Ο ΑΣΤΕΡΑΣ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΜΑΤΙ ΣΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΕΠΕΝΔΥΤΕΣ
Δεκαεπτά χρόνια μετά από την εισαγωγή του στο Χρηματιστήριο, ο «Αστέρας» (του ομώνυμου ξενοδοχείου της Βουλιαγμένης) μετράει αντίστροφα για την έξοδό του από τον ελληνικό «ναό» του χρήματος. Το επενδυτικό «γκρουπ» του Apollo Investment, που εκφράζει αραβικά συμφέροντα, του Αμπού Ντάμπι και του Κουβέιτ, όπως επίσης και του τουρκικού ομίλου, Dogus, έχει πλέον στα χέρια του, λίγο παραπάνω από το 90% των μετοχών της εταιρίας. Το μεγάλο deal έκλεισε τον περασμένο Οκτώβριο, όταν αποκτήθηκε το ποσοστό που κατείχε η Εθνική Τράπεζα (67,23%) μαζί με το μετοχικό πακέτο (21,23%) που ήταν στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ.
Αν το deal είχε χαρακτηριστεί ως αποκρατικοποίηση, δεν θα υπήρχε ζήτημα δημόσιας πρότασης από πλευράς των νέων επενδυτών. Όμως, αυτό δε συνέβη, από τη στιγμή που η εκχώρηση της θυγατρικής εταιρίας της Εθνικής Τράπεζας, ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο του δεσμευτικού πλάνου αναδιάρθρωσης, το οποίο έχει εγκριθεί από την ευρωπαϊκή διεύθυνση ανταγωνισμού (DGCOMP).
Έτσι, κατ’ εντολήν της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το νέο ιδιοκτησιακό σχήμα του «Αστέρα» έπρεπε να προχωρήσει σε υποχρεωτική πρόταση εξαγοράς, προς όλους τους υπόλοιπους μετόχους. Ήδη έχουν αγοραστεί κάποια πρόσθετα ποσοστά και μέχρι τις 22 του ερχόμενου Φεβρουαρίου, καλούνται να δώσουν τα «χαρτιά» οι μικρομέτοχοι που κατέχουν αθροιστικά κάτι λιγότερο από 10% του «Αστέρα» έναντι 5,48 ευρώ ανά μετοχή. Αμέσως μετά το επενδυτικό «γκρουπ» του Apollo Investment θα αποσύρει την εταιρία από το Χρηματιστήριο. Παρά ταύτα, οι νέοι επενδυτές, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο για ένα μελλοντικό come back στην ελληνική χρηματαγορά. Το αν θα λάμψει εκ νέου ο «Αστέρας» στο χρηματιστηριακό ταμπλό, είναι ένα ερώτημα υπαρκτό μεν, χωρίς όμως να υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση. Τουλάχιστον επί του παρόντος.
Από τη στιγμή που η εταιρία βγει από το αθηναϊκό Χρηματιστήριο, οι νέοι ιδιοκτήτες δεν θα είναι υποχρεωμένοι να τηρούν τους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης, ούτε να έχουν επιτροπή ελέγχου. Γλιτώνουν επίσης και τα κόστη παραμονής στο Χ.Α. που είναι όμως ελάχιστα (περί τα 7.000 ευρώ ετησίως). Στον αντίποδα, βέβαια, μια εισηγμένη εταιρία, μπορεί να δώσει ουσιαστικές εναλλακτικές λύσεις, στην άντληση αναπτυξιακών κεφαλαίων που σίγουρα θα χρειαστούν για τον «Αστέρα». Αν μάλιστα, αλλάξει ο κύκλος στην ελληνική οικονομία και αρχίζει να ανεβάζει «στροφές» το Χρηματιστήριο, τότε οι νέοι επενδυτές του «Αστέρα» μπορεί να ξαναδούν το ζήτημα της επιστροφής στο Χ.Α. εκχωρώντας μετοχικά ποσοστά για να επιτευχθεί η διασπορά, αλλά και για να αντληθούν επενδυτικά κεφάλαια. Άλλωστε για το επιχειρηματικό σχήμα του Apollo Investment, η εξαγορά όλων των μετοχών του «Αστέρα» θα έχει κοστίσει περί τα 445 εκατ. ευρώ.
Από την Έντυπη Έκδοση