Σε δοκιμαστική λειτουργία το 2021 – Άμεση δημιουργία εκατοντάδων θέσεων εργασίας
Δύο νέα έργα αναπτύσσονται από την εταιρεία Τέρνα Ενεργειακή, στον Δήμο Αμφιλοχίας και την Κρήτη, συνολικού ύψους 780 εκατ. ευρώ.
Τα εν λόγω έργα, υδροηλεκτρικού χαρακτήρα, αναμένεται να δημιουργήσουν άμεσα εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας και αρκετές επίσης σε δεύτερη φάση, στον τομέα της αιολικής – φωτοβολταϊκής ενέργειας.
Το συνολικό ύψος των δύο επενδύσεων φτάνει τα 780 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα ίδια κεφάλαια ανέρχονται σε περίπου 220 εκατ. ευρώ.
Το έργο στην Αμφιλοχία
Η επένδυση της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ αναμένεται να δημιουργήσει 900 θέσεις εργασίας στην περίοδο της κατασκευής και άλλες 60 μόνιμες για τη λειτουργία, προσφέροντας σημαντικά και στην τουριστική αναβάθμιση της περιοχής, με πρόσθετα αντισταθμιστικά οφέλη, όπως η διεύρυνση του οδικού δικτύου και η δημιουργία ηλεκτρικού και τηλεπικοινωνιακού δικτύου.
Ο Υβριδικός Σταθμός Αμαρίου
Η επένδυση, ύψους περίπου 280 εκατομμυρίων ευρώ, έχει εγχώρια προστιθέμενη αξία άνω των 150 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης και η τοπική αυτοδιοίκηση θα απολαμβάνουν ετήσια έσοδα εκατομμυρίων ευρώ κατά την 25ετή περίοδο της σχετικής σύμβασης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και τα δύο έργα αξιοποιούν ως κάτω ταμιευτήρα υπάρχουσες εγκαταστάσεις, ώστε το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα να είναι απόλυτα θετικό.
Σε περίοδο «ισχνών αγελάδων», οι επενδύσεις θα πρέπει να έχουν άμεσα θετικά αποτελέσματα για την περιφέρεια όπου αυτά λαμβάνουν χώρα, αλλά και για την υπόλοιπη χώρα γενικότερα. Οι εν λόγω επενδύσεις της Τέρνα Ενεργειακή πληρούν σαφώς αυτές τις προϋποθέσεις, συμβάλλοντας την γενικότερη αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας.
Ειδικότερα, το έργο της Αμφιλοχίας έχει χαρακτηριστεί ως Ελληνική Στρατηγική Επένδυση και Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (Project of Common Interest – PCI 3.24) , έχοντας ενταχθεί στις Διαδικασίες Στρατηγικών Επενδύσεων (του Ν.3894/2010) και στο σχέδιο διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας Βορρά – Νότου στην κεντροανατολική και νοτιοανατολική Ευρώπη.
Επίσης, έχει συμπεριληφθεί για μόχλευση ξένων επενδυτικών κεφαλαίων στον κατάλογο των έργων Γιουνκέρ, όπως άλλωστε και το έργο Αμαρίου, ενώ, λόγω του διευρωπαϊκού του χαρακτήρα, οι τεχνικές μελέτες και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων συγχρηματοδοτούνται από τον μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» με σύμβαση που υπεγράφη τον Μάρτιο του 2015 με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό ΙΝΕΑ (Innovation and Networks Executive Agency).