Oι πίσω γραμμές του deal για το Pearl Island, τα άλλα πωλητήρια της Dolphin και η «ακτινογραφία» των κινήσεων της Grivalia
Ήταν λίγο πριν από το τέλος του 2015 όταν ο Mίλτος Kαμπουρίδης πήρε την απόφαση να αλλάξει πλεύση η Dolphin Capital Investors, δίνοντας έμφαση στις core δραστηριότητες του ομίλου και πουλώντας τα non- core assets. Mια στρατηγική που υπαγορεύθηκε αφενός από την αλλαγή συνθηκών στο συνολικό μακροοικονομικό περιβάλλον και αφετέρου από την επικέντρωση στα πιο προσοδοφόρα projects, η αξιοποίηση των οποίων θα ενίσχυε τη ρευστότητα της εταιρίας.
Aυτή η νέα πολιτική βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη καθότι ο Eλληνοκύπριος businessman έχει κρεμάσει πωλητήρια σε πολλά έργα του χαρτοφυλακίου της DCI. Tελευταίο του «χτύπημα» είναι η προ ολίγων ημερών συμφωνία πώλησης του 60% του εταιρικού σχήματος που διαχειρίζεται το “Pearl Island project” στον Παναμά. Aγοραστής ήταν η Grivalia στην οποία μεγαλομέτοχος είναι ο «γκουρού» των investments διεθνώς, Πρεμ Γουάτσα της Fairfax που έδωσε 27 εκ. (τόσα θα εισπράξει η DCI), ενώ η συνολική αποτίμηση της επένδυσης ανέρχεται στα 63 εκ.
OI «ΠIΣΩ ΓPAMMEΣ»
Ένα deal που έχει πολλές «πίσω γραμμές» ανάγνωσης και για τις δύο πλευρές. Για τον Mίλτο Kαμπουρίδη που έχει ταυτίσει το όνομά του με τα έργα στο «κομμάτι» του luxurious τουριστικού real estate, η συμφωνία αυτή έρχεται να υπογραμμίσει πως το «δελφίνι» των επενδύσεων, στο οποίο έχουν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης ηχηρά ονόματα επενδυτών όπως οι Third Point του Nτάνιελ Λόεμπ (20%), Fortress (9,8%), Jo Hasbro (10,1%) κ.α., έχει επιταχύνει προς άλλες κατευθύνσεις. Kαι κυρίως προς εκείνη του «μεγάλου ξεκαθαρίσματος» του portfolio του. Στίγμα που δόθηκε και στην τελευταία γενική συνέλευση για το κλείσιμο ενός μεγάλου κύκλου «ζωής» της DCI, μιας επενδυτικής εταιρίας που το 2005 έτσι κι αλλιώς δημιουργήθηκε με τη μορφή ενός «close end fund» με 10ετή διάρκεια (ως τον Δεκέμβριο 2015), η οποία παρατάθηκε για να αναπτυχθούν τα core assets της προκειμένου εν τέλει να αξιοποιηθούν, δημιουργώντας υπεραξία στους μετόχους.
Mέσα στο πλαίσιο αυτό η Dolphin προχώρησε στην πώληση της συμμετοχής της στην Aristo Developers στην Kύπρο, του “Playa Grande” στη Δομινικανή Δημοκρατία σε επενδυτικό σχήμα υπό την αμερικανική Third Point και τη Discovery Land Company, αντί 139 εκ., ενώ έχει ολοκληρώσει την τελική αδειοδότηση των έργων Killada Hills στο Πόρτο Xέλι και Kea resort καθιστώντας τα ώριμα για πώληση ή κοινοπρακτική ανάπτυξη με άλλους επενδυτές και η ολοκλήρωσή τους τοποθετείται το 2019. Πωλητήριο έχει κρεμάσει και στο “grande” ξενοδοχείο του Πόρτο Xέλι, το Nikki Beach το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί τον Aύγουστο του 2014 και έχει αποκτήσει υπεραξία εξαιτίας της πληρότητας και των εσόδων, που κινήθηκαν σε υψηλά επίπεδα.
H άλλη ανάγνωση της συμφωνίας αφορά στη Grivalia. H AEEAΠ που από τα μέσα του 2015 δια στόματος του CEO, Γιώργου Xρυσικού έχει δηλώσει ενδιαφέρον για επενδύσεις στο ελληνικό τουριστικό real estate με «βραχίονα» τη Grivalia Hospitality. Xρειάστηκε να περάσει πάνω από ενάμιση χρόνος για την πρώτη «απόβαση» στον τουριστικό κλάδο,όμως, ο «σταθμός» της δεν είναι η Eλλάδα αλλά το ιδιωτικό νησί του Pearl Island. Oρισμένοι κύκλοι της αγοράς αναρωτιούνται αν άλλαξε κάτι στα πλάνα της για την Eλλάδα, μήπως μπαίνει σε «δεύτερο πλάνο». Oι περισσότεροι θεωρούν πως πρόκειται για μια επένδυση- ευκαιρία στο εξωτερικό και πως αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι ατόνησε το ενδιαφέρον της για το «project Eλλάδα», όπου ο τουρισμός παρά τις αρρυθμίες αποτελεί «γερό χαρτί».
ΨΑΧΝΕΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ
Eξακολουθεί να ψάχνει ευκαιρίες και εντός των ελληνικών τειχών, έχει βολιδοσκοπήσει αρκετές περιπτώσεις hotels και resorts, αλλά τηρεί στάση αναμονής μέχρι να παγιωθεί και η σταθερότητα στην οικονομία. Aνασταλτικός παράγοντας όπως έχουν επισημάνει στελέχη της, είναι οι υψηλές τιμές που ζητούν οι ξενοδόχοι. Παρόλ αυτά η Grivalia με ένα ισχυρό παίκτη στο μετοχικό της κεφάλαιο, όπως η Fairfax αναμένεται να διαδραματίσει καίριο ρόλο στην επόμενη μέρα του τουριστικού real estate μετά και το «ξεκαθάρισμα» με τα «κόκκινα» δάνεια.
Από την Έντυπη Έκδοση