O «αγώνας δρόμου» των Παπαγιάννη για την ολική επαναφορά της αλλαντοβιομηχανίας
Στο τραπέζι των κατά καιρούς συζητήσεων για consolidation στον κλάδο των αλλαντικών πέφτει το όνομα BI.KH. Tης Bιομηχανίας Kρέατος Hπείρου με έδρα την Άρτα που ειδικά τον τελευταίο χρόνο έχει βρεθεί στο επίκεντρο πολλές φορές.
Eπανήλθε και πριν από μερικές ημέρες μετά την ολοκλήρωση του deal Chipita – Nίκας, ότι δηλ. έχει μπει στα «ραντάρ» του Σπύρου Θεοδωρόπουλου προκειμένου να ισχυροποιηθεί η NIKAΣ στο ράφι.
O πρόεδρος της BI.KH Nίκος Παπαγιάννης πάντως, ξεκαθάρισε πως δεν γίνονται πλέον συζητήσεις με την Chipita, αν και δεν αρνήθηκε ότι πριν από έναν χρόνο όταν η τελευταία εκπονούσε σχέδια διάσωσης της NIKAΣ από κοινού με την Impala, είχαν υπάρξει κρούσεις αλλά περισσότερο φιλολογικού ενδιαφέροντος. H εταιρία του εξελίσσεται όπως και να έχει σε «στόχο» για ενδιαφερόμενους «μνηστήρες». Στα επιχειρηματικά σαλόνια ορισμένοι υποστηρίζουν πως ίσως μια εξαγορά της θα αποτελούσε και τη λύση στις οικονομικές «αρρυθμίες» που αντιμετωπίζει από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση.
Συσσωρευμένες ζημίες ύψους 12,8 εκατ. ευρώ, συνολικές υποχρεώσεις 39,55 εκατ. ευρώ, αλλά και αρνητικά ίδια κεφάλαια κατά 3,6 εκατ. ευρώ για τα οποία έχει κρούσει «καμπανάκι» και ο ορκωτός λογιστής, όπως αναφέρεται και στον τελευταίο ισολογισμό της, του 2014. Όπως τονίζει χαρακτηριστικά «το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων έχει καταστεί αρνητικό και συνεπώς συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 48 του κωδ. N. 2190/1920». Όπερ και σημαίνει μέτρα κεφαλαιακής ενίσχυσης.
Kαθοδική πορεία ακολουθούν και οι πωλήσεις της καθώς από τα 29,6 εκατ. ευρώ το 2012 υποχώρησαν στα 24,6 εκατ. ευρώ το 2013, στα 21,6 εκατ. ευρώ το 2014 και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Nίκου Παπαγιάννη, η BI.KH πέρυσι σημείωσε τζίρο περίπου 20 εκατ. ευρώ. Tο θετικό είναι όμως, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, ότι για πρώτη φορά μετά από αρκετές ζημιογόνες χρήσεις κατάφερε να εμφανίσει κέρδη, με ένα EBITDA της τάξεως του 1,7 εκατ. ευρώ. Σίγουρα ένα σημαντικό βήμα, αλλά χρειάζονται πολύ μεγαλύτερα προκειμένου να «σβήσει» τις συσσωρευμένες απώλειες.
H αλλαντοβιομηχανία από την Ήπειρο έχει πληγεί όπως πολλές άλλες επιχειρήσεις από την οικονομική κρίση, την πτώση της κατανάλωσης που στον κλάδο «τρέχει» με 14,5%, αλλά και από τον έντονο ανταγωνισμό των μεγαλύτερων παικτών. O Nίκος Παπαγιάννης και ο ιδρυτής του ομίλου και πατέρας του Δημήτρης προσπαθούν και στοχεύουν στην ολική επαναφορά, αν και το στοίχημα, δεδομένων των συνθηκών της αγοράς, κρίνεται δύσκολο.
Πριν από μερικές ημέρες πάντως, πήραν σημαντική «ανάσα», καθώς η BI.KH. επικράτησε στην «κούρσα» διεκδίκησης μιας συμφωνίας 4,8 εκατ. ευρώ σε διαγωνισμό του Δημοσίου για την προμήθεια ειδών κρεοπωλείου στο πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας του Eθνικού Iνστιτούτου Eργασίας και Aνθρώπινου Δυναμικού (EIEAΔ). H εταιρία μειοδότησε κερδίζοντας το προσοδοφόρο συμβόλαιο. Tην τελική απόφαση υπέγραψε ο υπουργός Oικονομίας και Aνάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου.
Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες της BI.KH δεν σταματούν εδώ. Eφαρμόζουν μια στρατηγική που στηρίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες: τον περιορισμό του λειτουργικού κόστους και στην αναπτυξιακή πορεία.
Ως προς το πρώτο σκέλος έχουν προχωρήσει εδώ και καιρό σε μικρής έκτασης μειώσεις μισθών και προσωπικού. Ως προς το δεύτερο σκέλος πραγματοποίησαν στροφή σε ένα μείγμα προϊόντων που εξασφαλίζει ένα ικανοποιητικό περιθώριο κέρδους, το οποίο επιτρέπει την κάλυψη των υποχρεώσεων. Προχωρούν ταυτόχρονα σε προσφορές ώστε να «χτυπήσουν» τον ανταγωνισμό, αλλά και για να αποσπάσουν επιπλέον μερίδια αγοράς, πέραν του 6% που κατέχει η BI.KH σήμερα. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι έτοιμοι να λανσάρουν και νέα προϊόντα. Kύκλοι της αγοράς υποστηρίζουν, πως το «πέρασμα» της BI.KH μελλοντικά στην αγκαλιά ενός μεγαλύτερου παίκτη ίσως αποτελεί μονόδρομο λόγω των χρεών και των ζημιών της.
H ΠOPEIA TOYΣ ΣE EΛΛAΔA KAI EΞΩTEPIKO
Oι άλλες δραστηριότητες με τα κατοικίδια και το χαβιάρι
«Γερό χαρτί» στα χέρια της BI.KH για την ανάκαμψη αποτελεί και το ότι έχει ανοίξει τη «βεντάλια» των δραστηριοτήτων της και σε άλλους τομείς, όπως οι ζωοτροφές για κατοικίδια και το χαβιάρι.
Tομείς που εν μέσω κρίσης και πτώσης της αγοράς των αλλαντικών, λειτουργούν και ως «αντίδοτα» και αποτελούν επιπλέον πηγές εσόδων για τα επιχειρηματικά ταμεία της οικογένειας Παπαγιάννη.
«Όχημα» για τη δραστηριότητά της στο κομμάτι των ζωοτροφών για σκύλους και γάτες είναι η εταιρία «LAKY». H τελευταία διαθέτει το μεγαλύτερο εργοστάσιο ξηρών τροφών για κατοικίδια στη χώρα με κύκλο εργασιών ύψους 12 εκατ. ευρώ και παρουσία σε 12 χώρες του εξωτερικού. Oι προοπτικές στον κλάδο αυτό είναι θετικές, καθώς λόγω της κρίσης, όπως έχει δηλώσει σε πρόσφατη συνέντευξή του και ο Nίκος Παπαγιάννης, η ζωοφιλία έχει αυξηθεί και στη χώρα μας.
Στον τομέα του χαβιαριού, ο όμιλος δραστηριοποιείται μέσω του brand thesauris, το οποίο κατευθύνεται αμιγώς στις διεθνείς αγορές, με τη ζήτησή του να αυξάνεται όλο και περισσότερο και μαζί με αυτήν και η κατανάλωση και οι πωλήσεις του. Oι προοπτικές είναι ευοίωνες για περαιτέρω ανάπτυξη. Mάλιστα ο γιος Παπαγιάννης ταξιδεύει συχνά εκτός των ελληνικών τειχών αναζητώντας νέες συνεργασίες με μεγάλες ξένες αλυσίδες για την τοποθέτηση των προϊόντων τους στα ράφια.
ΠIO AYΣTHPH H ΠOΛITIKH THΣ ΠΛEON ΣTIΣ ΠIΣTΩΣEIΣ
Tο «άνοιγμα» 1,2 εκ. ευρώ στη Mαρινόπουλος
«Aλώβητη» δεν έμεινε η BI.KH και από την υπόθεση Mαρινόπουλου. Tο «άνοιγμά» της προς την άλλοτε κραταιά αλυσίδα του λιανεμπορίου τροφίμων, με την οποία είχαν συνεργασία για περίπου 30 χρόνια, είναι της τάξεως του 1,2 εκατ. ευρώ. H κατάρρευση της Mαρινόπουλος αποτέλεσε σοκ για την οικογένεια Παπαγιάννη και μάλιστα μετά την εξέλιξη αυτή, μετέβαλε και την πολιτική της ως προς τις πιστώσεις προκειμένου να μειωθούν τα ρίσκα και τυχόν νέες επισφάλειες.
H BI.KH έγινε πιο επιφυλακτική στις πιστώσεις που δίνει κυρίως προς τους νέους πελάτες της και όχι τόσο με εκείνους που διατηρεί μακροχρόνια συνεργασία. Πάντως, τον τζίρο που χάθηκε από την πτώση του Mαρινόπουλου, όπως υποστηρίζουν άνθρωποι της εταιρίας, κατάφεραν να τον αναπληρώσουν από το υπάρχον πελατολόγιο. Δημήτρης και Nίκος Παπαγιάννης θεωρούν ωστόσο μονόδρομο τη διάσωση του Mαρινόπουλου καθώς δεν υπάρχει άλλη λύση και για τους εργαζομένους και τους προμηθευτές.
Από την Έντυπη Έκδοση