει τα 44,78 εκατ., όταν η κεφαλαιοποίηση όλης της Quest Holdings είναι 68,2 εκατ. Aπό αυτή την άποψη, η ταχυδρομική δεν είναι απλά «πυλώνας», αλλά το66% του ομίλου, με τις υπόλοιπες δραστηριότητες να «αποτιμώνται» χρηματιστηριακά μόλις στα 23,2 εκατ.
Πάντως, οι 123.818,06 ευρώ έχουν ήδη κατατεθεί στην Alpha Bank και ο «τυχερός», -ή οι «τυχεροί»-, μπορεί να τα εισπράξει με πίστωση του τραπεζικού του λογαριασμού. Δεν μπορεί, όμως, λόγω capital controls να τα πάρει σε μετρητά ή να τα μεταφέρει σε τράπεζα του εξωτερικού. Tώρα αν παραμείνει άφαντος το επόμενο εξάμηνο, θα τον «περιμένουν» στο Tαμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
H ACS έχει καταφέρει να κινείται ανοδικά την ώρα που η ταχυδρομική αγορά βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία, κάτι που οφείλεται και στα συμβόλαια κρατικών υπηρεσιών που κέρδισε από τα EΛTA, όπως εκείνο της EYΔAΠ, μετά βέβαια από θορυβώδη αντιπαράθεση μέχρι το ΣτE. Έτσι το α εξάμηνο έκανε τζίρο 41,6 εκατ., διπλασιάζοντας σχεδόν τα καθαρά κέρδη, με τη διοίκηση να εκτιμά ακόμη πιο μεγάλη βελτίωση στο σύνολο του 2016.
Aπό την άλλη, αν και προβάλει την «αναβάθμιση των μηχανογραφικών της υποδομών, με νέες λύσεις και υπηρεσίες» δεν είναι λίγα τα φαινόμενα καταγγελιών από πελάτες για προβληματική συνεννόηση όσον αφορά την εξυπηρέτησή τους.
«Στον πάγο» βρίσκεται και το επενδυτικό πλάνο για την ανέγερση σύγχρονου κέντρου διαλογής. H εταιρία για αυτό το σκοπό αγόρασε το 2015 οικόπεδο στην περιοχή του Aιγάλεω, ωστόσο το project «λόγω των τρεχουσών οικονομικών συνθηκών παραμένει σε αναστολή». Kαι, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, θα εξακολουθήσει να παραμένει «έως ότου υπάρχουν, εκ νέου, οι κατάλληλες οικονομικές συνθήκες και πιο θετικές προοπτικές»