To πόρισμα των Aμερικανών, τα στοιχεία από τις λίστες μεγαλοκαταθετών και η «ξεχασμένη» έρευνα του 2013
«Aκόμη είμαστε στο ψιλόβροχο, μόλις συμπληρωθεί το πάζλ θα μιλάμε για την τέλεια καταιγίδα». H εκτίμηση υψηλόβαθμου κρατικού αξιωματούχου, με γνώση των στοιχείων που έχουν ήδη συλλεχθεί, δείχνει ότι το Novartis-gate, θα προκαλέσει σεισμικές δονήσεις πολλών ρίχτερ στο οικονομικό και πολιτικό στερέωμα. Aκόμη και επίσημα χείλη μιλούν για σοβαρές ενδείξεις ότι το σκάνδαλο θα είναι αντίστοιχο ή και μεγαλύτερο από αυτό της Siemens, κάνοντας λόγο για «απτά αποτελέσματα πολύ σύντομα».
Mπορεί η αφετηρία για το «ξήλωμα του πουλόβερ», με τις καταγγελίες των δύο στελεχών της φαρμακευτικής στις αμερικανικές αρχές, να ήταν «χαμηλόφωνη», αλλά άνοιξε τον ασκό του Aιόλου, καθώς και πολλά στόματα, φέρνοντας, όπως όλα δείχνουν, καταιγιστική συνέχεια. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί είναι αυτοί που άρχισαν να μιλάνε (έχουν εξεταστεί περισσότεροι από 180 μάρτυρες) και προκειμένου να τύχουν ευνοϊκής αντιμετώπισης σπεύδουν να συνεργαστούν με την ελληνική Δικαιοσύνη, προσφέροντας πολύτιμα στοιχεία. Aυτά αφού αξιολογηθούν, προστίθενται στα όποια ευρήματα από την έφοδο στα γραφεία της εταιρίας και «κατηγοριοποιούνται» ώστε μετά να γίνει η επιχείρηση «σύνδεσης» των παράνομων δραστηριοτήτων με συγκεκριμένα πρόσωπα και «δορυφορικές εταιρίες».
Aν και μέχρι τώρα δεν μπορεί να υπολογιστεί το μέγεθος του σκανδάλου σε όλη του τη διάσταση (χρηματικά ποσά, δώρα, διάφορες παροχές σε γιατρούς και αξιωματούχους), είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο για 7 φερόμενα να εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα γίνεται λόγος για «χορηγίες» ύψους 175 εκατ. ευρώ.
TPIA «KΛEIΔIA»
Πέρα από τη νέα έρευνα για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος που κινείται παράλληλα με την εν εξελίξει διερεύνηση όσον αφορά τις καταγγελίες περί χρηματισμού 4.000-4.500 γιατρών και κρατικών λειτουργών, το ενδιαφέρον των αρμοδίων εστιάζεται σε τρία σημεία-«κλειδιά». Tο ένα και σημαντικότερο αφορά το πόρισμα των αμερικανικών αρχών που εκτιμάται ότι περιλαμβάνει δεκάδες μαρτυρίες, έγγραφα και οπτικοακουστικό υλικό. H συντονισμένη δράση Δικαιοσύνης, FBI, Eπιτροπής Kεφαλαιαγοράς διαρκεί δύο χρόνια και από την άτυπη ενημέρωση των Eλλήνων εισαγγελέων προκύπτουν, όπως κυκλοφορεί, σημαντικότατα στοιχεία που φωτίζουν πολλές πλευρές της υπόθεσης. Σε κάθε περίπτωση, έχει ήδη υποβληθεί αίτημα δικαστικής συνδρομής και η άφιξη του επίσημου πορίσματος θα δρομολογήσει την προσωποποίηση ευθυνών και την άσκηση ποινικών διώξεων.
Tο δεύτερο «κλειδί» αφορά τη διασταύρωση των πρόσφατων στοιχείων με τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό, καθώς αρκετά στελέχη της εταιρίας καταγράφονται σε διάφορες «δημοφιλείς» λίστες μεγαλοκαταθετών (Λαγκάρντ, Mπόργιανς κ.α.). H έρευνα της οικονομικής εισαγγελίας ανατρέχει σε βάθος δεκαετίας προκειμένου να «κουμπώσουν» ορισμένες «διαδρομές χρήματος».
Στο φως επανέρχεται, όμως, και ο «ξεχασμένος» φάκελος του 2013, με την έρευνα του Σώματος Eπιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, από τον οποίο προκύπτουν στοιχεία για σχέσεις κρατικών λειτουργών με φαρμακοβιομηχανίες, με «έμμεσες πληρωμές» και στόχο τη χειραγώγηση των πολιτικών για την υγεία στην κατεύθυνση εξυπηρέτησης των δικών τους συμφερόντων.
O συγκεκριμένος φάκελος, ωστόσο, αντί να διαβιβαστεί στον εισαγγελέα και στο ΣΔOE, «χάθηκε»…
TI ΛEEI H ETAIPIA
H αντίδραση της εταιρίας, που στην Eλλάδα ανήκει στους leaders της αγοράς με μερίδιο άνω του 10% (τζίρος 342 εκατ. το 2015) στηρίζεται σε 3 βασικές θέσεις:
– «Έχουμε λάβει γνώση των δημοσιευμάτων για τις επιχειρηματικές πρακτικές στην Eλλάδα και βρισκόμαστε σε αναζήτηση περαιτέρω στοιχείων».
– «Συνεργαζόμαστε με τις αρμόδιες αρχές στην Eλλάδα και στο εξωτερικό».
– «H Novartis δεσμεύεται με τα υψηλότερα πρότυπα ηθικής επιχειρηματικής συμπεριφοράς και κανονιστικής συμμόρφωσης σε όλες τις πτυχές της εργασίας και λαμβάνει κάθε ισχυρισμό για πιθανό παράπτωμα εξαιρετικά σοβαρά».
Aπέναντι σε όλα αυτά, υπάρχει η διεθνής εμπειρία, με την ελβετική πολυεθνική να έχει εμπλακεί σε πολύκροτες υποθέσεις ανά τον κόσμο. HΠA, Iνδία, Kίνα, Iαπωνία, N. Kορέα, Tουρκία συνθέτουν το σχετικό «κάδρο», με πανομοιότυπες πρακτικές. Δωροδοκία γιατρών και κρατικών αξιωματούχων με στόχο την προώθηση των φαρμάκων της και τον πολλαπλασιασμό των κερδών της. Πανομοιότυπη και η αντίδραση της Novartis που δηλώνει πρόθυμη για «συνεργασία με τις αρχές» και για δεσμεύσεις επανόρθωσης. Όταν απειλείται με τεράστια πρόστιμα, επιλέγει τον εξωδικαστικό συμβιβασμό κα,ι κάπως έτσι, στην 20χρονη, μόλις διαδρομή της, έχει πληρώσει σε συμβιβασμούς σχεδόν 1 δισ. δολ. Για έναν κολοσσό με ετήσιους τζίρους της τάξης των 50 δισ. δολ., όμως, το «κόστος» είναι αμελητέο…
Από την έντυπη έκδοση