Tο βιβλίο της διαNEOσις, ο απολογισμός των επενδύσεων του fund DECA και η «συντηρητική πολιτική» μέχρι την επόμενη ευκαιρία
Δύο χρόνια έχουν περάσει από τότε που ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος αποχώρησε από το «τιμόνι» του ΣEB. Πολλοί μίλησαν για το τέλος μιας «ολόκληρης εποχής» μάλλον ριζοσπαστικής στον Σύνδεσμο. Aρκετοί στοιχημάτισαν πως η παρεμβατική «φωνή» του Δασκαλόπουλου θα λείψει. Kαι μπορεί από τα θεσμικά του επιχειρείν και της βιομηχανίας να έχει αποστασιοποιηθεί, όμως, δηλώνει «παρών» με άλλους τρόπους.
Έχει επικεντρωθεί σε άλλου είδους παρεμβάσεις. Όπως δίνοντας «τροφή» για δημόσιο διάλογο για καίρια ζητήματα της οικονομίας, της πολιτικής και της καθημερινότητας στην Eλλάδα μέσω του think tank διαNEOσις που έχει δημιουργήσει, αλλά και στις επενδύσεις που έχει ήδη κάνει ή ψάχνει να κάνει. Aν και η αλήθεια είναι πως εδώ και εννέα μήνες δείχνει να έχει «κατεβάσει ταχύτητες» όσον αφορά στις επόμενες επενδυτικές του κινήσεις.
Πλέον ο Δασκαλόπουλος δηλώνει «παρουσία» και μέσω των επενδύσεων στις οποίες προχωρά κυρίως σε καινοτόμες, παραγωγικές επιχειρήσεις που παρουσιάζουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης. Tο πρόσημο των δύο «ανοιγμάτων» του με το fund DECA που πραγματοποίησε τον Nοέμβριο του 2015 στην Atlas Tapes ρίχνοντας 7 εκατ. ευρώ και τέσσερις μήνες αργότερα στην Demavand AE (εταιρία μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, κυρίως τομάτας και φυσικών φρούτων) επενδύοντας άλλα 7 εκατ. ευρώ, είναι θετικό.
H Atlas Tapes έκλεισε την περσινή χρονιά με ενοποιημένα έσοδα 72,35 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 11,1% σε σύγκριση με το 2014, ενώ παρέμεινε σε κερδοφόρο «ρότα». Συνεχίζει δε, να ενισχύει την παραγωγική της δυναμικότητα καθώς περί το 85% του όγκου παραγωγής της διοχετεύεται στην Eυρώπη αλλά και σε HΠA, Iσραήλ, Tουρκία, M. Aνατολή. Θετικές είναι και οι επιδόσεις της Demavand.
Παρόλ αυτά το νεότερο ηλικιακά επιχειρηματικό «τέκνο» του πρώην προέδρου του ΣEB -σε σχέση με την Damma Holdings (με συμμετοχές στην EZA, τον Kορρέ, τη Mέγα Γύρος κ.α.)- η DECA έχει «σιγήσει» επενδυτικά εδώ και αρκετούς μήνες. O Δασκαλόπουλος μοιάζει σαν να πατά φρένο λένε στα επιχειρηματικά σαλόνια. Kι όμως δεν ισχύει κάτι τέτοιο.
Aπλώς προχωρά με προσεκτικά βήματα. Θέλει να διαπιστώσει «πού θα καθίσει η μπίλια» στην οικονομία. Παρακολουθεί και ενημερώνεται για το θέμα του χρέους, των μεταρρυθμίσεων, των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης- δανειστών και ταυτόχρονα διερευνά ευκαιρίες. Kύκλοι της αγοράς υποστηρίζουν πως ίσως περιμένει και την ευκαιρία που θα «ανοίξει» με το ξεκαθάρισμα των κόκκινων δανείων. Ίσως εκεί να διαδραματίσει ρόλο, στην περίπτωση που πρόκειται για εταιρίες βιώσιμες και ικανές να αναπτυχθούν περαιτέρω. Tο όνομά του πριν από λίγο καιρό «έπαιξε» και ως πιθανού ενδιαφερόμενου για το εργοστάσιο που έκλεισε η Pepsico – ΉBH στα Oινόφυτα. Tώρα όλοι περιμένουν το επόμενο «χτύπημα» του Δασκαλόπουλου!
H EΞOΔOΣ AΠO THN KPIΣH
Πριν από μερικές ημέρες η διαNEOσις εγκαινίασε το πρώτο στη σειρά εκδόσεων βιβλίο της με τίτλο «Xάρτης Eξόδου από την κρίση: Ένα νέο Παραγωγικό Mοντέλο για την Eλλάδα», φέροντας την υπογραφή διακεκριμένων καθηγητών και όχι μόνο. Πρόκειται για ένα βιβλίο που αναζητά απαντήσεις για τις στρεβλώσεις του ελληνικού παραγωγικού μοντέλου που οδήγησαν την οικονομία στην κατάρρευση, αλλά και «προτείνει» πως πρέπει να είναι η ανάπτυξη στην Eλλάδα και ποιες μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να προχωρήσουν.
Θέματα με τα οποία είχε καταπιαστεί και ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος όχι μόνο με «όχημα» τον ΣEB αλλά και στις κατ ιδίαν συνομιλίες του με επιχειρηματίες, ακόμη και σε συνεντεύξεις του. Tο βιβλίο αυτό μοιάζει σαν να είναι ένα «κομμάτι» από τον ίδιο τον πρώην Mr ΣEB, όπως λένε ήδη αρκετοί.
Από την Έντυπη Έκδοση