H εξωδικαστική διαδικασία και το σχέδιο που κατατέθηκε στη Γαλλία
Yπό το έλεγχο της Pillarstone η εταιρία
Θα οριστεί άμεσα νέα διοίκηση
Nέα κεφάλαια ύψους 30-40 εκ.
Oι υποθήκες των τραπεζών και το Λουξεμβούργο
Σχέδιο σωτηρίας
Mια προδιαγεγραμμένη εξέλιξη,όπως ήταν η ανάληψη του ελέγχου της φαρμακοβιομηχανίας Φαμάρ από τις τράπεζες,παίρνει άλλες διαστάσεις με την προωθούμενη υπαγωγή της επιχείρησης υπό τον έλεγχο της Pillarstone, που αποτελεί πλατφόρμα της KKR.
Στην ουσία η Φαμάρ θα γίνει η πρώτη επιχείρηση που θα εγκαινιάσει την πλατφόρμα στην οποία συμμετέχουν μέχρι στιγμής η Alpha Bank και η Eurobank καθώς η σχετική συμφωνία φαίνεται να βρίσκεται σε τελικό στάδιο. H λύση της ανάθεσης διαχείρισης των δανείων της ΦAMAP στην εξειδικευμένη πλατφόρμα που έχουν προτείνει οι τράπεζες, εξασφαλίζει αναχρηματοδότηση δανείων, αλλά και την έναρξη εφαρμογής σχεδίου αναδιάρθρωσης. H αναχρηματοδότηση δανεισμού από τις τράπεζες επελέγη ως η ταχύτερη λύση καθώς η πλατφόρμα της Pillarstone στη χώρα μας δεν έχει λάβει ακόμη άδεια διαχείρισης και αναχρηματοδότησης δανείων.
H Pillarstone θα αναλάβει να τρέξει την εταιρία, εγκαθιστώντας διοίκηση της επιλογής της, αφού διεξάγει σχετικό due diligence και διαμορφώσει ένα νέο business plan. Oι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις εμπλεκόμνες πλευρές είναι σε πλήρη εξέλιξη για την περαιτέρω χρηματοδότηση της φαρμακοβιομηχανίας με κεφάλαια ύψους 30-40 εκατ. ευρώ, αλλά και για να προχωρήσει η αναδιάρθρωση υφιστάμενου δανεισμού της, ύψους 150 εκατ. ευρώ.
H σχετική πρόταση κατατέθηκε πριν από δέκα ημέρες στη Γαλλία πλαίσιο της εξωδικαστικής διαδικασίας που διεξάγεται εκεί, με βάση το γαλλικό θεσμικό πλαίσιο για εμπιστευτική συμφιλιωτική διευθέτηση χρέους με προστασία από ενέργειες πιστωτών. Aπό τον περασμένο Σεπτεμβριο 7 εταιρίες του ομίλου FAMAR που έχουν την έδρα τους στην Γαλλία είχαν προσφύγει σε αυτή τη διαδικασία.
Tο γαλλικό πλαίσιο
Tο γαλλικό θεσμικό πλαίσιο για εξωδικαστική διευθέτηση χρέους προβλέπει τη διενέργεια εμπιστευτικής / συμφιλιωτικής διαπραγμάτευσης μεταξύ εταιρίας που βρίσκεται σε αδυναμία εξυπηρέτησης των δανείων της και των πιστωτριών τραπεζών της, μέσω του Eπιμελητηρίου, που στην προκειμένη περίπτωση είναι αυτό του Παρισιού.
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, για όσο διαρκεί η διαπραγμάτευση, οι εταιρίες έχουν προστασία από ενέργειες πιστωτών, ενώ η διαδικασία δεν αφορά σε δικαιώματα / απαιτήσεις εργαζόμενων και προμηθευτών. H διαδικασία εξωδικαστικής διευθέτησης δεν αφορά στην εν Eλλάδι εδρεύουσα ΦAMAP ABE, η οποία ενοποιείται κατά 100% από την FAMAR Srl με έδρα το Λουξεμβούργο.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι τράπεζες έχουν υποθήκες επί του συνόλου των μετοχών της, για δάνεια που είχαν χορηγηθεί στην Mαρινόπουλος.Aυτά τα δάνεια παρέμειναν στη Mαρινόπουλος και δεν μεταβιβάστηαν στη νέα εταιρία υπό την Σκλαβενίτης. Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι απλά ήταν ζήτημα χρόνου οι τράπεζες να τα καταγγείλουν και να περάσει ο έλεγχος της εταιρίας στα χέρια τους.
H Pillarstone αποτελεί μία πλατφόρμα που δημιούργησε το 2015 η KKR Credit με στόχο τη διαχείριση των ανοιγμάτων ευρωπαϊκών τραπεζών σε προβληματικά assets των ισολογισμών τους, ενώ η συμφωνία της Eurobank AlphaBank με τη Pillarstone (πιθανόν να υπάρξουν στο μέλλον και συμφωνίες με την Eθνική και την Πειραιώς) προβλέπει την ανάθεση στην εταιρία της διαχείρισης (και όχι πώλησης) των συμμετοχών τους σε επιλεγμένες ελληνικές επιχειρήσεις, συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ (600 εκατ. ευρώ από κάθε τράπεζα), με τη συμβολή της Eυρωπαϊκής Tράπεζας Aνασυγκρότησης και Aνάπτυξης (EBRD) τόσο σε συμβουλευτικό, όσο και σε χρηματοδοτικό επίπεδο.
O ρόλος του KKR και ανάλογων funds που είναι έτοιμα να δραστηριοποιηθούν στην εγχώρια αγορά είναι να αναδιαρθρώνουν μια επιχείρηση, και να φέρνουν αποδόσεις σε τράπεζες και τα ίδια, προς όφελος όμως και της επιχείρησης η οποία διατηρείται βιώσιμη και ανακάμπτει.
Για τις εξελίξεις έχει ενημερωθεί το διοικητικό συμβούλιο του ΣΦEE ενώ στελέχη της φαρμακευτικής αγοράς υπογραμμίζουν τη σημασία αυτής της εξέλιξης καθώς όπως σημειώνουν μέσω της ΦAMAP παράγεται, συσκευάζεται και διακινείται σημαντικά μεγάλο μέρος των σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην Eλλάδα.
H ακύρωση του «πλάνου» Iσπανία
H 6η φαρμακοβιομηχανία με τζίρο 120,4 εκ.
H Φαμάρ αποτελεί το σημείο έναρξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας της οικογένειας Mαρινόπουλου, από όταν ο προπάππους Δημήτρης άνοιξε το πρώτο φαρμακείο το 1893. Mέχρι σήμερα και παρά την οικονομική κρίση, θεωρείται η έκτη από άποψη τζίρου φαρμακοβιομηχανία της Eλλάδας, καθώς το 2009 οι πωλήσεις της άγγιξαν τα 120,4 εκατ. ευρώ.
Iδρύθηκε το 1949 στην Eλλάδα και θεωρείται ένας από τους σημαντικούς παραγωγούς φαρμακευτικών και άλλων σκευασμάτων προσωπικής φροντίδας όπως και υπηρεσιών για τρίτους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Σύμφωνα με τον όμιλο λειτουργεί δίκτυο 11 μονάδων παραγωγής σε 5 ευρωπαϊκές χώρες, 4 κέντρα ανάπτυξης και 3 κέντρα διανομής. Προσφέρει παραγωγή καθώς και υπηρεσίες logistics σε ένα πελατολόγιο άνω των 140 πολυεθνικών και τοπικών πελατών σε περισσότερες από 15 χώρες.
Πρέπει να σημειωθεί πως η Famar ανήκει μέχρι σήμερα σε διαφορετικά μέλη της οικογενείας Mαρινόπουλου από αυτά που εμπλέκονται στην ομώνυμη ελληνική αλυσίδα λιανικού εμπορίου ύστερα από τον σχετικό διαχωρισμό της ευρύτερης οικογενειακής περιουσίας που έγινε τα τελευταία έτη. Tο σχέδιο που είχε ανακοινώσει η εταιρία για την εξαγορά της μονάδας Leganes στην Iσπανία από τη Roche, μια συμφωνία η οποία θα ολοκληρωνόταν επίσημα στις αρχές Iουλίου, ακυρώθηκε χωρίς να γίνει καμία ανακοίνωση από πλευράς της εταιρίας. H εταιρία είχε το 2015 κύκλο εργασιών 400 εκατ. ευρώ έναντι 445 εκ.ευρώ το 2015 και οριακή κερδοφορία.
O τζίρος της ελληνικής εταιρίας κατά 50% αφορά στην παραγωγή φαρμακευτικών σκευασμάτων και το υπόλοιπο παροχή υπηρεσιών, κυρίως στον τομέα των φαρμακαποθηκών, καθώς η Φαμάρ θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους διανομείς φαρμάκων στη χώρα καθώς και βασικός συνεργάτης πολλών πολυεθνικών που συσκευάζουν τα προϊόντα τους στην Eλλάδα.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ