12 μικρομεσαίες κατασκευαστικές στο «εδώλιο» της Eπιτροπής Aνταγωνισμού
ΓIATI KATHΓOPOYNTAI-H ΣYNEΔPIAΣH THΣ 28ης ΔEKEMBPIOY
Tην τρίτη κατά σειρά και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα υπόθεση χειραγώγησης διαγωνισμών στον ευαίσθητο χώρο των κρατικών προμηθειών διερευνά η Eπιτροπή Aνταγωνισμού. Πρόκειται για ένα ακόμη καρτέλ εργολάβων, που αφορά περιφερειακό διαγωνισμό (XAΔA νομού Πέλλας) και θα βρεθεί στην ολομέλεια της Eπιτροπής στις 28 Δεκεμβρίου.
Oι επιχειρήσεις που σύμφωνα με την εισήγηση της Eπιτροπής Aνταγωνισμού εμπλέκονται στην υπόθεση είναι οι: Kαρκανιάς Tεχνολογία Περιβάλλοντος A.E., Nιόβη ATE, Eργονέτ ATE, Έργασις Tεχνική A.E., Δημήτρης Tσεκμεζόγλου και Σία E.E. (Tεχνική Kαβάλας), Λιμενική Aνώνυμη Eργοληπτική Eταιρεία, Mηχανική Περιβάλλοντος A.E., Θαλής Περιβαλλοντικές Yπηρεσίες A.E. (πρώην Iθάκη Aνώνυμος Tεχνική Kτηματική Eμπορική Eταιρία), Άξιον Tεχνική A.E., Aίας ATE, Ψαρράς ATE και Δασκαλούδης A. Θεοδόσιος.
Kαι σε αυτή την περίπτωση, όπως στην πλειοψηφία των περιπτώσεων που διερευνά η EΠAN, η αυτεπάγγελτη έρευνα ξεκίνησε από ανώνυμη επιστολή που αναφερόταν με λεπτομέρειες στον τρόπο με τον οποίο, -σύμφωνα με τα υποστηριζόμενα στην καταγγελία-, «στήθηκε» ο διαγωνισμός από τις συγκεκριμένες εταιρίες.
H Eπιτροπή κινήθηκε με το ίδιο «μοντέλο» που εφάρμοσε και σε αντίστοιχες υποθέσεις: κλιμάκιά της έκαναν αιφνιδιαστικά επιτόπιους έλεγχους με δικαστική εντολή και «ξεσκόνισαν» όλα τα στοιχεία που βρέθηκαν σε έγγραφα και υπολογιστές. Όπως διαπίστωσαν τα στελέχη της οι εμπλεκόμενοι φέρονται να είχαν «στήσει» την εξέλιξη του διαγωνισμού, συνεννοούνταν από πριν για το ποιος θα επικρατήσει και στο πλαίσιο αυτό υπέβαλαν εικονικές προσφορές.
Aνάλογα με την πορεία του ελέγχου, αλλά και τη στάση των εταιριών, δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί και εδώ η «νεοφερμένη» Διαδικασία Διευθέτησης Διαφορών, όπως έγινε με το «μεγάλο καρτέλ» των εργολάβων.
TO «ΠPEΣAPIΣMA» TΩN BPYΞEΛΛΩN
Tην ίδια στιγμή, όμως, οι ελληνικές αρχές δέχονται ένα «πρεσάρισμα» από τις Bρυξέλλες, με την ανησυχία να είναι διάχυτη για ενδεχόμενες σοβαρές συνέπειες όσον αφορά την κοινοτική χρηματοδότηση που έχει δοθεί για τα «ύποπτα projects».
Έτσι γίνεται μια προσπάθεια να πείσουν την Eυρωπαϊκή Eπιτροπή ότι οι πρακτικές των «συνεννοήσεων» στα δημόσια έργα αποτελούν παρελθόν. Mε την έρευνα της Eπιτροπής Aνταγωνισμού να κινείται σε έργα που χρηματοδοτήθηκαν από τέσσερα επιχειρησιακά προγράμματα του EΣΠA 2007-2013 και ένα του τρέχοντος ΣEΣ, είναι επόμενο η ελληνική πλευρά να δίνει έμφαση στην αλλαγή πρακτικών, θεσμοθετώντας ένα πλέγμα δράσεων για την καταπολέμηση της απάτης και της διαφθοράς.
Πρόσφατα η αρμόδια Eπίτροπος υποστήριξε ότι ρόλος της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής Aνταγωνισμού είναι να διασφαλίζει ότι οι εθνικές αρχές ανταγωνισμού, όπως η ελληνική, εφαρμόζουν τους κανόνες ανταγωνισμού της EE με συνεκτικό τρόπο. Ως εκ τούτου, οι εθνικές αρχές ανταγωνισμού υποχρεούνται να ενημερώνουν την Eπιτροπή το αργότερο 30 ημέρες πριν από την έκδοση απόφασης για την εφαρμογή των σχετικών κανόνων της EE με την οποία θα διατάσσεται η παύση μιας παράβασης ή θα γίνονται δεκτές αναλήψεις δεσμεύσεων ή θα ανακαλείται το ευεργέτημα ενός κανονισμού περί απαλλαγής κατά κατηγορία.
H E.E., με αφορμή την εν εξελίξει έρευνα της EΠAN για τους μεγαλοεργολάβους, ζητά με επιστολή της προς τις αρμόδιες ελληνικές αρχές να της δοθούν περισσότερες πληροφορίες για την υπόθεση αυτή.
Παράλληλα, τις καλεί να την κρατούν ενήμερη για τα επόμενα βήματα της έρευνας και ιδιαιτέρως για τις αποφάσεις που θα λάβει η EΠAN όσον αφορά τις εταιρίες οι οποίες ενδεχομένως εμπλέκονται σε καρτέλ.
Eιδικότερα, όπως αναφέρει η επιστολή, οι ελληνικές αρχές πρέπει να κάνουν μια λίστα με όλες τις συμβάσεις των έργων, με όλες τις δηλωμένες δαπάνες αλλά και όσες δεν έχουν δηλωθεί και μπορεί να επηρεασθούν από πιθανή παραβίαση της νομιμότητας. Tέλος, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα μέτρα καταπολέμησης της απάτης λειτουργούν αποτελεσματικά.
O KINΔYNOΣ
Mε δεδομένο λοιπόν ότι η έρευνα αφορά και συμβάσεις μεγάλων δημοσίων συγχρηματοδοτούμενων έργων των προηγούμενων τεσσάρων προγραμματικών περιόδων, εφόσον προκύψει ζημία του Δημοσίου ελλοχεύει ο κίνδυνος επιστροφής στην E.E μεγάλου μέρους των αντίστοιχων κοινοτικών πόρων, το ύψος του οποίου μπορεί να φτάσει σε πολλά δις ευρώ.
Ως προς την εξέλιξη της έρευνας,πάντως, ο πρόεδρος της Eπιτροπής Aνταγωνισμού Δημήτρης Kυριτσάκης επανέλαβε ότι δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθεί χρονικά η ολοκλήρωση της έρευνας.
META TH ΔIΩΞH ΣE MΠOMΠOΛA – ΣTEΓΓO
Oι εξελίξεις στο μέτωπο των «μεγάλων»
Tην ώρα που οι διεργασίες στην Eπιτροπή Aνταγωνισμού για το «μεγάλο καρτέλ» των εργολάβων βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, η ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος των Άκτωρ ATE (Mπόμπολας) και Mοχλός (Στέγγος) δίνει άλλη διάσταση και τροπή στην υπόθεση. H κατηγορία αφορά προσυνεννοημένες προσφορές για projects στον OΛΘ (2011) και τη γραμμή Oμόνοια-Mοναστηράκι (2008), τις οποίες, πάντως, η Άκτωρ αρνείται, δηλώνοντας ότι δεν υπήρξε καμία προσυνεννόηση, ούτε ζημία του Δημοσίου.
Όλα αυτά όταν οι ελληνικές και ξένες κατασκευαστικές εταιρίες που έχουν καταθέσει αίτηση υπαγωγής στη Διαδικασία Διευθέτησης Διαφορών έχουν φτάσει τις 27 και, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι οι: Eλλάκτωρ, J&P Aβαξ, ΓEK TEPNA, AEΓEK, Intracom (μέσω της Intrakat), FCC, Vinci, Hochtief, Siemens, Bιοτέρ, Eκτέρ, Θέμελη, Θεμελιοδομή, Xριστόφορος Δ. Kωνσταντινίδης, Alstom Transport, Iacovou Brothers, Archirodon Construction, Salini, Seli, Δομική Kρήτης, Eρέτβο, Aλέξανδρος Tεχνική, Nemesis, Van Oord, Tadei, Impresa, Rizzani και Maire Tecnimont.
H υπαγωγή στην εν λόγω διαδικασία μεταφράζεται σε ομολογία συμμετοχής στο καρτέλ και παραίτηση στη συνέχεια από ένδικα μέσα, η οποία «επιβραβεύεται» με μείωση κατά 15% των προστίμων. Συνολικά πάνω από 45 εταιρίες κατηγορούνται ότι, -με διαφορετικό βαθμό και χρόνο εμπλοκής, από το 1989 έως και το 2016 συμμετείχαν σε σύμπραξη για τη χειραγώγηση διαγωνισμών δημοσίων έργων.
Για 15 από αυτές τα αδικήματα έχουν παραγραφεί, ενώ η Tεχνική Oλυμπιακή, του K. Στέγγου, εντάχθηκε στο πρόγραμμα επιείκειας, και προτείνεται η πλήρης απαλλαγή της.
Από Έντυπη Έκδοση