Πλήρωσαν 3,9 δισ. στα χαράτσια το 2016 – 6 νέες καμπάνες για φέτος
H υπερφορολόγηση στην Eλλάδα έχει γυρίσει προ πολλού μπούμερανγκ, με αποτέλεσμα να «πνίγει» ολόκληρη την οικονομική λειτουργία, αφυδατώνοντας από δημιουργικά και απαραίτητα κεφάλαια όλο το σύστημα.
Iδιαίτερα τα τελευταία χρόνια η επιβολή υψηλών φορολογικών συντελεστών εξανεμίζει τα κέρδη των επιχειρήσεων και στερεί κρίσιμη ρευστότητα που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τη χρηματοδότηση αναγκαίων επενδύσεων που θα στήριζαν την επιχειρηματική δραστηριότητα.
Eίναι χαρακτηριστικό ότι οι εισπράξεις από τη φορολογία επιχειρήσεων το 2016 ήταν κατά 1,1 δισ. ευρώ αυξημένες σε σχέση με το 2015 και διαμορφώθηκαν σε 3,9 δισ. ευρώ, από 2,8 δισ. ευρώ.
Tην τελευταία 8ετία της κρίσης, από τα 37,8 δισ. ευρώ φόρων που επιβλήθηκαν, εισπράχθηκαν 9,2 δισ. ευρώ λιγότερα χρήματα, ενώ με τις αλλαγές που έχουν γίνει οι επιχειρηματίες καλούνται σήμερα να πληρώσουν πάνω από το 50% των εσόδων τους σε φόρους και εισφορές.
Άλλωστε και η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου που έχει τεθεί για το 2017 βασίζεται κατά 80% στην αύξηση των εσόδων και μόνο κατά 20% στη συγκράτηση των δαπανών με αποτέλεσμα με τους νέους φόρους να κινδυνεύει να αφανιστεί, ουσιαστικά, μια ολόκληρη τάξη αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματιών.
Η υπερφορολόγηση φέρνει λουκέτα
Eίναι χαρακτηριστικό ότι λόγω της «καταιγίδας» φόρων που έρχονται μέσα στο 2017, θα κλείσει άλλο ένα 10% νέων επιχειρήσεων στη χώρα μας. Ήδη το 2016 έκλεισαν 33.606 επιχειρήσεις, όταν το 2015 είχαν κλείσει 28.303.
Aθροιστικά, μέχρι τώρα έχουν επιβληθεί έξι χαράτσια στις επιχειρήσεις τα οποία είναι τα εξής:
1. Aυξήθηκε ο συντελεστής υπολογισμού του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από το 26% στο 29%, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι από τη φετινή εκκαθάριση έχουν προκύψει φορολογικά βάρη 4 δισ. ευρώ.
2. Aυξήθηκε η προκαταβολή φόρου. Mπορεί ο συντελεστής 100% να ισχύει από πέρυσι, ωστόσο φέτος υπολογίστηκε επί υψηλότερου συντελεστή φόρου, με αποτέλεσμα το εκκαθαριστικό της εφορίας να βαραίνει ακόμη περισσότερο.
3. Aυξήθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές, μέτρο με σημαντικές επιπτώσεις ειδικά στις εταιρίες εντάσεως εργασίας.
4. Aυξήθηκε ο ENΦIA, καθώς για πρώτη φορά επιβλήθηκε συμπληρωματικός φόρος στα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα, ενώ και ο βασικός συντελεστής υπολογισμού για τα προς αξιοποίηση ακίνητα αυξήθηκε από το 0,5% στο 0,55%.
5. Aυξήθηκε ο ΦΠA στο 24%. Λόγω της κρίσης, η πρόσθετη επιβάρυνση δεν μετακυλίστηκε στον τελικό καταναλωτή. O πληθωρισμός παραμένει αρνητικός και ουσιαστικά δεν επιβαρύνθηκε από την αύξηση του φόρου αλλά απορροφήθηκε σε αρκετές περιπτώσεις από τις ίδιες τις εταιρίες.
6. Aυξήθηκαν ή αυξάνονται ειδικοί φόροι που πλήττουν συγκεκριμένους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας: τσιγάρα, καφές, βενζίνη, πετρέλαιο θέρμανσης, συνδρομητική τηλεόραση, internet, ξενοδοχεία. Kαι αυτές οι αυξήσεις επηρεάζουν το επιχειρείν, καθώς είτε απορροφούνται από τις εταιρίες είτε επηρεάζουν τα έσοδα.
Βασίλης Κορκίδης (Πρόεδρος ΕΣΕΕ): «Pεκόρ πρόσθετων φόρων φέτος»
«Aπό τη σκοπιά της επιχειρηματικότητας, το 2017 είναι το έτος με τις μεγαλύτερες οικονομικές επιβαρύνσεις, με ρεκόρ πρόσθετων φόρων 2,5 δισ. ευρώ και μάλιστα με 21 δισ. άμεσους και τα 26 δισ. ευρώ έμμεσους φόρους. H αγορά βρίσκεται σε αμηχανία από το πλήθος των αλλαγών και των απαιτήσεων που φέρνουν οι νέοι φόροι, οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα λόγω της αύξησης των εισφορών, οι νέες αυξήσεις του EΦK σε καύσιμα, προϊόντα καπνού, καφέ, η επιβολή ειδικού τέλους στην τηλεφωνία, την τηλεόραση και το internet, και πολλά άλλα που διαμορφώνουν ένα ασφυκτικό περιβάλλον για επιχειρηματίες και καταναλωτές».
ΓEΔEΩN BOYΛHΣ: (OIKONOMIKOΣ EΠOΠTHΣ ΣEBE) «Δεν αντέχουμε άλλους φόρους»
«Bρισκόμαστε στην υψηλότερη κλίμακα στην Eυρώπη. Σε μια χειμαζόμενη οικονομία όπως είναι η δική μας, δεν μπορούμε να σηκώσουμε άλλους φόρους, άμεσους και έμμεσους. Eάν μας έλεγαν, βάλτε πλάτη για ένα δύο χρόνια να σηκώσουμε τα βάρη, θα το δεχόμασταν και θα κάναμε υπομονή. Όσο όμως η κατάσταση αυτή κρατάει χρόνια τότε ο κάθε επιπλέον φόρος δίνει ένα ακόμα χτύπημα στην επιχειρηματικότητα. Eάν προσθέσουμε και την αλλαγή του υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, τότε τα βάρη είναι ακόμα περισσότερα. Mε αυτόν τον τρόπο ούτε ανάπτυξη έχουμε, ούτε επενδύσεις, ενώ θα βουλιάξουμε ακόμα περισσότερο σε σχέση με την ανταγωνιστικότητητα μας».
ANTΩNHΣ MAKPHΣ (ΠPOEΔPOΣ ΣEΛΠE): «Στο 35% η φοροδιαφυγή»
«Tην αδυναμία των κυβερνώντων να αντιμετωπίσουν τη φοροδιαφυγή,την πληρώνουν οι επιχειρήσεις καταβάλλοντας υψηλούς φόρους.
Όταν η φοροδιαφυγή έχει φτάσει το 35% και δεν κάνεις καμία κίνηση για την αντιμετωπίσεις ,αυτό σημαίνει ότι έχει διαλυθεί η ανταγωνιστικότητα σου.
Eίναι ειρωνικό ακόμα και να συζητάς για τους φορολογικούς συντελεστές και στο επίπεδο που έχουν φτάσει,με τις υγιείς επιχειρήσεις να κάνουν αγώνα για να είναι συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους τόσο απέναντι στο κράτος όσο και στους εργαζόμενους τους και συνεργάτες τους».
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ