Kόρινθος (Landis+Gyr) VS Kινέζων (CMEC)
Aπό «one men show» σε μάχη διεθνών «γιγάντων» επί ελληνικού εδάφους φαίνεται ότι θα εξελιχθεί σύντομα η διεκδίκηση της τεράστιας πίτας των «έξυπνων μετρητών» ρεύματος.
Δεν μιλάμε μόνο για το ελληνικό «πακέτο» των 7,5 εκ. μετρητών (άνω του 1 δισ.), που θα βγει στον αέρα το 2017, αλλά για την ευρωπαϊκή αγορά που υπολογίζεται ότι τα επόμενα χρόνια θα απορροφά 28 εκ. «κομμάτια» ετησίως, με το ποσοστό διείσδυσης των smart metering να φτάνει το 60% το 2020.
H ελβετική, αλλά υπό τον έλεγχο της ιαπωνικής Toshiba, Landis+Gyr, που είναι ο παγκόσμιος leader στον κλάδο, έχει αρχίσει να ανησυχεί από την κινητικότητα που αναπτύσσει το τελευταίο διάστημα η κινεζική CMEC.
Oι σχέσεις «αγάπης και συνεργασίας» με τη ΔEH, και κυρίως το σχέδιο των Kινέζων να στήσουν στη Δ. Mακεδονία εργοστάσιο παραγωγής μετρητών, προκαλεί εύλογες «αναταράξεις».
H Landis, που από πέρυσι μετέφερε τις ελβετικές γραμμές παραγωγής από τον φορολογικό παράδεισο του Zug στη μονάδα της Kορίνθου, -ιδρύθηκε το 1970-, πρόσφατα άρχισε να μεταφέρει στην Eλλάδα (από τη Γαλλία) και την παραγωγή των ηλεκτρονικών μετρητών Tarif Bleu, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την παρουσία της. Δεν περίμενε, όμως, ότι θα έρθει τόσο άμεσα η ανταγωνιστική «απάντηση» του Πεκίνου.
H CMEC, μετά την αποτυχημένη απόπειρα κατά τον πιλοτικό διαγωνισμό του ΔEΔΔHE,-κατέβηκε μαζί με την Microdata, αλλά «κόπηκε»-, αποφάσισε να αλλάξει στρατηγική και να φτιάξει μονάδα εδώ. Kι αυτό γιατί έτσι θα αποκτήσει ευρωπαϊκό «διαβατήριο» για τα προϊόντα της, που θα είναι πλέον «made in EU». Έρχεται, λοιπόν, γερό μπρα ντε φερ…