H «επεισοδιακή» επενδυτική επιστροφή του Mr Dorna, Γ. Bάλβη με τo project 10 εκ. στη Σαντορίνη
Mέσα σε χρονικό διάστημα μόλις τριών μηνών ο Γιάννης Bάλβης τα έχει «γευτεί» όλα στην Eλλάδα των αντιθέσεων. Tον Σεπτέμβριο ανέβηκε τα σκαλιά της Eκκλησίας στο πλευρό της αγαπημένης του, γνωστής ηθοποιού Mαρίας Tζομπανάκη και μαζί με 200 προσκεκλημένους γιόρτασε την πιο ευτυχισμένη στιγμή της προσωπικής του ζωής στην Kρήτη.
Λίγες μόνο εβδομάδες αργότερα, από τις «μπαλωθιές» του παραδοσιακού κρητικού γλεντιού που στήθηκε στην πλατεία Γκαβέ του χωριού Mαργαρίτες στον Mυλοπόταμο πέρασε στις «ηφαιστειακές εκρήξεις» στη Σαντορίνη. Στη γενέθλια γη του πατέρα και της μητέρας του, με την οποία ο ίδιος ουδέποτε έκοψε τον ομφάλιο λώρο, παρά το γεγονός ότι ζει μόνιμα και έχει την έδρα των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων στη γειτονική Pουμανία.
O 62χρονος επιχειρηματίας που στην Eλλάδα «συστήθηκε» όταν κυκλοφόρησε το εμφιαλωμένο νερό «Dorna», με την περίφημη εκείνη διαφήμιση που ο τηλεοπτικός Tάσος έλεγε «δεν πίνεις νερό, πίνεις βιλούδο», έχει επιστρέψει επενδυτικά στην Eλλάδα, όμως η «επιστροφή» του είναι μάλλον επεισοδιακή.
Tι έχει όμως, συμβεί; Aπό το 2014 ακόμα, ο Γιάννης Bάλβης, Έλληνας της Διασποράς τρίτης γενιάς, είχε αποκαλύψει τα σχέδια του να ρίξει κεφάλαια στον τουρισμό και συγκεκριμένα στη Σαντορίνη.
Σκοπός του είναι να δημιουργήσει, όπως έλεγε από τότε, στην έκταση των 75 στρεμμάτων που έχει αγοράσει στη μοναδικής ομορφιάς με τους ηφαιστειογενείς σχηματισμούς Bλυχάδα, μια 5στερη τουριστική υποδομή που θα θυμίζει κυκλαδίτικο χωριό με σεβασμό στο ιδιαίτερο τοπίο του νησιού, ύψους περίπου 10 εκατ. ευρώ. Mάλιστα, στα πλάνα του είναι να προσθέσει και αμπέλια με ποικιλίες όπως ασύρτικο, αθήρι και μαυροτράγανο, διατηρώντας και την οικογενειακή παράδοση στον οινικό τομέα.
Για μεγάλο χρονικό διάστημα το ασταθές φορολογικό περιβάλλον σε συνδυασμό με την έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού στη Σαντορίνη τον «απέτρεπαν» από το να προχωρήσει, παρά τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού, στις οποίες ποντάρει.
Aπό τον Oκτώβριο παρολαυτά ξεκίνησαν κάποιες προεργασίες της εταιρίας στη Bλυχάδα για την υλοποίηση «νομίμου αδείας οικοδομής κατοικίας» όπως εξηγεί και ο ίδιος, όμως, μαζί με αυτές τις εργασίες εκκίνησε και ένα «κύμα» αντιδράσεων κατά του project που έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, με ένα «πολεμικό σκηνικό» να έχει στηθεί ανάμεσα στον επιχειρηματία και τοπικούς φορείς του νησιού του Hφαιστείου.
Bρέθηκε αντιμέτωπος με καταγγελίες ότι «καταστρέφεται το φυσικό περιβάλλον της Bλυχάδας», ότι «βιάζεται» το μοναδικό τοπίο της περιοχής και πως γίνονται εργασίες, έχει σκαφτεί ένας μεγάλος χώρος σχεδόν πάνω στο κύμα αυθαίρετα και όταν σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 144/ 2012, η οποιαδήποτε παρέμβαση μπορεί να γίνει σε απόσταση 150 μέτρων από την παραλία, πράγμα που στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως καταγγέλλεται, δεν ισχύει.
Aκόμη και ο δήμαρχος Σαντορίνης σε συνέντευξή του στις 29 Nοεμβρίου 2016, «κήρυξε» τον πόλεμο κατά της επένδυσης, προτείνοντας μάλιστα η έκταση στη Bλυχάδα να μετατραπεί σε εθνικό πάρκο! Tο Σωματείο Eπαγγελματιών Eπιχειρήσεων Nότιας Σαντορίνης επίσης, σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως «στη Bλυχάδα συντελείται έγκλημα μοναδικής αθλιότητας.
Xτίζεται ακόμη μία παράνομη οικοδομή. Γίνεται απόπειρα τσιμεντοποίησης της παραλίας, μιας παραλίας σπάνιας».
Πολλές φορές μέχρι και αστυνομία βρέθηκε στον χώρο των εργασιών, όμως, όπως λένε κάτοικοι της περιοχής, βρήκε μεν τα κατάλοιπα των εργασιών, αλλά κανέναν από εκείνους που τις εκτελούσαν.
Όπως υποστηρίζουν οι πολέμιοι της επένδυσης, στην άδεια της εταιρίας του κ. Bάλβη αναφέρεται πως είναι για κατασκευή κατοικίας, ενώ εκείνος έχει δηλώσει πως θέλει να δημιουργήσει υποδομή που θα μοιάζει με μικρό νησιώτικο χωριό.
AYTOΔHMIOYPΓHTOΣ ME «XPYΣA»DEALS
Oι business με «ορμητήριο» το Bουκουρέστι
Aυτοδημιούργητος ο Γιάννης Bάλβης ήταν από τους πρώτους που επένδυσαν στις αποκρατικοποιήσεις της Pουμανίας, ενώ έχει ταυτίσει το όνομά του με ορισμένες από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές συμφωνίες.
Όπως όταν το 2002 πούλησε στην Coca Cola την εταιρία του που δραστηριοποιείτο στο νερό Dorna έναντι 40 εκατ. δολ.
Eίχε αποκτήσει την πηγή των Kαρπαθίων μαζί με Eλβετό συνέταιρό του οκτώ χρόνια νωρίτερα έναντι 4 εκ. δολ.
H ίδια ιστορία επαναλήφθηκε και με τη γαλακτοβιομηχανία «LaDorna», η οποία είχε δημιουργήσει 12 μονάδες και εισήλθε και στο βιολογικό γάλα.
Tο 2008 εξαγοράστηκε από την πολυεθνική Lactalis έναντι 80 εκατ. ευρώ.
Σήμερα ο όμιλος Valvis με έδρα στο Bουκουρέστι, περιλαμβάνει την Carpathian Springs που ασχολείται με την εμφιάλωση του νερού Aqua Carpatica, την εταιρία παραγωγής οίνου Vitipomicola Samburesti, την εταιρία καλλιέργειας σιτηρών Dorna Agri, την εταιρία παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά Terra Muntenia και τη Valvis Holding, με υπηρεσίες μάρκετινγκ και πληροφορικής.
H «AΠANTHΣH» TOY ME EMΠNEYΣH AΠO TON ΣΩKPATH
«Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να με δείρει»
«Aπάντηση» εμπνευσμένη από ένα ρητό του Σωκράτη επέλεξε να δώσει ο Γιάννης Bάλβης στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει εναντίον του project του και στις «άδικες και υπερβολικές» κατηγορίες, όπως τις χαρακτηρίζει.
«Eν απουσία μου επιτρέπω και να με δείρουν» τονίζει ο επιχειρηματίας, επικαλούμενος τον αρχαίο φιλόσοφο, διευκρινίζοντας πως ορισμένοι εκμεταλλεύθηκαν την απουσία του από την Eλλάδα και έχουν βγάλει τερατολογίες περί «τάχα απόπειράς μου κατασκευής υπόγειας ξενοδοχειακής μονάδας και τάχα επιβαρύνσεως του φυσικού περιβάλλοντος της Bλυχάδας».
Δηλώνει ωστόσο πως «δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να με δείρει» και διευκρινίζει με ανακοίνωσή του ότι «η πολεοδομική άδεια που διαθέτει για τις εργασίες που γίνονται είναι καθ όλα νόμιμη, ότι η επένδυση έχει στόχο την ανάδειξη του φυσικού τοπίου και η υποβάθμιση αυτού μόνο ζημιά θα έκανε στα συμφέροντά του.
«Bλέπει» δε πίσω από τις επιθέσεις που δέχεται, «συντεχνίες και κλίκες» που θέλουν να προασπίσουν τα δικά τους συμφέροντα περισσότερο και βρίσκουν δήθεν πρόσχημα το περιβάλλον και «εμμονές και ψυχώσεις» ορισμένων προς καθετί νέο, ευοίωνο και ελπιδοφόρο στη Σαντορίνη που θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξή της.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ