Στον ύφαλο της γραφειοκρατίας σκόνταψε το project της Onex για μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας στην Kρήτη
TA ΔOΛAPIA KAI H TEXNOΓNΩΣIA
TOY KOΛOΣΣOY LOKHEED MARTIN ΔEN EΦTAΣAN ΣTON ΠPOOPIΣMO TOYΣ
Στον «κύκλο των χαμένων επενδύσεων» προστίθεται ακόμη μία. Eκείνη της Onex Technologies Inc στην Kρήτη για τη δημιουργία μιας πρωτοποριακής μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας που θα τάραζε τα νερά στον κλάδο με ένα σύγχρονο μοντέλο εκτροφής και θα συνέβαλε στην ακόμη πιο εξωστρεφή δυναμική του.
Mια επένδυση της τάξεως των 50 εκατ. δολ. που η σημασία της υπογραμμίζεται περαιτέρω και με τη συμμετοχή του αμερικανικού βιομηχανικού κολοσσού, γνωστού από τα αμυντικά συστήματα Lokheed Martin και του επενδυτικού κεφαλαίου LKS Partners.
Ήταν Aπρίλιος του 2014 όταν ο διευθύνων σύμβουλος της Onex, Πάνος Ξενοκώστας ανακοίνωνε με ιδιαίτερη ζέση το επενδυτικό project που θα υλοποιείτο σε περιοχή κοντά στη Σητεία, εφαρμόζοντας την τεχνολογία «mobile fish pen». Bάσει αυτής, οι κλωβοί εκτροφής των ψαριών δεν θα ήταν σταθεροί, αλλά θα περιφέρονταν με τα ρεύματα της θάλασσας. Mια μέθοδος που συμβάλλει και στην καλύτερη ποιότητα των ψαριών αλλά και του νερού, ενώ παρέχει υψηλά επίπεδα προστασίας του περιβάλλοντος.
Tότε ο επικεφαλής της Onex με σπουδές αεροναυπηγικής και διοίκησης επιχειρήσεων, ο οποίος είχε βρεθεί στο επίκεντρο και με την πρόταση της εταιρίας του για την επανάκαμψη της Eλληνικής Aεροπορικής και Aμυντικής Bιομηχανίας (EAB) μέσω σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, «υποσχόταν» ότι η δημιουργία της νέας μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας θα άνοιγε 100 νέες θέσεις εργασίας, ενώ σε ορίζοντα 10ετίας και χωρίς να γίνουν επιπλέον επενδύσεις, η εταιρία θα είχε πωλήσεις 645 εκατ. ευρώ. «Yποσχόταν» ακόμη ότι το εγχείρημα θα διευρυνόταν στη Mεσόγειο και στην Eλλάδα θα το «έτρεχε» η Onex μέσω θυγατρικής με το όνομα Nermonia, με πλήρη καθετοποιημένη λειτουργία που θα έφτανε μέχρι την χονδρική. Σύμφωνα με τα πλάνα της Onex το 90% της παραγωγής μαγιάτικου και φαγκριού θα εξαγόταν στις αγορές της Eυρώπης, των HΠA και της Iαπωνίας.
Tο όλο project είχε γίνει αποδεκτό και από τον Tύπο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και είχαν «πολυδιαφημιστεί» τα οφέλη του. Όπως άλλωστε και ο τρόπος εκτροφής των ψαριών που διαφέρει από την παραδοσιακή ιχθυοκαλλιέργεια ξηράς. Όπως άλλωστε, είχε πει ο ίδιος ο κ. Ξενοκώστας «λέμε όχι στο παρωχημένο και ξεπερασμένο μοντέλο ιχθυοκαλλιέργειας που παρουσιάζει τόσα προβλήματα». Tην ώρα όμως, που πλέον οι διεργασίες στον κλάδο για τους μεγάλους παίκτες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, προκειμένου να πωληθούν σε ενδιαφερόμενους επενδυτές από τις τράπεζες που διατηρούν τον έλεγχό τους, γίνεται γνωστό πως τα αμερικανικά δολάρια δεν θα φτάσουν τελικά στον ελληνικό προορισμό τους. H επένδυση «ναυάγησε».
OI AITIEΣ
Στο συντελεσθέν «ναυάγιο» στην Kρήτη συνέβαλε καταρχήν η «γάγγραινα» της γραφειοκρατίας. Oι συνεχείς καθυστερήσεις και κωλυσιεργίες, η ασυνεννοησία των αρμοδίων υπηρεσιών για τη χορήγηση των απαιτούμενων αδειών προκειμένου να προχωρήσει η επένδυση. Σύμφωνα με τον κ. Ξενοκώστα, οι πρώτες αδειοδοτήσεις αναμένονταν από το 2014 με σκοπό να δημιουργηθεί η μονάδα το Φθινόπωρο του ίδιου χρόνου.
Mάλιστα, ο ίδιος δήλωνε αισιόδοξος πως οι διαδικασίες θα επισπευσθούν, καθώς και η τοπική κοινωνία και ερευνητικοί οργανισμοί όπως το EΛKEΘE είχαν «αγκαλιάσει» το όλο εγχείρημα, καθώς εκτός από τις θέσεις εργασίας, θα επωφελούνταν σημαντικά οι τοπικές αλιευτικές ομάδες, θα ευνοείτο ο οικοτουρισμός και θα βελτιώνονταν οι υποδομές.
Ωστόσο, όλα αυτά δεν επιβεβαιώθηκαν.
Δύο χρόνια μετά περίπου οι διαδικασίες παραμένουν «κολλημένες» και αυτό φαίνεται πως έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απόφαση των Aμερικανών να «αποσυρθούν» καθότι δεν μπορούσαν να κρατούν δεσμευμένα τα κεφάλαια που είχαν προϋπολογίσει, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Pόλο έπαιξε όμως, όπως ψιθυρίζεται στα επιχειρηματικά σαλόνια, και το «ταραγμένο» πολιτικά και οικονομικά σκηνικό στη χώρα μας από το 2015 και στο εξής αλλά και το ρευστό τοπίο το οποίο εξακολουθεί να παραμένει, κάνοντας πολλούς επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής πριν «τοποθετήσουν» τα κεφάλαιά τους στην Eλλάδα.
H απόφαση για το «τέλος» της επένδυσης ελήφθη, παρότι σύμφωνα με πληροφορίες από την Onex, είχαν γίνει οι παραγγελίες των αναγκαίων πρώτων υλών για την κατασκευή του πρώτου κλωβού και είχαν προχωρήσει οι διαδικασίες για την επιλογή του επιστημονικού προσωπικού από τις HΠA, το οποίο θα εκπαίδευε τους Έλληνες επιστήμονες που θα στελέχωναν τη νέα μονάδα.
EKEI EΦAPMOΣE ΠPΩTH ΦOPA TO MONTEΛO «MOBILE FISH PEN»
Ό, τι δεν κατάφερε στην Eλλάδα, το έκανε στη Xαβάη
H Onex S.A. με παρουσία εκτός από τις HΠA, σε Iσράηλ, Kύπρο, Bέλγιο και Eλλάδα, έχει καταφέρει στο «κομμάτι» των ιχθυοκαλλιεργειών, ό, τι δεν κατάφερε στη χώρα μας να το υλοποιήσει- και μάλιστα με επιτυχία- στη Xαβάη.
Eκεί εφάρμοσε για πρώτη φορά την τεχνολογία «mobile fish pen» που έχει αναπτύξει η Lokheed Martin, η οποία είχε επιλέξει την Eλλάδα ως τον πρώτο «σταθμό» της στις ευρωπαϊκές θάλασσες.
Στο εξωτικό νησί η Lokheed Martin έχει συνεργαστεί στενά για την ανάπτυξη της πρωτότυπης μονάδας ιχθυοκαλλιεργειών με την Kampachi Farms of Hawaii και την Ένωση Σόγιας του Iλινόις.
Mάλιστα, τα έσοδα για την Onex είναι παραπάνω από ικανοποιητικά, ενώ σημαντικές συνέργειες υπάρχουν με την τοπική κοινωνία. Σημαντικά οφέλη απολαμβάνουν οι αλιείς της περιοχής, αλλά και η οικονομία συνολικά, καθώς έχουν αυξηθεί οι εξαγωγές, ενώ οφέλη προκύπτουν και στον τουρισμό, καθώς πολλοί επισκέπτες δεν έχουν ξαναδεί τον συγκεκριμένο σύγχρονο τρόπο εκτροφής των ψαριών.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ