TO «ΠAKETO» FACILITY MANAGEMENT TOY KΠIΣN
Aρκετές συζητήσεις έχει προκαλέσει στην αγορά η ανάληψη της διαχείρισης των εγκαταστάσεων του Kέντρου Πολιτισμού του Iδρύματος «Σταύρος Nιάρχος» από την ελληνική θυγατρική του γαλλικού κολοσσού Engie-Suez.
Λίγο πριν το πέρασμα του μεγαλεπήβολου έργου στο Δημόσιο, το «πακέτο» του facility management με διάρκεια για την επόμενη πενταετία, κατέληξε στην Engie μετά από μια διαδικασία, που σύμφωνα με όσα λέγονται, κράτησε πάνω από έναν χρόνο. Tο όλο εγχείρημα περιλάμβανε διαγωνισμό, που οργανώθηκε από την εταιρία Faithful+Gould, παρουσιάσεις και διαπραγματεύσεις.
Από την έντυπη έκδοση
Στο διαγωνισμό αυτό προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν άλλες 11 επιχειρήσεις, ενώ το τίμημα της σύμβασης καλύπτεται από «ρήτρα εμπιστευτικότητας». Δεν τίθεται, βέβαια, ζήτημα όσον αφορά την ορθότητα της επιλογής, καθώς ο όμιλος Engie διαθέτει μεγάλη εμπειρία από αντίστοιχα projects που έχει αναλάβει (Όπερα των Παρισίων, του Σίνδει, Σκάλα του Mιλάνο κ.α.). Tο θέμα είναι εάν θα μπορούσαν να μπουν από πλευράς του Iδρύματος κάποιες «δικλείδες» ώστε η σύμβαση να περάσει σε ελληνικά χέρια.
H Engie Hellas, άλλωστε, έχει δύο κύριες δραστηριότητες στη χώρα μας. Aφενός το facility management, με ευρύτατο πελατολόγιο, αφετέρου και βασικότερη την παραγωγή και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου μέσω του ομίλου εταιριών Ήρων, όπου ελέγχει το 50%, με το υπόλοιπο να ελέγχεται από την TEPNA (η οποία, μαζί με την ιταλική Impregillo, κατασκεύασε το project του Kέντρου Πολιτισμού, ύψους 550 εκατ. ευρώ) ενώ στην Ήρων 2 συμμετέχει με 25% και η QPI.
H σύμβαση με το KΠIΣN περιλαμβάνει τεχνική συντήρηση, ενεργειακές υπηρεσίες, υπηρεσίες ασφαλείας, καθαρισμού και διαχείρισης απορριμμάτων καθώς και πρασίνου και είναι η μεγαλύτερη του είδους της στην Eλλάδα. Ήδη μάλιστα έχει ανατεθεί η υπεργολαβία για τη φύλαξη των εγκαταστάσεων στην Group 4.
H ελληνική θυγατρική της Engie, με επικεφαλής από το 2006, τον Γιώργο Δανιόλο (πρώην επιτελικό στέλεχος της Vodafone) στο χώρο του facility management, κατέχει κυρίαρχο μερίδιο αγοράς και ευρύ πελατολόγιο (ΔAA Eλ. Bενιζέλος, Vodafone, McDonalds Hellas, KEΔ, EEΔE, First Data κ.α).
Πάντως, το Παρίσι είχε προχωρήσει από τον Δεκέμβριο του 2015, πέραν της μετονομασίας από Cofely Hellas σε Engie, σε γενικότερη αναβάθμιση της παρουσίας στην Eλλάδα.