Περιθώριο «ζωής» μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2017 έχει ο Μαρινόπουλος, καθώς τότε λήγει η τετράμηνη προστασία από τους πιστωτές, η οποία χορηγείται αυτομάτως με την κατάθεση της συμφωνίας εξυγίανσης, βάσει του άρθρου 106β του Πτωχευτικού Κώδικα.
Ωστόσο, πλέον είναι αμφίβολο εάν θα υπάρχει απόφαση του δικαστηρίου έως τότε, καθώς, όπως έγινε γνωστό, ακόμη δεν έχει οριστεί από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών εισηγητής επί της συγκεκριμένης υπόθεσης. Την ίδια ώρα ο Σκλαβενίτης καλείται να βάλει ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να διατηρήσει σε μερική λειτουργία μέρος του δικτύου του Μαρινόπουλου, καθώς η λεγόμενη ενδιάμεση χρηματοδότηση που είχε συμφωνηθεί με τις τράπεζες είχε προβλεφθεί να καλύπτει τις δαπάνες μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2016.
Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, εισηγητής επί της υπόθεσης, αν και ο φάκελος έχει κλείσει από τις 27 Οκτωβρίου 2016, δεν έχει οριστεί ακόμη, κάτι που αναμένεται να γίνει από την ερχόμενη Δευτέρα. Χθες νομικοί εκπρόσωποι των ενδιαφερομένων είχαν συνάντηση με τον πρόεδρο του Πολυμελούς Πρωτοδικείου προκειμένου να λάβουν διευκρινίσεις επί του ζητήματος. Η επίσημη ερμηνεία είναι ο όγκος εργασίας που έχει να διαχειρισθεί η γραμματεία του Πρωτοδικείου.
Εύλογα ερωτήματα, βεβαίως, προκαλεί το γεγονός για ποιο λόγο δεν έχει οριστεί εισηγητής έως τώρα, καθώς μάλιστα άλλοι νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μία σχεδόν αυτόματη διαδικασία που γίνεται άμα το κλείσιμο του φακέλου. Ερωτήματα, επίσης, προκαλεί το γεγονός για ποιο λόγο δεν υπήρξε νωρίτερα κινητοποίηση από την πλευρά των ενδιαφερομένων.
Νομικοί κύκλοι πάντως υποστήριξαν, μιλώντας στην «Κ», ότι οι φετινές συνθέσεις του δικαστηρίου που κρίνει υποθέσεις πτώχευσης ή εξυγίανσης απορρίπτουν την πλειονότητα των υποθέσεων, αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς αιχμές για προκατάληψη έναντι των επιχειρήσεων που προσφεύγουν στον Πτωχευτικό Κώδικα.
Πηγές, πάντως, που εμπλέκονται στην υπόθεση κάνουν λόγο για «τεράστια ζημιά» μετά από αυτή την εξέλιξη, καθώς πλέον είναι άγνωστο κατά πόσο θα μπορούν ο Σκλαβενίτης, οι τράπεζες και μερίδα των προμηθευτών να διατηρούν το δίκτυο του Μαρινόπουλου σε «μηχανική υποστήριξη». Αν και περίπου 50 καταστήματα του δικτύου του Μαρινόπουλου διαθέτουν περί τους 3.000 κωδικούς, οι πωλήσεις βρίσκονται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Η πλευρά του Σκλαβενίτη, όταν κατατέθηκε η συμφωνία εξυγίανσης, εμφανιζόταν διατεθειμένη να χρηματοδοτήσει τη λειτουργία των καταστημάτων και τον Δεκέμβριο και Ιανουάριο προκειμένου να εκμεταλλευθεί την περίοδο των Χριστουγέννων.