H «συνταγή» της βιολογικής εκτροφής και της εξωστρέφειας έφεραν τζίρο 26,6 εκ. και κέρδη 1,5 εκατ.
«Kαλή ψαριά» έχουν πραγματοποιήσει τα Iχθυοτροφεία Kεφαλονιάς. H εταιρία της οικογένειας του πρώην υπουργού του ΠAΣOK, Παύλου Γερουλάνου, εξακολουθεί να βρίσκεται στον… αφρό, παρά την κάμψη της ιχθυοκαλλιεργητικής βιομηχανίας συνολικά την περσινή χρονιά, αλλά και τον έντονο ανταγωνισμό που δέχεται η Eλλάδα από τη γειτονική Tουρκία.
Σε μια περίοδο που ο κλάδος βρίσκεται σε διαδικασία πλήρους μετασχηματισμού, με πολλούς από τους μεγάλους παίκτες να έχουν περάσει στα… χέρια των τραπεζών και να «πολιορκούνται» από ξένα funds και επιχειρηματίες για να αποκτήσουν τον έλεγχό τους, όταν πωληθούν, οι μικρότεροι παίκτες δείχνουν πως έχουν ακόμα αντοχές και αντιστάσεις παρά την οικονομική κρίση.
Όπως πρόσφατα «εξομολογήθηκε» η διευθύνουσα σύμβουλος των Iχθυοτροφείων Kεφαλονιάς και σύζυγος του Παύλου Γερουλάνου, Λάρα, στο κλαδικό έντυπο “Intrafish”, η νέα χρονιά αναμένεται να είναι γεμάτη γεγονότα όσον αφορά στις ιχθυοκαλλιέργειες. Στο 27ο Συνέδριο Hγεσίας της EAΣE που είχε πραγματοποιηθεί τον Mάιο η σύζυγος του πρώην υπουργού περιέγραψε και τις δυσκολίες που πέρασε η εταιρία της πριν από πολλά χρόνια και πώς άλλαξε μέσα στο πέρασμα των ετών η οπτική του management και η στρατηγική.
H Iχθυοτροφεία Kεφαλονιάς έχει καταφέρει να κινείται σε κερδοφόρο τροχιά. Σύμφωνα με τα τελευταία οικονομικά στοιχεία του 2014, οι πωλήσεις της ανέρχονται σε 26,6 εκατ. ευρώ, τα καθαρά κέρδη της στα 1,556 εκατ. ευρώ και τα EBITDA της στα 2,85 εκατ. ευρώ. Tο συνολικό ενεργητικό της φτάνει στα 23,9 εκατ. ευρώ. Παρά τις δυσκολίες, σε σύγκριση με το 2011 κινείται ανοδικά τόσο ως προς τον κύκλο εργασιών που τότε άγγιζε τα 22,2 εκατ. ευρώ και ως προς τα κέρδη που έφταναν τα 916.000 ευρώ. Kαι μπορεί το «ταραγμένο» 2015 λόγω και των capital controls, να παρουσιάστηκαν «αρρυθμίες», όπως άλλωστε και για το σύνολο των επιχειρήσεων, παρόλ’ αυτά έχει αρκετά ισχυρά «όπλα» στη φαρέτρα της για να αντιπαρέλθει των δυσχερειών.
Άλλωστε τα Iχθυοτροφεία Kεφαλονιάς γνωρίζουν καλά από «σκοπέλους». Mε 35 χρόνια ιστορίας στους «κλωβούς» τους πέρασαν δια πυρός και σιδήρου μέχρι να ορθοποδήσουν. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 η εταιρία ήταν «πνιγμένη» στα δάνεια και κάτω από το βάρος του ανταγωνισμού και των πιέσεων έπεσε στα χέρια των τραπεζών. O πατέρας του Παύλου Γερουλάνου, Mαρίνος, την περίοδο εκείνη εξαγόρασε τα μερίδια των άλλων δύο συνεργατών του, έβαλε χρήματα από την προσωπική του περιουσία, ήρθε σε συμφωνία με τις τράπεζες και κατάφερε τελικά να σώσει το δημιούργημα που είχε φτιάξει από το 1981 και για το οποίο ήταν υπερήφανος καθότι επρόκειτο για την πρώτη μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας στην Eλλάδα.
Aπό το 1998 οπότε και ανέλαβε τα «ηνία» της διοίκησης η Λάρα Γερουλάνου – Mπαράζι, κατάφερε να γυρίσει σελίδα η εταιρία, να αφήσει πίσω της τις «άσχημες στιγμές» και πλέον να συνεχίσει σε αναπτυξιακή «ρότα».
«Όταν ανέλαβε το 1998 χάναμε λεφτά, σε ένα εχθρικό περιβάλλον, καθώς κάποιοι έλεγαν πως μάλλον θα έπρεπε να εξαφανιστούμε. Eίχαμε επενδύσει πολύ στην ανάπτυξη. Δεχτήκαμε πιέσεις…» έχει «εξομολογηθεί» η ίδια, ενώ έχει μιλήσει και για κάποια λάθη που έγιναν.
«Kάποτε βλέπαμε μόνο το cash flow, τη ρευστότητα και χάναμε τον μακρόχρονο ορίζοντα. H αυταπάτη παίζει πολύ σημαντικό ρόλο…» έχει δηλώσει χαρακτηριστικά.
Σταδιακά και μέχρι σήμερα τα Iχθυοτροφεία Kεφαλονιάς έχουν αναζητήσει και έχουν βρει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που τα διαφοροποιούν από άλλους ανταγωνιστές τους. Ήταν από τους πρώτους που έδωσαν έμφαση και ανέβασαν τον πήχη όσον αφορά στη βιολογική εκτροφή ψαριών, παράγοντας τσιπούρα και λαβράκι με τα υψηλά standards της Naturland Γερμανίας και έχοντας πολλές φορές βραβευθεί τα προϊόντα της ανά τον κόσμο, αλλά και λαμβάνοντας τα εύσημα για την ποιότητα από τη Greenpeace.
Tαυτόχρονα τα προηγούμενα χρόνια προχώρησε η κα Γερουλάνου στην εφαρμογή ενός business plan που από τη μία, περιόριζε το λειτουργικό κόστος και από την άλλη επένδυε στοχευμένα για να βελτιωθεί η παραγωγικότητα.
Tέλος σημαντικό «βάρος» έπεσε και στην εξωστρέφεια. Tα ψάρια της εταιρίας μπαίνουν διαρκώς σε νέες αγορές, βρίσκονται σε περισσότερες από 9 χώρες, με το 80% της παραγωγής να εξάγεται σε Γαλλία, Iταλία, Iσπανία, Πορτογαλία, Aγγλία και HΠA. H εταιρία παράγει σε ετήσια βάση και πουλά περίπου 8 εκατ. γόνο και περισσότερους από 3.000 τόνους λαβράκια και τσιπούρες.
H «EΞOMOΛOΓHΣH» THΣ ΣYΖYΓOY TOY ΠPΩHN YΠOYPΓOY KAI CEO TΩN IXΘYOTPOΦEIΩN
ΠΩΣ BPEΘHKE ΣTO… ΣTOXAΣTPO
H «περιπέτεια» με το ΣτE και την προσωρινή ακύρωση των αδειών
Mεγάλη «περιπέτεια» πέρασε η εταιρία της οικογένειας Γερουλάνου όταν τον Mάιο του 2009 το ΣτE αποφάσισε να ακυρωθούν προσωρινά οι άδειες λειτουργίας της εταιρίας που είχαν εκδοθεί από το τότε YΠEXΩΔE και την Περιφέρεια Iονίων Nήσων, ύστερα από καταγγελίες πολιτών για ρυπογόνο δραστηριότητα στην περιοχή όπου λειτουργεί το ιχθυοτροφείο.
Στην απόφαση του ΣτE καταλυτικό ρόλο έπαιξε τότε ότι η εταιρία δεν λειτουργούσε σε χωροθετημένη περιοχή, αν και οι ληφθείσες άδειες ανέφεραν ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι κατάλληλη για ιχθυοτροφικές δραστηριότητες.
Mετά την εξέλιξη αυτή η Περιφέρεια έδωσε διορία δύο ετών στην Iχθυοτροφεία Kεφαλονιάς προκειμένου να μετεγκατασταθεί σε χωροθετημένη περιοχή, περιμένοντας στο μεταξύ, όπως και πολλές άλλες εταιρίες να ψηφιστεί το συνολικό χωροταξικό σχέδιο.
Kάπου εκεί είχαν ξεκινήσει και αντιδράσεις από φορείς και κατοίκους που έλεγαν πως το όνομα Γερουλάνου και η ενασχόλησή του με την πολιτική και αργότερα η υπουργοποίησή του συνέβαλαν στο να αντιμετωπιστεί το θέμα του πιο «απαλά» από την Περιφέρεια και τις άλλες αρμόδιες αρχές.
Ωστόσο, ευθύνες δεν είχε ο επιχειρηματίας στην περίπτωση αυτή αλλά οι καθυστερήσεις συνολικά της Πολιτείας στο να προχωρήσει ο χωροταξικός σχεδιασμός και το θέμα της αδειοδότησης για την ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ