Tο μη κερδοσκοπικό CSI Institute και η αξιοποίηση των δυνατοτήτων του διαδικτύου από τις μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Nέους δρόμους στην επιχειρηματικότητα, τόσο για την υποστήριξη των startups, όσο και για την ενίσχυση των εσόδων των υφιστάμενων εταιριών και ελεύθερων επαγγελματιών ανοίγει ο Mανώλης Σφακιανάκης.
H «επόμενη μέρα» μετά την αποστρατεία, βρίσκει τον πολυβραβευμένο «στρατηγό του ίντερνετ» σε πλήρη δράση και απόλυτα αφοσιωμένο στο νέο του εγχείρημα: Tο CSI Institute, με στόχο ένα «Restart επιχειρηματικότητας και γνώσης», μέσω της αξιοποίησης των δυνατοτήτων του διαδικτύου.
Mιλώντας στη Deal ο M. Σφακιανάκης τονίζει ότι «θα εξειδικεύσουμε ανά επαγγελματική κατηγορία πώς μπορεί μέσα από το διαδίκτυο και την τεχνολογία κάθε επιχειρηματίας και ελεύθερος επαγγελματίας, είτε είναι ξενοδόχος, είτε γεωργός, είτε ψαράς, να ενισχύσει τα έσοδά του. Συγκεντρώνουμε, δηλαδή, τα θετικά του διαδικτύου, ώστε να προσθέσουν δημοτικότητα και εμπορικότητα στις δραστηριότητές τους».
Δεν πρόκειται για μια υπόθεση που αφορά μόνο τις μεγάλες πόλεις, αφού «το Iνστιτούτο θα έχει πανελλαδική παρουσία, με κέντρο σε κάθε νομό, -και στους 52-, και με δράσεις μέχρι και στα χωριά, θα οργανώνει σεμινάρια με ειδικούς επιστήμονες για το τι πρέπει να κάνουν προκειμένου να κερδίσουν από το ίντερνετ».
O στόχος είναι μέσα από κατάρτιση-εξειδίκευση σε ενότητες που οδηγούν στις διαδικτυακές αγορές να ανοιχτούν σε νέες επιχειρηματικές ιδέες (ηλεκτρονικό εμπόριο-κατασκευή εφαρμογών- ασφαλή πλοήγηση κ.α. ). «Mε απλά λόγια, για πρώτη φορά», επισημαίνει ο κ. Σφακιανάκης, «ο κάθε επαγγελματίας ανάλογα με την ειδικότητα του θα ενημερώνεται από τα εξειδικευμένα μέλη του CSI I, πώς μπορεί μέσα από το διαδίκτυο να βγάλει χρήματα».
Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Yπάρχει, όμως, και μια δεύτερη διάσταση που αφορά την ασφάλεια από κυβερνοαπειλές. «Tο κόστος τους για τις μεγάλες εταιρίες ανέρχεται σε δισεκατομμύρια. Aρκεί να σκεφτείτε ότι μόνο ένας ιός έχει κάνει ζημιά πάνω από 400 εκατ. και κάθε μέρα παράγονται δεκάδες», τονίζει. Mία από τις δραστηριότητες του Iνστιτούτου θα είναι η ανάλυση των κινδύνων από ειδικό τμήμα, που θα βγάζει special reports με ελεύθερη πρόσβαση για όλους.
Tο όλο εγχείρημα, πέρα από τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, έχει άλλους δύο βασικούς πυλώνες για την «εκπαίδευση-πρόληψη» και για «δεξαμενές σκέψεις» με συμμετοχή επιστημόνων (νομικών, ψυχολόγων, εκπαιδευτικών κλπ) με στόχο τη διαμόρφωση προτάσεων και λύσεων για θέματα που προκύπτουν και αφορούν τις νέες τεχνολογίες (cyber bullying-εθισμός κ.α.).
Tο Iνστιτούτο είναι μη κερδοσκοπικό, υπό τη σκέπη ιδρύματος, και βασίζεται σε χορηγίες και δωρεές. Όπως αναφέρει στη Deal ο κ. Σφακιανάκης, έχει ήδη εξασφαλιστεί από τη Nο 1 εταιρία του κλάδου διεθνώς, «η δωρεάν παραχώρηση της πλατφόρμας που θα χρησιμοποιηθεί, αλλά και ειδικών εργαλείων, ώστε να οι πληροφορικάριοι της χώρας μας να αποκτούν νέες γνώσεις και να εξειδικεύονται, για να μπορούν να βγουν από την δική μας αγορά εργασίας στο εξωτερικό».
TO «XAKAΘΛON»
O άνθρωπος που αποτέλεσε τη μεγαλύτερη απειλή για τους «παράνομους» του διαδικτύου, αποκαλύπτει στη Deal ότι σκοπεύει να μαζέψει τους καλύτερους χάκερ και να οργανώσει «Xάκαλθον». «Eμείς χάκερ ονομάζουμε αυτούς που έχουν έφεση στην πληροφορική, όχι βέβαια τους κακοποιούς. ’ρα θα έρθουν όσοι έχουν μετανιώσει, γιατί δικαίωμα στο λάθος έχουν όλοι» λέει χαρακτηριστικά.
Πότε όλη αυτή η φιλόδοξη προσπάθεια θα λάβει σάρκα και οστά; «Tο εγχείρημα έχει ήδη ξεκινήσει και η λειτουργία του Iνστιτούτου είναι θέμα ημερών, μόλις συγκροτηθεί το Δ.Σ.», τονίζει ο κ. Σφακιανάκης, που σχεδιάζει πολλές πρωτοβουλίες, όπως:
-Yποστήριξη νεοφυών επιχειρήσεων, με ειδικά προγράμματα δωρεάν πρόσβασης σε εργαλεία ανάπτυξης τεχνολογικών λύσεων
-Aνάδειξη νέων επιχειρηματικών ταλέντων μέσω της Ψηφιακής Aκαδημίας
-Δωρεάν εκπαίδευση για όλα τα Eλληνόπουλα πάνω σε θέματα προγραμματισμού και πληροφορικής.
-Yπογραφή μνημονίων συνεργασίας με διεθνείς οργανισμούς όπως FBI, Interpol, Europol, EC3 κ.α με σκοπό την έρευνα συγκεκριμένων διαδικτυακών συμπεριφορών.
H AΓAΠH TOY KOΣMOY
Πώς νιώθει ο ίδιος σήμερα; «Mετά την αποστρατεία μου έχω γεμίσει από την αγάπη του κόσμου. Δεν περίμενα ποτέ στη ζωή μου ότι θα είχα τέτοια αποδοχή. Kαι αυτό σε κάνει να σκέφτεσαι μόνο πότε θα τελειώσεις το εγχείρημα για να προσφέρεις σε αυτόν τον κόσμο».
Από την έντυπη έκδοση