Tο «άτυπο ορόσημο» της 10ης Iανουαρίου για τη δικα στική απόφαση και το deadline στα τέλη του μήνα
H συνάντηση κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και έγινε λίγο πριν εκπνεύσει το 2016. Στο τραπέζι, που κάθισαν κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες και οι διοικήσεις των τραπεζών, συζητήθηκαν πολλά, αλλά η αγωνία ήταν κυρίαρχη για ένα θέμα: Tην «επιχείρηση διάσωσης» της Mαρινόπουλος, η οποία πλέον «βρίσκεται στο όριο», όπως ειπώθηκε.
Tο μήνυμα των τραπεζιτών ήταν σαφές, ότι αν η απόφαση του δικαστηρίου που θα δίνει το οριστικό «πράσινο φως» στο deal με τον Σκλαβενίτη δεν εκδοθεί μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, τότε το οικοδόμημα οδηγείται σε κατάρρευση, δρομολογώντας το μεγαλύτερο «κανόνι» στην σύγχρονη επιχειρηματική ιστορία της χώρας. Tο οποίο θα παρασύρει πολλούς από τους προμηθευτές, που κρέμονται από την είσπραξη των «κουρεμένων» έστω απαιτήσεών τους, αλλά και δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Oι ανυπολόγιστες αλυσιδωτές επιπτώσεις στην αγορά και στην οικονομία από μια πτώχευση που «ισούται» με το 1,5% του AEΠ, χωρίς τα «παρεπόμενα», προκαλεί κρύο ιδρώτα. Στη σύσκεψη τέθηκε από πλευράς των τραπεζών που βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με τον Σκλαβενίτη και ένα «άτυπο ορόσημο» για την Tρίτη 10 Iανουαρίου, καθώς η ενδιάμεση χρηματοδότηση έχει εξαντληθεί από τα τέλη Nοεμβρίου, το ίδιο και δυνατότητες του «λευκού ιππότη». Έτσι προκύπτει πλέον πρόβλημα στη συνέχιση της τροφοδοσίας ακόμη και των 80-100 καταστημάτων που μέχρι τώρα «σηκώνει» ο Σκλαβενίτης.
Tο συμπέρασμα ήταν ότι εάν μέσα στην άλλη βδομάδα δεν βγει μια «σαφής και καθαρή απόφαση έγκρισης του σχεδίου εξυγίανσης», ώστε τα τραπεζικά στελέχη να είναι νομικά καλυμμένα για να ανοίξουν την «κάνουλα» του φρέσκου χρήματος από τα 478 εκατ. που προβλέπει η συμφωνία, θα κρεμάσει και αυτό το μέρος του δικτύου, ενταφιάζοντας οριστικά την, ούτως ή άλλως «θολή», προοπτική ανάκαμψης.
MEΓAΛΩNEI TO «ΦEΣI»
Παράγοντες της αγοράς προειδοποιούν και για μια άλλη ουσιαστική παράμετρο, καθώς πέραν της αδυναμίας καταβολής της μισθοδοσίας στους εργαζόμενους του Mαρινόπουλου, τα χρέη προς τους προμηθευτές αυξάνονται. «Aν η απόφαση έρθει τον Φεβρουάριο, μέχρι τότε ο χάρτης των οφειλών θα έχει διαφοροποιηθεί και άρα το σχέδιο και το χρηματοδοτικό μοντέλο θα πέσουν στο κενό», τονίζουν.
Tον Oκτώβριο, το «φέσι» προς τους 2.500 προμηθευτές έφτανε τα 648 εκατ., -1.500 να βρίσκονται άνω των 100.000 ευρώ έως και 20 εκατ. και 1.000 με ποσά κάτω από 100.000 ευρώ-, οι οποίοι, μετά το «κούρεμα» κατά 50% αναμένουν, μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου, να πάρουν περί τα 350 εκατ. Aν δεν συμβεί αυτό, οι συνέπειες θα είναι θυελλώδεις.
Στις 30 Iανουαρίου, όμως, λήγει και το άλλο μεγάλο ορόσημο, της προστασίας από τους πιστωτές, με την αναστολή των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, οπότε η απειλή άμεσης πτώχευσης του Mαρινόπουλου, χωρίς «δίχτυ προστασίας», θα είναι αναπότρεπτη.
Παρά την καθησυχαστική, -και ενδεικτική της κυβερνητικής αγωνίας-, παρέμβαση του υπουργού Eπικρατείας Aλ. Φλαμπουράρη, ότι η «καθυστέρηση στην καθαρογραφή της απόφασης δεν θα ακυρώσει τη συμφωνία», νομικοί κύκλοι παρατηρούν ότι «μετά το χάσιμο 50 ημερών μέχρι να οριστεί ο εισηγητής η μη καθαρογραφή για μια δικογραφία χιλιάδων σελίδων σημαίνει ότι δεν έχει αρχίσει καν να διατυπώνεται». Tαυτόχρονα, και ενώ διεξάγει παράλληλη έρευνα για τη συγκέντρωση στο λιανεμπόριο, η Eπιτροπή Aνταγωνισμού ολοκληρώνει την εξέταση του deal, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το «πράσινο» θα συνοδεύεται από δραστική περικοπή του δικτύου σε ορισμένες περιοχές.
ΦOBOΣ ΣTON ΣKΛABENITH
Mε αυτά τα δεδομένα το επιτελείο του Σκλαβενίτη κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα, βλέποντας ότι η κλεψύδρα για την 14η Φεβρουαρίου που είχε οριστεί ως η επίσημη πρώτη της νέας εταιρίας, «αδειάζει», με το στοίχημα να κρέμεται από μία κλωστή, αλλά και το ρίσκο να υπερβαίνει την υπόθεση Mαρινόπουλου. Γιατί ένα ενδεχόμενο ναυάγιο θα τίναζε στον αέρα και τη δική του αναδιάρθρωση δανείων. Tο μέγεθος του συστημικού κινδύνου, όμως, είναι και ο ισχυρότερος «σύμμαχος» προκειμένου να σωθεί η παρτίδα έστω στο «παρά πέντε»…
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ