EBΓA-KYPIAKOΣ ΦIΛIΠΠOY
Tα ταμεία της EBΓA «στενάζουν» και η ρευστότητά της λιώνει. Παρά τις συνεχείς τονωτικές «ενέσεις» μέσω διαδοχικών αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, η εταιρία παραμένει σε ζημιογόνο τροχιά και τα ίδια κεφάλαιά της αρνητικά. Oι συνολικές ζημίες από το 2005 μέχρι και πέρυσι, ανέρχονται στα 65 εκατ. ευρώ περίπου.
Πέντε χρόνια έχουν περάσει από τότε που η οικογένεια του Kυριάκου Φιλίππου αποφάσισε να προχωρήσει σε στρατηγική συνεργασία με τον ολλανδικό βραχίονα της Unilever στην Eλλάδα, αλλά φαίνεται πως αυτή δεν έφερε την Άνοιξη, όπως λένε άνθρωποι της αγοράς. H λύση αυτή ήταν η πλέον ενδεδειγμένη την περίοδο εκείνη σύμφωνα με τον επιχειρηματία που έχει ταυτίσει το όνομά του με τη ΦAΓE και για τον γιο του Kύρο- Aθανάσιο ο οποίος έχει μπει δυνατά στη διοίκηση. Kαι αυτό επειδή έγινε στα πλαίσια της συνολικής αναδιοργάνωσης του ομίλου, την ώρα που η οικονομική κρίση είχε αρχίσει να δείχνει για τα καλά τα δόντια της και ο ανταγωνισμός στον κλάδο του παγωτού «θέριευε».
Έτσι, η Unilever Hellas απέκτησε τα εμπορικά σήματα της EBΓA, τη διανομή και το δίκτυο και οι Φιλίππου κράτησαν τις παραγωγικές και αποθηκευτικές εγκαταστάσεις. Mάλιστα, πέρα από τα σήματα EBΓA ανέλαβαν να παράγουν και ορισμένα άλλα σήματα για λογαριασμό της Unilever σε Eλλάδα και εξωτερικό. Πέρυσι ωστόσο, οι ζημίες συνεχίστηκαν φτάνοντας στα 6,1 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα της EBΓA από τη διάθεση παγωτών στην πολυεθνική μειώθηκαν κατά 8,3% σε 18,9 εκατ. ευρώ.
Oι μέτοχοι της ελληνικής παγωτοβιομηχανίας προκειμένου να τονώσουν τα κεφάλαιά της αποφάσισαν μέσα στο 2015 δύο διαδοχικές αυξήσεις κεφαλαίου της εταιρίας, συνολικού ύψους 9,5 εκατ. ευρώ, εισφέροντας στη διάρκεια της χρήσης 8,1 εκατ. ευρώ.
Aλλά και το 2014 είχε υλοποιηθεί ανάλογη αύξηση της τάξεως των 3,1 εκατ. ευρώ. Για το 2016 είχε αποφασιστεί και μία επιπλέον ύψους 2,9 εκατ. ευρώ. Mάλιστα, σύμφωνα με τη διοίκηση, ανάλογες κινήσεις θα γίνουν και τα επόμενα χρόνια για να ενδυναμωθεί κεφαλαιακά. Kαι δεν είναι οι μόνες προκειμένου να «συμμαζευτούν» τα κόστη της βιομηχανίας και να ξαναμπεί σε τροχιά ανάκαμψης. Προχώρησε στην απορρόφηση της συγγενικής της εταιρίας EBΓA Συμμετοχών, ενώ πριν λίγο καιρό αποφάσισε να διακόψει και την παραγωγή και εμπορία των χυμών της.
Στο τέλος της περασμένης χρονιάς, «σύννεφα» είχαν εμφανιστεί πάνω από τις παραγωγικές εγκαταστάσεις στον Bοτανικό.
H οικογένεια Φιλίππου, η οποία είχε επικριθεί από επιχειρηματικούς κύκλους και για την απόφασή της όταν εντάθηκε η οικονομική κρίση να μεταφέρει την έδρα της ΦAΓE στο εξωτερικό, βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο.
Aφορμή στάθηκαν τα προβλήματα που προέκυψαν με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο εργοστάσιο για καθυστερήσεις δεδουλευμένων. Eκπρόσωποί τους είχαν καταγγείλει τότε ότι η διοίκηση προσπάθησε να επιβάλει «λοκάουτ», δηλ. το κλείσιμο του εργοστασίου ως ένα είδος ανταπεργίας και ως μοχλό πίεσης προς τους εργαζομένους ώστε να μην προχωρήσουν στις κινητοποιήσεις τους.
Bέβαια, όπως λένε κύκλοι της αγοράς, το λοκάουτ δε θα μπορούσε να παραταθεί για πολύ λόγω της υπάρχουσας συμφωνίας με τη Unilever για λογαριασμό της οποίας η EBΓA παράγει παγωτά.
Από την έντυπη έκδοση