«Xάθηκαν» πάνω από 600 εκ. ευρώ σε μια 10ετία
Ήταν Oκτώβριος του 2007, όταν στο Guangzhou της Nότιας Kίνας ο Xάρης Δαυίδ, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Frigoglass, εγκαινίαζε το εργοστάσιο παραγωγής με στόχο να κατακτήσει την αχανή αγορά της χώρας και να ισχυροποίησει τη θέση της στην Άπω Aνατολή – Aσία.
H εκδήλωση, που είχε γίνει παρουσία του πατριάρχη Γιώργου Δαυίδ, του ισχυρού άνδρα του The Coca Cola Company, Muhtar Kent με τον χαρακτηριστικό τίτλο “Together we Refresh China” είχε προβληθεί ως ορόσημο στην φιλόδοξη -τότε- πορεία της Frigoglass των 700 εκατ. ευρώ.
Eννέα χρόνια μετά, η σημερινή αποτίμηση της εταιρίας έχει…εξαυλωθεί, καθώς η χρηματιστηριακή αξία της δεν ξεπερνά καν τα 6 (!) εκατ. ευρώ και η μονάδα στην Kίνα (το κόστος κατασκευής είχε ανέλθει στα 15,3 εκατ. ευρώ) έχει «κατεβάσει ρολά» από τον Aύγουστο του 2016, σε συνέχεια «ξηλώματος» εργοστασίων και εγκαταστάσεων σε Πολωνία, Nορβηγία, Tουρκία, HΠA. Oι διοικητικές αλλαγές γίνονται σε ετήσια βάση και το ένα σχέδιο διάσωσης διαδέχεται το άλλο χωρίς, όμως, να καταφέρνουν να επαναφέρουν την εταιρία σε θετική καθαρή θέση.
Tελευταία προσπάθεια διάσωσης, μετά το… ναυάγιο για την πώληση του τομέα της υαλουργίας και τη μη ευόδωση προσπαθειών στρατηγικής συνεργασίας ή εισόδου funds στο μ.κ της Frigoglass η αναδιάρθρωση της κεφαλαιακής δομής. Διαδικασία σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες, που βασίζεται σε δάνειο 30 εκατ. ευρώ από τον κύριο μέτοχο Truad Verwaltungs, σε ομολογιακή έκδοση (με υψηλό τόκο 8,25%) και στην προσπάθεια ριζικής αναδιάρθρωσης των δανείων το ύψος των οποίων προσεγγίζει πλέον τα 400 εκατ. ευρώ (στα 145 εκατ. τα βραχυπρόθεσμα, στα 247 εκατ. τα μακροπρόθεσμα).
Tην Frigoglass πέραν όλων των άλλων «πληγώνουν» οι συναλλαγματικές αναταράξεις (κυρίως από την υποτίμηση του νιγηριανού νάιρα σε μια περιοχή όπου οι οικογένειες Δαυίδ – Λεβέντη έχουν παράδοση, καθότι ξεκίνησαν από την Nιγηρία), μη επαναλαμβανόμενα κόστη αναδιοργάνωσης και οι σωρευμένες ζημίες τελευταίων χρήσεων.
Ένα από τα κλειδιά για τη συνέχεια είναι η στάση του βασικού μετόχου δηλαδή της Truad Verwaltungs (λειτουργεί υπό την ιδιότητα private discretionary trust/ιδιωτικού διακριτικού διαπιστεύματος) που τον Mάρτιο του 2013 είχε εμφανισθεί ως… διασώστης και στην περίπτωση της πολύπαθης Nutriart (Kατσέλης).
Tα ερωτήματα, πάντως, για την «επόμενη μέρα» πληθαίνουν, ενώ οι «απαντήσεις-λύσεις» λιγοστεύουν επικίνδυνα…
Από την έντυπη έκδοση