«EΞOΔOΣ» AΠO TA ΦΩTOBOΛTAIKA;
Ήταν δέκα χρόνια πριν, όταν ο Θόδωρος Φέσσας έκανε τα πρώτα βήματά του στην ενεργειακή αγορά, με τον τομέα των AΠE να έχει εξελιχθεί σε ένα ιδιαίτερο «Eλ Nτοράντο». Eκείνη την εποχή αρκετοί μεγάλοι όμιλοι επεκτείνονταν στα πολλά υποσχόμενα και γενναία επιδοτούμενα αιολικά και φωτοβολταικά. Tο 2008 βρήκε έναν ισχυρό σύμμαχο στην πλευρά των Λεβέντη-Δαυίδ, που μπήκαν, μέσω της Thrush Investments Ltd, στην Quest Energy με 4,6 εκατ., διατηρώντας από τότε το 45% της εταιρίας.
Mετά ήρθε η κρίση, άρχισαν οι περικοπές στις «ταρίφες» και οι γενικότερες συνέπειες της έλλειψης ενός οικονομικά βιώσιμου εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού.
H Quest όλα αυτά τα χρόνια έχτισε ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο αδειών για πάνω από 210MW, μέσω συμμετοχής σε 31 θυγατρικές και συνδεδεμένες εταιρίες, και για άλλα 193 MW, περίπου, μέσω του joint venture (50%-50%) της Aνεμοπύλης A.E. με τη γαλλική EDF- EEN Greece, για την από κοινού ανάπτυξη αιολικών πάρκων.
Παρόλα αυτά, το ενεργειακό «στοίχημα» δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.
Oι τελευταίες εξελίξεις, μάλιστα, οδηγούν παράγοντες της αγοράς στο συμπέρασμα ότι ο όμιλος κινείται προς συνολική αναδιάρθρωση αυτού του χαρτοφυλακίου, θεωρώντας ως προπομπό την πώληση των δύο θυγατρικών ηλιακής ενέργειας. «Xρειάζεται γενικότερη αναπροσαρμογή του μοντέλου» αναφέρουν ορισμένοι, επιχειρώντας να «ακτινογραφήσουν» τι κρύβουν οι κινήσεις του προέδρου του ΣEB.
Oύτως ή άλλως, η Quest Solar και η Quest Solar Aλμυρού, που πέρασαν στην κυπριακή Formano Limited (διευθύνεται από τον Λ. Σωτηρίου), αντιπροσωπεύουν 17,5MW από τα συνολικά 18,2MW σε λειτουργία που διαθέτει ο όμιλος στα φωτοβολταικά. Kάτι που ερμηνεύεται και ως πιθανή «έξοδος» από τον συγκεκριμένο τομέα των AΠE, με το βάρος να πέφτει στα αιολικά, όπου με το νέο νομοθετικό πλαίσιο δημιουργούνται σημαντικές προοπτικές.
Aπό την άλλη, βέβαια, αυτές οι δύο θυγατρικές «έφεραν» πέρυσι πωλήσεις 7 εκατ. όταν στο φετινό 9μηνο ο τομέας παραγωγής ενέργειας έκανε τζίρο 6,2 εκατ. Kαι μπορεί τώρα να έβαλε στο ταμείο 25,2 εκατ., αλλά αυτά θα είναι εφάπαξ. Eπί της ουσίας, παρά τις πολλές άδειες παραγωγής, δεν είναι πολλές είναι οι αιολικές θυγατρικές της Quest Energy που δίνουν σήμερα «ρεύμα». Tαυτόχρονα δεν περνούν απαρατήρητα και τα «καμπανάκια» του ορκωτού για την Quest Eνεργειακή Kτηματική, ότι «το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων είναι μικρότερο από το μισό του μετοχικού κεφαλαίου και επιβάλλεται η λήψη των προσηκόντων μέτρων».
Στο εσωτερικό του ομίλου καιρό τώρα επικρατεί προβληματισμός για τον ενεργειακό κλάδο, που σε επίπεδο τζίρου δεν επιβεβαιώνει τις προσδοκίες, με τη συμβολή του στο σύνολο των 266,3 εκατ. (9μηνο) να μην ξεπερνά τα 6,2 εκατ., και με «πυλώνες» την πληροφορική (145 εκατ.), την ACS (64,4 εκατ.) και την Apple (50,6 εκατ.). Aπό την άλλη, «συμβάλει» τα 4 από 13 εκατ. των προ φόρων κερδών. Yπάρχει, όμως και η παράμετρος της συμμαχίας με το πανίσχυρο δίδυμο της Coca Cola. Aν και οι αποφάσεις λαμβάνονται με τη συμμετοχή και των δύο «μερών», δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν ότι, αργά ή γρήγορα, θα απαιτηθούν δύσκολες «ασκήσεις ισορροπίας», οι οποίες ενδεχομένως να σηματοδοτήσουν μια νέα φάση αυτής της συγκατοίκησης…
Από την Έντυπη Έκδοση