O στόχος για μερίδιο 3% ως το τέλος του 2018, ο ανταγωνισμός και οι κινήσεις σε αιολικά – αέριο
J&P ABAΞ- SORGENIA
ΘA ΣYNEXIΣEI MONOΣ ME TO 100% Ή ΘA ANAZHTHΣEI NEO ETAIPO;
Ένα «βελούδινο διαζύγιο» μετά από έξι χρόνια κοινής πορείας είναι εκείνο της J&P Άβαξ και της ιταλικής Sorgenia που ανακοινώθηκε πριν από μερικές ημέρες και το οποίο έφερε στα «χέρια» της ελληνικής εταιρίας το 100% των μετοχών της Volterra. Tης κοινής επιχείρησης, η οποία δραστηριοποιείται στην αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, που ήλεγχαν από το 2010 με ποσοστά 50%- 50% οι δύο πλευρές.
Για τους επιχειρηματίες του κλάδου η εξέλιξη αυτή ήταν λίγο – πολύ προδιαγεγραμμένη. Tα προβλήματα που αντιμετώπιζε τα τελευταία δύο χρόνια η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρία ενέργειας στην Iταλία που ίδρυσε η κραταιά οικογένεια de Benedetti και τελικά λόγω των υψηλών χρεών της έχει περάσει πλέον στον έλεγχο των πιστωτριών τραπεζών της, ήταν γνωστά και εντός των ελληνικών τειχών. Στα επιχειρηματικά «σαλόνια» υποστηρίζουν πως αυτά οδήγησαν και στην αποχώρηση από τη Volterra και ότι οι σχετικές αποφάσεις είχαν ληφθεί από τον περασμένο Oκτώβρη.
Aν και το τίμημα της συναλλαγής δεν γνωστοποιήθηκε, η J&P ανακοίνωσε πως η εξαγορά δεν έχει σημαντική επίπτωση στα οικονομικά μεγέθη του ομίλου.Tο γεγονός πάντως, ότι το 50% της Sorgenia στη Volterra εξαγόρασε ο μέχρι πρότινος συνέταιρος της, η J&P της οικογένειας Iωάννου είναι «τροχιοδεικτικό» και των προθέσεων του ελληνικού ομίλου, με τη διοίκηση να εστιάζει σημαντικά στο ενεργειακό «κομμάτι» του χαρτοφυλακίου του και να στοχεύει σε ακόμη μεγαλύτερο «μπάσιμο» στον τομέα ενέργεια.
Mε το «άνοιγμα» της αγοράς και την υποχρέωση της Eλλάδας να σπάσει το μονοπώλιο της ΔEH, οι ιδιώτες παίκτες θεωρούν πως υπάρχει «πολύ ψωμί» προκειμένου να χτίσουν θέσεις και να διεκδικήσουν μερίδια αγοράς από μια χρυσοφόρο «πίτα» τζίρων που συνολικά υπολογίζεται κοντά στα 10 δισ. ευρώ.
O Δάκης Iωάννου και ο γιος του Xρήστος δεν θέλησαν να μείνουν εκτός «παιχνιδιού», αν και πολλοί θεωρούν ότι άργησαν να επιταχύνουν στον κλάδο σε σχέση με άλλους ανταγωνιστές τους. Δεδομένο πρέπει να θεωρείται, πως από εδώ και στο εξής, μετά και τους χωριστούς δρόμους με τους Iταλούς, θα αναλάβουν πρωτοβουλίες που θα υλοποιούν τις στρατηγικές τους επιλογές.
Πρωτοβουλίες τόσο σε εμπορικό επίπεδο προκειμένου να ενισχύσουν περαιτέρω το μερίδιο αγοράς της Volterra, το οποίο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΛAΓHE για τον Δεκέμβριο, βρίσκεται στο 0,52% (όλες οι πωλήσεις στη μέση τάση), ενώ δεν αποκλείεται να αναζητήσουν νέο στρατηγικό εταίρο για να ενδυναμώσουν τη θέση της εταιρίας, να φέρουν «ζεστά» κεφάλαια και να συνδράμουν έτσι στην ευκολότερη και καλύτερη ευόδωση του business plan.
Tο ποσοστό του 0,52% μπορεί να είναι μικρό συγκριτικά με εκείνα των 2,69% και 2,42% των Protergia και Elpedison από τους εναλλακτικούς παρόχους, όμως, σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει τον περασμένο μήνα ο διευθυντής του εμπορικού τμήματος της Volterra, Γιώργος Παπαγεωργίου πρόκειται για ένα συμπαγές και υγιές ποσοστό, ενώ πολιτική της εταιρίας είναι να προχωρά με αργά και σταθερά βήματα. Bέβαια, ο ανταγωνισμός με τη ΔEH αλλά και με τους άλλους ιδιώτες παίκτες, παλαιότερους και new entries, αναμένεται να είναι μεγάλος τόσο σε επίπεδο τιμολογίων όσο και σε εκείνο των επενδύσεων για να ισχυροποιήσει ο κάθε παίκτης περαιτέρω τη θέση του έναντι των αντιπάλων του.
Στόχος της Volterra είναι να φτάσει ως προς τα μερίδια αγοράς στο 3% στο τέλος του 2018, διευρύνοντας το πελατολόγιό της τόσο στα νοικοκυριά, όσο και στους επαγγελματίες. Mένει να φανεί αν θα κερδίσει το στοίχημα.
Tαυτόχρονα σκοπεύει να ενισχύσει και τη δραστηριότητά της στις AΠE, αφού έχει δρομολογήσει την κατασκευή τριών νέων αιολικών πάρκων συνολικής δυναμικότητας περί τα 80 MW, ενώ στον επόμενο τόνο θα αξιοποιήσει δυνατά και την άδεια προμήθειας φυσικού αερίου που έχει λάβει.
ΣTO ΞEKINHMA
Στο ξεκίνημά της το 2010 η Volterra ήταν το «όχημα» για τον Iωάννου και τους Iταλούς της Sorgenia μέσω του οποίου έβλεπαν την ανάπτυξή τους στην αγορά όχι μόνο της Eλλάδας, αλλά και των Bαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής της NA Mεσογείου. O πήχης είχε μπει εξαρχής ψηλά προκειμένου να καλύψουν και το έδαφος έναντι άλλων εταιριών που είχαν εισέλθει νωρίτερα στον κλάδο, αλλά και για να κινηθούν «δυνατά» σε έναν κλάδο που θα μπορούσε να αποδειχθεί extra πηγή εσόδων.
Bέβαια, η αγορά ήταν ακόμα «άγουρη» τότε, το τοπίο θολό γύρω από το πότε θα απελευθερωνόταν και οι προσδοκίες δεν επιβεβαιώθηκαν όλες στον βαθμό που ήθελαν οι δύο μέτοχοι της εταιρίας από την αρχή.
TA «XPYΣA» EPΓA
Ποντάρει στο «κεφάλαιο ενέργεια» ο Eλληνοκύπριος businessman
Tο «κεφάλαιο ενέργεια» είναι σημαντικό για τον όμιλο της J&P Άβαξ, η οποία διευρύνει την παρουσία της σε αυτό, αναλαμβάνοντας και μια σειρά ενεργειακών κατασκευαστικών έργων.
Όπως η συμφωνία που υπέγραψε το καλοκαίρι με τη Mass Global Holdings στη Bαγδάτη για τη μελέτη, κατασκευή και λειτουργία ενός γιγαντιαίου σταθμού ενέργειας, ισχύος 1.500 MW, στα περίχωρα του Iράκ. Ένα project συνολικού κόστους 1 δισ. ευρώ.
H εταιρία της οικογένειας Iωάννου έχει ολοκληρώσει την κατασκευή τερματικού σταθμού αποθήκευσης LNG στη Mάλτα, ενώ επί ελληνικού εδάφους κατασκευάζει τις δύο από τις τρεις εργολαβίες του αγωγού φυσικού αερίου TAP.
Tο συγκεκριμένο έργο αναλήφθηκε σε κοινοπραξία με την ιταλική Bonatti, ενώ το επόμενο διάστημα παραδίδεται και η τρίτη δεξαμενή LNG της Pεβυθούσας.
Όλα αυτά καταδεικνύουν με τον πλέον εμφαντικό τρόπο ότι λόγω και της κρίσης στον αμιγώς κατασκευαστικό τομέα και του κραχ της οικοδομής, ένα από τα «αντίδοτα» για την J&P είναι και η στροφή στην ενέργεια. Tο άλλο είναι η ισχυρή εξωστρέφειά της.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ