Tην επόμενη εβδομάδα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Μιχάλης Τσαμάζ θα ταξιδέψει στο Βουκουρέστι έχοντας στις αποσκευές του την αποτίμηση της Rom Telecom.
Ο επικεφαλής του ΟΤΕ θα συναντηθεί με στελέχη της ρουμανικής κυβέρνησης η οποία έχει διαμηνύσει εδώ και έξι μήνες ότι επιθυμεί να πωλήσει το 46% που κατέχει στη Rom Telecom. Ο ΟΤΕ, κάτοχος του 54%, έχει το δικαίωμα της πρώτης άρνησης σε περίπτωση πώλησης του ποσοστού που ελέγχει η ρουμανική κυβέρνηση.
Από τον Δεκέμβριο του 2010, που οι Ρουμάνοι γνωστοποίησαν την επιθυμία τους να απεμπλακούν από το 46%, απευθύνθηκαν ως όφειλαν στον ΟΤΕ αλλά η διοίκηση του οργανισμού έλαβε ως σήμερα δύο παρατάσεις – με τη δεύτερη να λήγει στις 17 Μαΐου – για να απαντήσει στο ερώτημα των Ρουμάνων σχετικά με το πόσα δίνει για το 46%.
Σε ανύποπτο χρόνο ο υπουργός τηλεπικοινωνιών της Ρουμανίας είχε αποτιμήσει το 46% της Rom Telecom στο 1 δισ. ευρώ, ανέβαζε δηλαδή την αξία του 100% της ρουμανικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών στα 2,2 δισ. ευρώ, όταν σήμερα ολόκληρος ο ΟΤΕ αποτιμάται στο ΧΑ στα 3,4 δισ. ευρώ.
Η διοίκηση του ΟΤΕ ζήτησε από σύμβουλο να διενεργήσει την αποτίμηση της ρουμανικής εταιρείας και την επόμενη εβδομάδα ο κ. Τσαμάζ θα ανακοινώσει στους Ρουμάνους την προσφορά του ΟΤΕ.
Από τον οργανισμό κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους σχετικά με το τίμημα που θα προσφέρουν και δεν σχολιάζουν τα ποσά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, τα οποία κάνουν λόγο για τίμημα κοντά στα 400 εκατ. ευρώ.
Έμπειροι παρατηρητές αναφέρουν ότι αυτή την περίοδο δεν αποτελεί προτεραιότητα για τον ΟΤΕ η απόκτηση του 100% της Rom Telecom, αφού ελέγχει την πλειοψηφία και ασκεί και τo management. Aν ο ΟΤΕ δεν αγοράσει το 46% η δεύτερη επιλογή της ρουμανικής κυβέρνησης είναι να διαθέσει το 46% στο Χρηματιστήριο.
Εν τω μεταξύ, τα μεγέθη της Rom Telecom έχουν επηρεαστεί σημαντικά από την ύφεση που πλήττει και τη Ρουμανία καθώς ο τηλεπικοινωνιακές ανάγκες έχουν υποχωρήσει ως απόρροια της μειωμένης κατανάλωσης και της υψηλής ανεργίας.
Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011 ο κύκλος εργασιών της Rom Telecom υποχώρησε κατά 10,9% στα 166,3 εκατ. ευρώ. Τα ebitda διαμορφώθηκαν στα 22,2 εκατ. ευρώ (-62,6%) και το καθαρό αποτέλεσμα ήταν ζημιογόνο κατά 16,7 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 13,3 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2010.
Η μείωση στο τρίμηνο για τις παραδοσιακές υπηρεσίες φωνής διαμορφώθηκε στο 16,7%. Στο τέλος του τριμήνου η Rom Telecom, στην οποία απασχολούνται περί τα 8.200 άτομα, είχε 2.572.887 γραμμές σταθερής τηλεφωνίας (-5,1% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2010), 1.062.325 συνδρομητές DSL (+24,5%) και 1.064.710 συνδρομητές τηλεόρασης (+14,9%).
Η διοίκηση του ΟΤΕ ακολουθεί επιθετική τιμολογιακή πολιτική στη Ρουμανία και έχει επικεντρώσει τις προσπάθειές της στη μείωση του λειτουργικού κόστους.