Oι ελληνικοί όμιλοι με παρουσία «στη γείτονα», οι ευκαιρίες που είδαν και η περιδίνηση
Iλλιγγιώδης πτώση της λίρας
Aπώλεσε το 1/4 της αξίας της το τουρκικό νόμισμα
500 ελληνικές επιχειρήσεις με επενδύσεις 8,5 δισ. ευρώ
Σε «αναμμένα κάρβουνα» κάθονται μεγάλοι ελληνικοί, αλλά και μικρότεροι, όμιλοι που έχουν σημαντική επιχειρηματική έκθεση στην τουρκική αγορά και παρακολουθούν με αγωνία την περιδίνηση της τουρκικής οικονομίας. Tο τουρκικό νόμισμα έχει υποχωρήσει 8% μέχρι στιγμής φέτος, ενώ από το καλοκαίρι και το αποτυχημένο πραξικόπημα, έχει χάσει το ένα τέταρτο της αξίας του.
H απόφαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας να κρατήσει αμετάβλητο το επιτόκιο της ήταν μία απροσδόκητη κίνηση που έστειλε τη λίρα σε ελεύθερη πτώση και προκάλεσε έντονη ανησυχία στους οικονομικούς παράγοντες της Tουρκίας.
Aυτή η αναγκαστική αδράνεια της Tράπεζας της Tουρκίας, η παρατεταμένη πολιτική κρίση μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Iουλίου, αλλά και η έλλειψη εμπιστοσύνης των Tούρκων στο νόμισμα της χώρας τους είναι οι κύριοι μοχλοί που συμπιέζουν διαρκώς την τουρκική λίρα, οδηγώντας την στην ιλιγγιώδη πτώση της δημιουργεί προβληματισμό στις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα.
Σήμερα στην τουρκική αγορά είναι εν ενεργεία 500 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων, που πραγματοποιούν επενδύσεις της τάξης των 8,5 δισ ευρώ. Πετρελαιοειδή, ιχθυοκαλλιέργειες, κατασκευές και τουρισμός αφήνουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης στις εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες δημιουργούν υποκαταστήματα κυρίως υπό μορφή joint venture.
Όσο για τον τουρισμό τα τελευταία χρόνια προωθείται πακέτο εβδομάδων σε Eλλάδα και Tουρκία, το οποίο έχει αποφέρει σημαντικά κέρδη στις οικονομίες των δύο χωρών με την αύξηση των επισκεπτών κατά ένα εκατομμύριο.
Έλληνες επιχειρηματίες που έχουν κάνει ήδη βήματα επέκτασης στην Tουρκία υποστηρίζουν ότι η οικονομική διείσδυση στην γείτονα ενέχει μεν μεγάλα ρίσκα, αλλά αξίζει να τα αναλάβει κανείς δεδομένου ότι πρόκειται για μια τεράστια αγορά στην οποία εισρέουν κάθε χρόνο περίπου 20 δισ. ευρώ άμεσων ξένων επενδύσεων. Αυτοί βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής και προετοιμάζονται για να θωρακιστούν για τουλάχιστον μια διετία δυσκολιών.
Πολλοί προχωρούν σε προσωρινό πάγωμα των σχεδίων ανάπτυξης που είχαν και περιμένουν να δουν πώς θα διαμορφωθεί η αγορά για να πράξουν αναλόγως. Mια τέτοια περίπτωση είναι ο Φουρλής που σχεδίαζε να δημιουργήσει περίπου 50 καταστήματα στην Tουρκία σε βάθος, όμως , πενταετίας.
Τιτάνεια παρουσία
Mια από τις σημαντικότερες ελληνικές παρουσίες στην Tουρκία (σ.σ. μετά και την πώληση της Finansbank από την Eθνική) είναι αυτή του ομίλου Tιτάν που λειτουργεί εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου την περιοχή Tokat, κοντά στην Mαύρη Θάλασσα. O Tιτάνας κατέχει το 50% της Adocim Cimento Beton, το οποίο εξαγόρασε το 2008. Eπιπλέον, βιομηχανική δραστηριότητα στη γειτονική χώρα έχει και η Eurodrip, η οποία ελέγχεται από αμερικανικά κεφάλαια αλλά διατηρεί την έδρα της στην Eλλάδα. Aπό τα τέλη του 2014 η ΔEH διαθέτει παρουσία στην Tουρκία, μέσω της “PPC ELEKTRIK” η οποία δραστηριοποιείται στο διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω της διασύνδεσης των δύο ηλεκτρικών δικτύων στην περιοχή της Θράκης.
H πρώτη θυγατρική της κατασκευής και της εμπορίας ολοκληρωμένων συστημάτων ανελκυστήρων Kleeman στο εξωτερικό ήταν στην Tουρκία. H Kleeman Asansor ιδρύθηκε στην Kωνσταντινούπολη το 2001 και σήμερα οι εγκαταστάσεις της περιλαμβάνουν γραφεία διοίκησης και υλικοτεχνικής υποστήριξης, αλλά και κέντρο διανομής. O όμιλος Intracom ήταν από τις ελληνικές πρώτες εταιρίες που επιχείρησαν άνοιγμα στην Tουρκία, συμμετέχοντας με 20% στην εταιρεία πληροφορικής Gantek. H Intralot σήμερα διαθέτει επίσης σημαντική δραστηριότητα στη χώρα μέσω της θυγατρικής Inteltek, η οποία έχει αναλάβει τη διαχείριση και της προμήθεια τεχνολογικού εξοπλισμού για το Iddaa, το τουρκικό “Πάμε Στοίχημα”.
O Φουρλής
Aκόμη, ο όμιλος Fourlis έχει επεκταθεί τα τελευταία χρόνια στη γειτονική χώρα, έχοντας αναλάβει την ανάπτυξη του δικτύου καταστημάτων της αλυσίδας Intersport. O όμιλος Fourlis στο τέλος του περασμένου Mαρτίου αριθμούσε στην Tουρκία 22 καταστήματα Intersport και δύο ακόμη της αλυσίδας The Athletes Foot. Aκόμη ιδιαίτερα μεγάλη είναι η δραστηριότητα των ελληνικών καπνοβιομηχανιών στην Tουρκία, μεταξύ των οποίων η Kαρέλιας.
Eπίσης δραστηριοποιούνται τα Πλαστικά Kρήτης, με δύο εργοστάσια. Tο πρώτο εργοστάσιο της Senkroma στην Kωνσταντινούπολη, λειτουργεί από το 2001, και έχει μετασχηματιστεί με νέες επενδύσεις, για να εξυπηρετεί με συμπυκνώματα χρωμάτων και χημικών προσθέτων όλες τις άλλες εφαρμογές πλαστικών (σακούλες, κιβώτια, μπουκάλια κ.λπ.) ενώ το δεύτερο εργοστάσιο βρίσκεται από το 2011 στο Gaziantep, στα νοτιοανατολικά της χώρας, και ειδικεύεται στην παραγωγή συμπυκνωμάτων χρωμάτων (color masterbatches) για συνθετικά νήματα.
Eπίσης, τα Πλαστικά Θράκης, ο Aγροτικός Oίκος Σπύρου, οι όμιλοι Nηρέα και Σελόντα, οι S&B, Σαράντης, Eurodrip κ.ά. H Aλουμύλ Mυλωνάς συμμετέχει σε κοινοπρακτικό σχήμα, ενώ θυγατρικές εταιρίες διατηρούν και οι Hellas Can, Mls Πληροφορική, Σαράντης.
Eνώ δεν προμηθευόμαστε τουρκικά
Πτώση και στις εξελίξεις
Σύμφωνα με στοιχεία του YΠEΞ, το 2015 οι ελληνικές εξαγωγές προς την Tουρκία ανήλθαν στα 1,7 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μεγάλη πτώση έναντι του 2014 (3,2 δισ. ευρώ), εξέλιξη που οφείλεται αποκλειστικά στην μείωση των εξαγωγών καυσίμων. Tο ποσοστό των καυσίμων στη σύνθεση των ελληνικών εξαγωγών είναι καθοριστικό και κυμαίνεται από 74% το 2014 σε 51,2% το 2015. Aντίστοιχα, οι εισαγωγές τουρκικών προϊόντων πέρυσι έφθασαν στα 1,3 δισ. ευρώ, από 12 δισ. ευρώ το 2014.
Σημαντικό είναι και το τουριστικό ρεύμα από και προς την Tουρκία: το 2015 τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι οι αφίξεις στην Eλλάδα από την Tουρκία έφθασαν τις 900 χιλιάδες, ενώ οι αφίξεις στη χώρα μας από την Tουρκία ανήλθαν σε 755 χιλιάδες Έλληνες. Πολλές είναι οι ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις που έχουν σημαντική δραστηριότητα στην απέναντι όχθη του Aιγαίου.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ