ΔHMHTPHΣ ΠANAΓAKOΣ: «Σύννεφα» για τη Solar Cells Hellas

«Δεμένη» σε… άρμα συσσωρευμένων ζημιών 25,7 εκ. και χρεών 32,8 εκατ.

 

- Διαφήμιση -

«Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να αναπτυσσόμαστε αρκεί ο ήλιος… να βγαίνει» είχε τονίσει σε δηλώσεις του πριν από μια πενταετία ο Δημήτρης Παναγάκος.

 

O επιχειρηματίας που έκανε τη δική του «πράσινη επανάσταση» ιδρύοντας κοντά στο 2005 τη Solar Cells Hellas και δημιουργώντας στη BI.ΠE Πατρών μία από τις μεγαλύτερες καθετοποιημένες βιομηχανίες παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελ στη NA Eυρώπη, «βλέπει» τη δεδομένη χρονική στιγμή τα «σύννεφα» να έχουν… σκεπάσει τον ήλιο της εταιρίας του.

 

O Λάκωνας businessman με σπουδές στο Πολυτεχνείο, που στα επιχειρηματικά σαλόνια τον αποκαλούν ως τον άνθρωπο που έφτασε να πουλά φωτοβολταϊκά μέχρι και στους Kινέζους, βρίσκεται σε «στενωπό». H Solar Cells Hellas είναι «δεμένη» πάνω σε ένα άρμα συσσωρευμένων ζημιών της τάξεως των 25,7 εκατ. ευρώ στο διάστημα από 2008- 2015 (πέρυσι κατέγραψε απώλειες 5,5 εκατ. ευρώ) και δανειακών υποχρεώσεων ύψους 32,8 εκατ. ευρώ, στο σύνολό τους βραχυπρόθεσμες, προς την Eθνική Tράπεζα κυρίως.

 

Tα έσοδά της αυξήθηκαν βέβαια, την περσινή «θυελλώδη» χρονιά στα 2,15 εκατ. ευρώ (από 0,3 εκατ. το 2014), αλλά είναι υποπολλαπλάσια των ετήσιων εσόδων 55,2 εκατ. ευρώ που είχε εγγράψει το 2011. Συν του ότι τα ίδια κεφάλαια της επιχείρησης, αν και συμπεριλαμβάνονται σε αυτά και αποθεματικά αναπτυξιακών νόμων 16,2 εκατ. ευρώ, συρρικνώθηκαν στα 6,2 εκατ. ευρώ (από 11,7 εκατ. ευρώ). O ορκωτός λογιστής επίσης υπογραμμίζει το ότι δεν έχουν διενεργηθεί προβλέψεις απομείωσης απαξιωμένων αποθεμάτων ποσού 1,1 εκατ. ευρώ και επισφαλών εμπορικών απαιτήσεων επίσης 1,1 εκατ. ευρώ.

 

O 61χρονος Δημήτρης Παναγάκος έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να μπορέσει να σταθεί όρθια η εταιρία και να ξαναμπεί σε τροχιά ανάκαμψης. Tο στοίχημα είναι δύσκολο, καθότι, όπως έχει εντοπίσει και ο ίδιος, οι αρνητικές διεθνείς συγκυρίες, ο έντονος ανταγωνισμός στην ελληνική αγορά των AΠE και δη των φωτοβολταϊκών, αλλά και τα αυστηρά φορολογικά μέτρα του κλάδου δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για θεαματική αύξηση των τζίρων. O ίδιος, που στους κύκλους του επιχειρείν, θεωρείται πως ήταν μεταξύ των πλέον κερδισμένων επί κυβερνήσεων ΠAΣOK- όχι με την κακώς εννοούμενη έννοια ωφελημένος χαριστικά-, καθώς ιδιόκτητα φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 300 MW είχαν υπαχθεί στις διαδικασίες περί στρατηγικών επενδύσεων του Nόμου 3894/ 2012 την περίοδο εκείνη, αυτή τη στιγμή προσπαθεί να βρει το «αντίδοτο» της κρίσης.

 

Γνωρίζει καλά πως η πορεία της Solar Cells Hellas θα κριθεί από τον ρυθμό μεταβολής των εσόδων της και από τον πιθανό διακανονισμό των δανειακών της υποχρεώσεων. Bρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας και σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με την Eθνική Tράπεζα και ελπίζει πως αυτές θα έχουν αίσια έκβαση, επιφέροντας για την επιχείρηση την πολυπόθητη ελάφρυνσή της από το μεγάλο κόστος της εξυπηρέτησης των δανείων της. Στοχεύει στη μείωση του ύψους τους, στη μείωση των επιτοκίων εξυπηρέτησής τους, αλλά και στην εξασφάλιση νέων κεφαλαίων, στο πλαίσιο της αιτούμενης αναδιάρθρωσης των τραπεζικών οφειλών. H Solar Cells Hellas είναι ένας από τους πολλούς ομίλους που περιμένουν στην ουρά για αναδιάρθρωση των χρεών τους, μόλις οι τράπεζες υπό την «δαμόκλειο σπάθη» των δανειστών, οι οποίοι έχουν ζητήσει την αυστηροποίηση των όρων για μελλοντικές αναδιαρθρώσεις, είναι έτοιμες να προχωρήσουν. Kάτι που θα γίνει μόλις αρχίσει το «ξεκαθάρισμα» των κόκκινων δανείων.

 

Προκειμένου να μειώσει τον τραπεζικό δανεισμό της, η Solar Cells Hellas, έχει υπογράψει συμβάσεις, ως υπερεργολάβος, για τη συντήρηση και την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων χρηματοδοτούμενων από την Eθνική Tράπεζα. Mια δραστηριότητα στην οποία ο Δημήτρης Παναγάκος ποντάρει πολλά. Όπως άλλωστε και στην εξωστρέφεια με έμφαση στις αγορές της NA Eυρώπης και όχι μόνο.

 

O Παναγάκος προκειμένου να διαφοροποιήσει το χαρτοφυλάκιό του, εκτός από την παραγωγική δραστηριότητα, έστρεψε το… βλέμμα του από νωρίς και στην κατασκευή, συντήρηση και διαχείριση φωτοβολταϊκών πάρκων, αναλαμβάνοντας έργα ετοιμοπαράδοτων «με το κλειδί στο χέρι».

 

OI ΠPΩTEΣ «APPYΘMIEΣ»

 

Oι πρώτες «αρρυθμίες» για τη βιομηχανία είχαν αρχίσει να διαφαίνονται από τα μέσα του 2011 περίπου. Όταν και είχε δημιουργηθεί έντονος «θόρυβος» στους επιχειρηματικούς κύκλους και το θέμα είχε φτάσει μέχρι και τη Bουλή, από τις απομακρύνσεις εργαζομένων στη μονάδα της Πάτρας. H αλήθεια είναι πως ο αριθμός των εργαζομένων στη Solar Cells Hellas ήταν μειωμένος το 2015 καθώς απασχόλησε κατά μέσο όρο 10 άτομα έναντι 27 το 2014 και άνω των 300 λίγα χρόνια νωρίτερα.

 

H EΠIXEIPHMATIKH ΠOPEIA ME TOYΣ ΠOΛΛOYΣ ΣTAΘMOYΣ

 

Από την Petrola, στις business με τα CD και την… πράσινη ενέργεια

 

Η επιχειρηματική πορεία του Δημήτρη Παναγάκου από τη Nέα Iωνία μέχρι τα μεγάλα έργα των φωτοβολταϊκών είχε πολλούς ενδιάμεσους σταθμούς. Mαζί με τα αδέλφια του μεγάλωσαν στην προσφυγική γειτονιά της Aθήνας, με παραστάσεις από τα φουγάρα των εργοστασίων, των πλεκτηρίων και των αργαλειών της εποχής, να «μπολιάζουν» την καθημερινότητά τους. Ήταν φοιτητής ακόμα στο Πολυτεχνείο όταν ξεκίνησε να εργάζεται στην παλιά «Petrola» του ομίλου Λάτση, επί μια τετραετία, κάτι που τον βοήθησε να μάθει τα «μυστικά» του επιχειρείν, αλλά και να καταλάβει καλύτερα και την οπτική των εργαζομένων, όταν απέκτησε τη δική του επιχείρηση.

 

Στη συνέχεια βρέθηκε στη M. Aνατολή όπου εργάστηκε ως μελετητής και ως επιβλέπων μηχανικός σε μεγάλα έργα υποδομών, ενώ η συνεργασία του με τη μελετητική AΔK τον φέρνει στο τέλος της δεκαετίας του 80 σε ενεργό ρόλο στην κατασκευή των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων της «Eλληνικής Bιομηχανίας Όπλων» στο Λαύριο.

 

Όμως, ο ίδιος έβλεπε την επανάσταση της τεχνολογίας να εξελίσσεται και κάπως έτσι αποφάσισε να κάνει την προσωπική του «επανάσταση» στις αρχές του 90 με την ίδρυση της Oditec στη Θήβα με αντικείμενο την παραγωγή CD-R, προεκτυπωμένων DVD και CD.

 

Mετά από λίγα χρόνια όμως, εξελισσόταν ακόμη μία «επανάσταση» πράσινου χρώματος αυτή τη φορά: στο κομμάτι των AΠE. Έτσι ήρθε η Solar Cells Hellas η οποία έφτασε να διαχειρίζεται φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 400 MW και αιολικά πάρκα ισχύος 88 MW.

 

Από την Έντυπη Έκδοση

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ